Amadou Onana Tegur Wartawan Panggil Dia Andre Onana

Pemain Belgium, Amadou Onana tidak dapat mengawal dirinya daripada menghentikan seketika wartawan yang berterusan memanggilnya dengan nama Andre.

Mungkin wartawan itu keliru antara nama Amadou Onana dengan Andre Onana – penjaga gol Manchester United. Onana ketika ini masih bercuti bersama keluarganya dan sudah tentunya tidak terlibat dalam Euro 2024.

Kebetulan Belgium juga digelar sebagai Red Devils sebagai nama gelaran mereka. Wartawan tersebut berkali kali memanggil Amadou Onana dengan nama Andre.

Amadou Onana berkata: “Andre? Itu bukan nama saya pun. Kamu faham kan maksud saya?”

Amadou Onana jelas keliru sama ada wartawan itu mahu menyoalnya atau pemain lain? Lihat video itu di sini.

Peminat rasa respon itu kelakar. Ada juga yang melabel wartawan tersebut mesti minta kerja dengan menipu resume menyatakan dia tahu pasal bola sepak, sedangkan sebaliknya.

Amadou Onana antara pemain tengah yang menjadi perhatian kelab besar lain pada masa ini. Dia cemerlang bersama dengan Everton.

Kelab seperti Manchester United dan Arsenal antara yang dikaitkan dengan pemain tengah tersebut.

Onana dan Belgium dikejutkan oleh Slovakia pada perlawanan pembukaan Euro 2024 mereka. Belgium kehilangan ramai pemain daripada generasi emas mereka sebelum ini selepas Piala Dunia 2022.

Skuad ini adalah gabungan muka baharu dan lama. Namun masih juga mereka memiliki bakat bakat baharu luar biasa seperti Jeremy Doku dan Amadou Onana itu sendiri.

Bintang seperti Romelu Lukaku yang merupakan penjaring terbanyak sepanjang zaman untuk Belgium masih bersama skuad mereka. Sementara itu Kevin De Bruyne juga masih lagi gagah di bahagian tengah.