Aktivis Ini Cuba Mengelak CCTV Di China, Dan Ianya Mustahil

China kini dalam fasa untuk meningkatkan lagi pengecaman kamera awam mereka. Pada Isnin sekumpulan sukarelawan terlibat dalam sesi mengelak pengecaman.

Di mana, mereka cuba membongkokkan badan serta memalingkan wajah mereka daripada kamera.

Kerajaan sebelum ini sudah menyatakan bahawa mereka memastikan bahawa kamera tetap dapat mengesan identiti individu yang ada pada kamera tersebut.

Sukarelawan yang diketuai oleh aktivis, Degn Yufeng. Mereka cuba menunjukkan betapa sukarnya untuk menghindari kamera CCTV di ibu negara China.

Ketika pemerintah dan syarikat di seluruh dunia meningkatkan pelaburan mereka dalam rangkaian keselamatan.

Di China pula ratusan juta lebih banyak kamera pengawasan disasarkan untuk dipasang pada tahun 2021 – menurut penganalisis industri IHS Markit.

Sehingga 2018, sudah ada sekitar 200 juta kamera pengawasan di China. China mengatakan pemasangan kamera CCTV adalah untuk mencegah jenayah.

Pada tahun 2018, jumlah mangsa pembunuhan di China adalah 10 kali lebih rendah daripada di AS, menurut PBB. Tetapi semakin banyak warga China mempersoalkan pengaruh kamera terhadap privasi mereka.

Mereka juga tertanya-tanya apa yang akan berlaku sekiranya data peribadi mereka terganggu. Warganegara China jarang memprotes usaha pengawasan pemerintah.

Tetapi Deng dan rakan rakannya menggunakan kaedah inovatif untuk menyampaikan masalah ini kepada umum.

Sebelum membuat persembahan, dia mengukur panjang dan lebar kawasan Happiness Avenue.

Deng kemudian merekodkan jumlah kamera di sekitar kawasan tersebut dan melakukan pemetaan capaian pegecaman kamera tersebut. Deng merekrut sukarelawan menerusi media sosial.

Mereka mengambil masa lebih dari dua jam untuk berjalan sejauh 1.1 km di sepanjang Happiness Avenue.

Mereka berjaya mengelakkan wajah mereka tertangkap kamera, tetapi Deng mengatakan “hampir mustahil” untuk mengelakkan wajah mereka daripada ‘ditembak’ sepenuhnya.

“Itu lebih sukar daripada yang saya fikirkan,” kata sukarelawan Joyce Ge, 19, kepada BBC News.

“Saya fikir hanya ada beberapa kamera dan saya dapat dengan mudah menundukkan kepala dan melindungi diri saya dari kamera, tetapi tidak mampu.”

“Kamera itu benar-benar ada di mana-mana dan mustahil untuk menghindarinya.”

Ini bukan kali pertama Deng berusaha meningkatkan kesedaran masyarakat mengenai privasi dan keselamatan digital di negara mereka.

Dua tahun lalu, membeli data peribadi lebih 300,000 penduduk di seluruh negara dari pasar gelap dalam talian dan memaparkannya secara terbuka di sebuah muzium di Wuhan.

Polis menutup pameran itu, dua hari selepas dibuka. Setelah berpindah ke Beijing awal tahun ini, Deng melihat semakin banyak kamera di depan bangunan pangsapuri dan di seberang kotaraya.

“[Kamera-kamera ini mewakili] kuasa pemerintah – dan ‘campur tangan’ mereka ke dalam kehidupan seharian kita warganegara,” katanya.

“Kebanyakan orang mungkin biasa menggunakan kamera di jalan. Tetapi saya masih memberi perhatian secara tidak sedar.”

“Ketika banyak kamera menghadap saya, saya selalu berusaha menjauhinya. Ini reaksi di bawah sedar – seperti perasaan konflik dalam diri saya, walaupun saya tidak melakukan sesuatu yang buruk.”

Deng membahagikan jalan raya kepada lima tahap:

  • Tahap satu di mana kamera tidak terpasang
  • Tahap tiga, dengan kamera depan dan belakang
  • Tahap lima, dengan kamera di semua sisi

“Salah satu kawasan yang paling sulit adalah pintu masuk tempat letak kereta, yang terletak di sebelah sebuah syarikat besar, jadi ada lima kamera yang menghala pada satu tempat pada masa yang sama,” kata Deng.

“Ia juga sangat sukar untuk menangani kamera berpusing.”

“Jadi saya kadang-kadang harus tinggal di satu tempat selama dua atau tiga jam untuk merakam seberapa kerap kamera diputar.”

Deng membuat siri “gerakan taktikal” sebagai sebahagian arahannya untuk sukarelawan. Apabila terdapat kamera di satu sisi, para sukarelawan diminta untuk berjalan seperti ketam.

Di kawasan dengan banyak kamera, alat tambahan diperlukan untuk membantu, seperti daun, papan iklan, dan juga kereta polis yang diparkir buat sementara waktu.

Satu bentuk pencabulan privasi

Deng mencatat jenama dan jenis kamera yang dipasang di jalan. Namun, di sebalik perancangannya yang teliti, ada kejutan ketika Deng dan sukarelawannya akhirnya berdiri di Happiness Avenue untuk eksperimen tersebut.

“Dalam perjalanan, kami melihat beberapa kamera telah ditambah,” kata Deng.

“Saya bingung kerana saya baru sahaja mengunjungi jalan ini kurang dari dua minggu yang lalu.”

“Tetapi kami berjaya melakukan improvisasi. Dan kami sedikit menyesuaikan laluan kami.”

Media China mengatakan kebanyakan kamera CCTV adalah sebahagian daripada projek Sky Net pemerintah.

Tahun lalu, New York Times melaporkan data pengecaman wajah yang membolehkan polis China memadankan wajah pada kamera dengan sejumlah profil, termasuk:

  • Plat nombor kereta
  • Nombor telefon
  • Akaun media sosial

Pengkritik mengatakan pihak berkuasa menggunakan sepenuhnya rangkaian pengawasan untuk memantau pembangkang kerajaan dan menghentikan tunjuk perasaan.

Pada tahun 2018, polis China menggunakan sistem pengecam wajah untuk menangkap lebih daripada 60 suspek dalam konsert oleh penyanyi pop Hong Kong, Jacky Cheung di China.

Pengkritik mengatakan kamera pengawasan China sebenarnya bukan untuk mencegah jenayah, sebaliknya digunakan untuk tujuan lain iaitu untuk mengenal pasti maklumat peribadi mengenai warganegara.

Tetapi tidak semua warga China mengkritik pengawasan pemerintah. Joyce Ge mengatakan beberapa rakan sekelasnya tidak berminat dengan perjuangan Deng.

“Mereka mengatakan adalah wajar bagi masyarakat untuk menyerahkan sebagian kebebasan dan hak mereka kepada pemerintah kerana mereka [pemerintah] akhirnya bertanggungjawab untuk keselamatan awam,” katanya.

Peserta lain dalam projek Deng, Kaka – bukan nama sebenarnya – bimbang akan keselamatan data.

Kaka, 32, yang bekerja di industri periklanan, mengatakan dia percaya maklumat yang berkaitan dengan identitinya telah dikompromikan, yang menyebabkan kejadian pemerasan terhadapnya.

Dia berkata, “Ketika kami selesai, anak perempuan saya berkata kepada saya dengan penuh kemenangan, ‘Ibu, kami akhirnya mengalahkan kamera.'”