32 Pemain B-17 Cameroon Kantoi Tipu Umur Sebelum Sepak Mula Kejohanan AFCON B-17

32 orang pemain baharu Cameroon telah gagal ujian umur atas arahan oleh Samuel Eto’o ketika skandal itu semakin bergelora di negara Afrika Tengah itu.

Awal minggu ini disahkan bahawa 21 pemain mewakili pasukan Bawah 17 tahun Cameroon telah hilang kelayakan kerana tidak melepasi ujian umur.

Negara ini akan terlibat dalam perlawanan kejohanan UNIFACC akan datang di mana mereka menentang Congo, Chad, DR Congo dan Republik Afrika Tengah.

Kedua-dua pasukan teratas akan mengesahkan kelayakan ke Piala Negara-Negara Piala Afrika Bawah 17 di Algeria pada April.

30 pemain telah dipanggil dan dikehendaki menjalani imbasan MRI pergelangan tangan, menganalisis kematangan dan pertumbuhan tulang.

Ujian ini telah diperkenalkan oleh FIFA pada Piala Dunia Bawah 17 Tahun 2009.

Bagaimanapun, hanya sembilan yang dianggap layak bermain kerana 70 peratus pemain tidak lulus.

Persekutuan Cameroon kemudian mengeluarkan kenyataan yang mengatakan bahawa “Langkah segera diambil” untuk mencari pemain pengganti.

Namun, BBC kini melaporkan bahawa kesebelasan utama baharu yang digubal turut gagal dalam peperiksaan, menjadikan jumlah keseluruhan 32 orang dan menyebabkan Cameroon dalam keadaan sukar beberapa hari sebelum perlawanan kelayakan bermula untuk pasukan bimbingan Jean Pierre Fiala.

Keadaan seperti ini pernah berlaku sebelum ini dalam dalam pasukan remaja Cameroon sebelum ini. Enam tahun lalu, 14 pemain gagal dalam ujian itu dan kemudiannya dilarang menyertai Piala Negara-Negara Afrika Bawah 17 Tahun di Gabon.

Baru-baru ini, 44 pemain dari lapan kelab telah dipanggil ke perbicaraan berkaitan dakwaan umur atau identiti palsu ketika Eto’o cuba untuk bertindak tegas terhadap skandal menipu umur.

Eto’o menyatakan bola sepak di Afrika perlu bertindak segera kerana sudah banyak kes penipuan umur melibatkan pemain dari benua tersebut.

Selain itu, ia juga akan menafikan hak pemain remaja yang benar benar berhak untuk mendapat tempat dalam skuad B-17.

Terdapat juga kisah bekas pemain antarabangsa Cameroon Tobie Mimboe, yang didapati menggunakan sijil kelahiran palsu.

Dia bermain di dua kejohanan Piala Negara-Negara Afrika pada 1996 dan 1998 dan mempunyai tarikh lahir yang berbeza, menunjukkan dia menjadi lebih muda daripada lebih tua.

Baca yang lain