2 Kali Pengadil Tamatkan Aksi Lebih Awal, Kemudian CAF Arah Mali & Tunisia Masuk Padang Balik

Share on facebook
Share on twitter

Pengadil sentiasa menjadi subjek yang menjadi tumpuan dalam mana mana kejohanan. Namun di dalam aksi Piala AFCON semalam, terdapat satu insiden pengadil yang dianggap paling gila.

Aksi di antara Tunisia dan Mali dalam Piala AFCON 2021 telah sarat dengan kontroversi melibatkan pengadil perlawanan yang telah diamanahkan untuk mengadili aksi tersebut.

Di mana, dalam aksi panas tersebut, pengadil telah meniup wisel penamat sebelum 90 minit sebanyak dua kali. Ya dua kali!

Mali menang 1-0 dalam aksi tersebut, hasil gol oleh Ibrahima Kone. Namun perlawanan ini lebih tertumpu kepada prestasi pengadil yang dianggap paling teruk setakat ini dalam Piala AFCON.

Pengadil memberikan 2 penalti kontriversi, 1 kad merah dan beberapa siri pengadilan yang tak masuk akal dan pelik.

Mali dihadiahkan sepakan penalti minit ke-48 selepas Ellyes Skhiri didakwa menghadang bola dengan tangan. Kone menyempurnakan penalti dalam aksi debut AFCON beliau.=

Tunisia turut diberikan sepakan penalti pada minit ke-75 selepas reviu VAR – melihat insiden melibatkan pemain Southampton Moussa Djenepo yang handball.

Malangnya Wahbi Khazri gagal menyempurnakan penalti tersebut yang diselamatkan penjaga gol Mali, Ibrahim Mounkoro.

Kemudian, pengadil perlawanan dari Zambia, Janny Sikazwe dengan peliknya meniup wisel penamat pada minit ke-85.

Pemain kedua dua pasukan terpinga pinga apabila Sikazwe mengarahkan mereka masuk ke terowong dan bersalaman.

Selepas itu perlawanan di disambung semula oleh pengadil yang menyedari kesilapannya.

Seminit kemudian, dia melayangkan kad merah kepada pemain Mali, El Bilal Toure kerana melakukan terjahan ke atas pemain lawan. VAR memintanya memeriksa semula sama ada ianya berhak mendapat kad merah.

Kerana menurut VAR, bentesan itu bukan kad merah. Namun pengadil kekal dengan pendiriannya dan dia tidak mengendahkan cadangan VAR walaupun dia sendiri sudah melihat di monitor di padang.

Tunisia meneruskan aksi, bermain dengan 10 pemain. Pengadil kemudian membunyikan wisel penamat sebelum masa sepatutnya sekali lagi iaitu kira kira baki 10 saat lagi.

Pemain pemain Tunisia tak berpuas hati kerana Sikazwe langsung tidak mahu memberikan masa kecederaan. Sedangkan banyak kali perlawanan terhenti sepanjang ianya berlangsung.

Sikazwe meninggalkan padang dengan diiringi pegawai keselamatan. Pengurus Tuinisia, Mondher Kebaier menunjukkan kemarahannya ke atas pengadil.

Drama pengadil tersebut sudah pastinya mendapat perhatian daripada Konfederasi Bola Sepak Afrika (CAF).

Dalam kenyataannya, CAF menyatakan bahawa pengadil seharusnya meneruskan perlawanan dan masa kecederaan sekurang kurangnya 3 minit harus diberikan.

Setengah jam kemudian, CAF mengarahkan kedua dua pasukan masuk semula ke padang untuk menyambung aksi. Ianya benar benar membuatkan semua pemain terkejut termasuk pengurus Tunisia yang sedang berada di sidang media.

Wartawan bola sepak Algeria, Maher Mezahi berkata: “Sidang media jurulatih Mali, Mohamed Magassouba telah dihentikan seketika, pegawai meminta pasukan mereka masuk ke padang untuk menyambung semula perlawanan dengan 3 minit masa kecederaan untuk dimainkan.”

Namun CAF menegaskan bahawa pemain pemain Mali tak mahu masuk ke padang kerana mereka sudah dalam proses recovery selepas perlawanan.

Kemudian yang lagi pelik adalah pemain pemain Tunisia turut tidak mahu masuk ke padang. CAF meminta pemain pemain Tunisia masuk ke padang dan menunggu lawan mereka di sana. Namun mereka tak nak.

Jadi keputusan 1-0 kekal memihak Mali untuk mendapat 3 mata berharga berhadapan dengan pasukan Tunisia yang dianggap kuat.

Ramai yang menjangkakan pengadil dari Zambia itu akan digantung tugasan selepas ini. Kerana dia terlalu kontroversi. Ada juga yang menyindir, pengadil ni sebenarnya kutip dari mana? Tangkap muat ke?

 

 

Baca yang lain