11 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Daripada Serangan Rusia Ke Atas Ukraine

Rusia melancarkan serangan ketentraan ke atas Ukraine menerusi 3 bahagian pada Khamis bermula dengan pengemboman pada dinihari di ibu negara Kyiv dan beberapa lagi bandar.

Pemimpin Ukraine menyatakan bahawa sekurang kurangnya 40 rakyatnya terbunuh setakat ini dalam serangan yang mereka sifatkan sebagai pada skala penuh.

Presiden Vladimir Putin memberikan amaran kepada negara negara lain agar jangan campur tangan atau menanggung sebab yang tidak pernah mereka saksikan dalam sejarah.

Rakyat Ukraine mulai meninggalkan beberapa bandar di negara itu. Rusia mendakwa bahawa mereka sudah melumpuhkan kesemua pertahan udara dan juga pengkalan udara Ukraine dalam masa beberapa jam.

Presiden USA, Jode Biden sudah mengisytiharkan bahwa dunia akan mengheret Rusia ke pengadilan. Setiausaha Agung Nato, Jens Stoltenberg mengecam serangan Rusia itu sebagai mencabuli udang undang antarabangsa dan ancaman kepada keamanan di Eropah.

Kementerian Luar Ukraine berkata niat Rusia adalah untuk memusnahkan negara Ukraine, sebuah negara demokrasi yang berpandangan ke Barat berhasrat untuk keluar dari gegelung Moscow.

Berikut ialah perkara yang perlu diketahui tentang konflik ke atas Ukraine dan krisis keselamatan di Eropah Timur:

1. PUTIN MENGORAK LANGKAHNYA

Putin berkata operasi ketenteraan itu diperlukan untuk melindungi orang awam di timur Ukraine – dakwaan A.S. telah meramalkan dia akan membuat alasan palsu / false flag untuk ‘menghalalkan’ pencerobohan Rusia.

Putin menuduh A.S. dan sekutunya yang mengabaikan tuntutan Rusia untuk menyekat Ukraine daripada menyertai NATO dan menawarkan jaminan keselamatan Moscow.

Putin berkata Rusia tidak berhasrat untuk menduduku Ukraine tetapi akan “mendemilitarisasikan” negara tersebut. Tidak lama selepas ucapannya, letupan kedengaran di bandar Kyiv, Kharkiv dan Odesa. Rusia berkata merea menyerang sasaran tentera.

Dia menggesa anggota tentera Ukraine untuk “segera meletakkan senjata dan pulang sahaja.”

Agensi pengawal sempadan Ukraine berkata, tentera Rusia telah diserang dari negara jiran Belarus, melepaskan beberapa tembakan meriam. Agensi itu berkata pengawal sempadan Ukraine membalas tembakan, sambil menambah bahawa tidak ada laporan segera mengenai angka kematian. Tentera Rusia telah berada di Belarus untuk latihan ketenteraan.

2. BLOK BARAT BERTINDAK

Biden, Stoltenberg dan pemimpin dunia yang lain dengan pantas mengutuk serangan Rusia sebagai menyerang tanpa diprovokasi dan tidak wajar.

Putin “telah memilih perang yang dirancang yang akan membawa kehilangan besar nyawa dan penderitaan manusia,” kata Biden dalam satu kenyataan.

Perdana Menteri Britain, Boris Johnson berkata, sekutu Barat tidak akan berdiam diri ketika Rusia menyerang Ukraine, dan memberitahu Zelenskyy dalam panggilan awal pagi bahawa dia terkejut dengan kejadian itu.

Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida berkata: “Pencerobohan Rusia ini membahayakan prinsip asas perintah antarabangsa yang melarang tindakan kekerasan berat sebelah dalam usaha mengubah status quo.”

3. PRESIDEN UKRAINE MINTA SEMUA BERTENANG

Penduduk ibu kota Ukraine, Kyiv, kedengaran menjerit di jalanan apabila letupan pertama kedengaran. Tetapi kemudian keadaan normal kembali dengan cepat, dengan kereta beredar di jalanan semasa berulang-alik awal pagi.

Presiden Volodymyr Zelenskyy mengeluarkan kenyataan video mengisytiharkan undang-undang tentera. Dia memberitahu orang Ukraine bahawa Amerika Syarikat sedang mengumpulkan sokongan antarabangsa untuk bertindak balas terhadap Rusia. Beliau menggesa penduduk supaya bertenang dan duduk di rumah.

4. KEJATUHAN PASARAN MINYAK DUNIA

Pasaran saham dunia telah menjunam dan harga minyak melonjak hampir $6 setong selepas Putin melancarkan tindakan ketenteraan Rusia di Ukraine.

Penanda aras pasaran jatuh di Eropah dan Asia dan A.S. niaga hadapan adalah lebih rendah secara mendadak. Minyak mentah Brent melonjak kepada lebih AS$100 setong pada Khamis berikutan kebimbangan mengenai kemungkinan gangguan bekalan Rusia.

Ruble merosot 7.5% kepada lebih daripada $87 kepada A.S. dolar. Terdahulu, indeks penanda aras S&P 500 Wall Street jatuh 1.8% kepada paras terendah lapan bulan selepas Kremlin berkata pemberontak di timur Ukraine meminta bantuan ketenteraan.

5. SOKONGAN CHINA UNTUK RUSIA

Agensi kastam China pada Khamis meluluskan import gandum dari semua wilayah di Rusia, satu langkah yang boleh membantu mengurangkan kesan kemungkinan sekatan Barat.

Kedua-dua kerajaan mengumumkan perjanjian pada Feb. 8 untuk China mengimport gandum dan barli Rusia selepas Putin menjadi tetamu luar yang berprofil tinggi untuk menghadiri Sukan Olimpik Musim Sejuk Beijing.

Sebelum ini China mengimport beberapa bekalan ladang lain dari Rusia kecuali gandum kerana risau dengan pencemaran seperti kulat. Namun kini China membuka semula dagangan import gandum ke negara mereka.

Rusia adalah salah satu pengeluar gandum terbesar tetapi eksportnya akan terdedah dengan risiko jika pasaran dunia lain memboikot dan menyekat penghantarannya sebagai tindak balas terhadap serangannya ke atas Ukraine.

Pengumuman Khamis berkata Rusia akan “mengambil semua langkah” untuk mencegah pencemaran oleh kulat busuk gandum dan akan menggantung eksport ke China jika ia ditemui.

6. PENGISYTIHARAN PUTIN DIBINCANGKAN U.N. (PBB) SESI MAJLIS KESELAMATAN

Pada mesyuarat tergempar Majlis Keselamatan U.N. yang dipanggil oleh Ukraine yang dibuat sejurus sebelum pengumuman Putin, Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres memberitahu Putin: “Hentikan tentera kamu daripada menyerang Ukraine. Berikan peluang untuk kedamaian. Terlalu ramai orang sudah mati.”

Guterres kemudian merayu kepada Putin, “Atas nama kemanusiaan, bawa tentera kamu pulang ke Rusia.”

7. BILA BARAT AKAN MENGENAKAN LEBIH BANYAK SEKATAN?

Tentera Ukraine tidak dapat menandingi kekuatan ketenteraan Moscow, jadi Kyiv mengharapkan negara lain untuk menghukum Rusia dengan sekerasnya — menerusi sekatan.

Biden pada hari Rabu membenarkan sekatan terhadap syarikat yang membina saluran paip gas Nord Stream 2 Russia-ke-Jerman dan sekatan terhadap CEO syarikat itu.

Biden mengetepikan sekatan tahun lalu apabila projek itu hampir siap, sebagai balasan kepada perjanjian daripada Jerman untuk mengambil tindakan terhadap Rusia jika ia menggunakan gas sebagai senjata atau menyerang Ukraine.

Jerman berkata Selasa mereka akan menamatkan pembinaan saluran paip itu selama-lamanya.

Biden berkata lebih banyak sekatan akan diumumkan pada hari Khamis.

Sementara itu, Kesatuan Eropah merancang “pakej terkuat, paling keras” pernah, untuk dipertimbangkan pada sidang kemuncak pada hari Khamis. Perkara itu dinyatakan oleh ketua dasar luar EU Josep Borrell.

“Sebuah kuasa nuklear utama telah menyerang negara jiran dan mengancam tindakan balas terhadap mana-mana negara lain yang mungkin datang untuk menyelamatkan mangsanya,” kata Borrell.

“Ini bukan sahaja pelanggaran undang-undang antarabangsa yang paling besar, ia adalah pelanggaran prinsip asas kewujudan bersama manusia. Ia mengorbankan banyak nyawa dengan akibat yang tidak diketahui di hadapan kita. Kesatuan Eropah akan bertindak balas dengan cara yang paling kukuh.”

8. TINDAKAN AMERIKA SYARIKAT

Pentadbiran Biden telah menjelaskan bahawa ia akan menahan penalti kewangan yang paling teruk sekiranya berlaku pencerobohan Rusia.

Amerika Syarikat masih tidak menyatakan apa langkah yang akan diambil sekarang, walaupun pegawai pentadbiran telah menjelaskan bahawa sekatan habis-habisan terhadap bank-bank utama Rusia adalah antara pilihan yang mungkin akan diambil.

Begitu juga had eksport yang melibatkan indiusturi berteknologi tinggi dan ketenteraannya antara Rusia-AS.

Satu lagi langkah sukar yang sedang dipertimbangkan akan secara berkesan menutup Rusia daripada sebahagian besar sistem kewangan global.

9. ADAKAH EKONOMI UKRAINE BERTAHAN?

Ianya adalah Ukraine, bukan Rusia, di mana ekonomi terhakis paling cepat di bawah ancaman perang.

Satu demi satu, kedutaan dan pejabat antarabangsa di Kyiv ditutup. Penerbangan demi penerbangan dibatalkan apabila syarikat insurans menolak untuk melindungi pesawat yang tiba di Ukraine. Beratus-ratus juta dolar dalam pelaburan semakin hilang dan ‘kering’ dalam beberapa minggu.

Kesengsaraan ekonomi termasuk restoran yang tidak berani menyimpan lebih banyak makanan di kedai mereka, dan keadaan tidak menentu untuk penghantaran di Laut Hitam, di mana kapal kontena harus berhati-hati kerana perjalanan mereka mengelilingi kapal tentera Rusia.

10. UKRAINE BERDEPAN LEBIH BANYAK SERANGAN SIBER

Laman web kementerian pertahanan, luar dan dalam negeri Ukraine tidak dapat dihubungi atau sangat lambat dimuat pagi Khamis selepas gelombang serangan Rusia.

Selain serangan DDoS pada hari Rabu, penyelidik keselamatan siber berkata penyerang yang tidak dikenali telah menjangkiti ratusan komputer dengan perisian hasad yang merosakkan, beberapa di negara jiran Latvia dan Lithuania.

Para pegawai telah lama menjangkakan serangan siber akan mendahului dan mengiringi mana mana pencerobohan tentera Rusia.

11. BAGAIMANAKAH PERSPEKTIF SERANGAN INI DI RUSIA?

Dalam pembentukan serangan itu, media negara Rusia menggambarkan Moscow datang untuk menyelamatkan kawasan yang dilanda perang di timur Ukraine di mana penduduk diseksa oleh pencerobohan Ukraine.

“Anda telah membayar dengan darah anda untuk lapan tahun seksaan dan penantian ini,” kata hos terkemukan Rusia, Olga Skabeyeva semasa rancangan bual bicara politik popular pagi Selasa.

“Rusia kini akan mempertahankan Donbas.”

Channel One menggunakan nada yang lebih ceria, dengan wartawannya di Donetsk menegaskan bahawa penduduk tempatan di kawasan itu “mengatakan ia adalah berita terbaik sepanjang tahun perang yang lalu.”

“Kini mereka mempunyai keyakinan pada masa depan dan perang selama bertahun-tahun akhirnya akan berakhir,” katanya.