Analisis Gol Worldie Bernardo Silva, Lihat Apa Fred Dan Pereira Buat

Jika dalam perlawanan derbi, apabila seseorang pemain menjaringkan gol, ianya akan membawa makna yang sangat besar.

Apatah lagi pemain itu melakukan worldie / gol kelas dunia, gol pendahuluan, dan di kubu keramat pasukan lawan. Maka berlipat ganda maknanya kepada mereka.

Itulah yang dilakukan Bernardo Silva dalam aksi derbi Manchester – separuh akhir pertama Piala Carabao 2019/20.

Bernardo Silva melakukan larian daripada kanan. Melakukan cut inside segera. Ketika beliau dikepung, Bernardo Silva terus melakukan rembatan lencong yang cantik.

Benda ni berlaku sebab pemain memang dah set dalam hati lebih awal apa dia nak buat. Dia decisive dan tak fikir banyak benda. Mat Salleh cakap single minded.

Korang lihat gol tu kat sini:

Cantik kan?

Sekarang kita lihat bagaiamana Bernardo Silva mendapat ruang itu.

Pertamanya, paling penting adalah gerakan Kyle Walker yang penetrate sejauh yang mungkin ke dalam bahagian pertahanan Man United.

1. Gerakan Walker

Korang lihat bagaimana United bertahan dengan back 4 sudah regroup di belakang. Menunggu membentuk 2 banks of four ataupun 4-5-1. Namun struktur 7 pemain ini sudah cukup bagus sebenarnya.

Walker melarikan bola sejauh yang boleh ke atas.

2. Bernardo Silva dapat ruang dia nak

Bernardo Silva memang sukakan ruang itu, dan beliau sudah mendapatnya pada kedudukan ini.

3. Fred terus track back

Fred melakukan track back yang baik. Sekali lagi saya cakap, struktur United masa ni ok, tiada masalah.

Cuma cara City bergerak dan menggunakan ruang yang kecil mereka ada dengan segera itu yang menjadi elemen paling mustahak.

4. Fred menghidu tindakan Silva

Di sini Fred memutarkan badannya dengan cepat. Memang aku suka cara Fred track back di sini. Dia boleh delaying 2 pemain dalam 1 movement.

Tetapi korang tengok bulatan biru tu, Andreas Pereira. Dia yang mamai sikit.

Patut dia doubling si Fred dengan segera. Orang kata benda ni anticipation. Kau tahu apa jenis lawan yang kau hadap.

Bernardo Silva wing kanan berkaki kiri. So kau akan expect mereka suka half space untuk buat cut inside. Tetapi Pereira tak closing down.

5. Pereira terus tak cuba buat sesuatu

Inilah masanya Pereira sepatutnya cuba closing down, tetapi Bernardo Silva sudah mendapat ruang yang dia nak untuk shot.

Kau tengok Pereira buat apa, dia cuba menanam badannya di situ, lepas tu melihat bola deras lalu. Bukan nak bandingkan. Kalau McSauce kat situ, dia akan buat apa saja saat akhir, at least layangkan badan buat blok.

Ini bukti Bernardo memang sudah set dia nak shot. Dia ada opsyen baik di hadapan. Man City sudah membentu line serangan biasa mereka dengan attacking 4.

Korang layan balik dalam video rangkuman ini:

Rumusan

Gol ini memang sukar untuk dimatikan. Dari segi struktur, Man United berada dalam struktur yang bagus. Namun Bernardo Silva diberikan momen dan ruang yang sedikit tetapi cukup.

Itu yang membuatkan gol itu tercetus. Ianya memang world class. Tak bosan korang tengok.

Benda berlaku sangat cepat. Itulah penting setiap individu perlu cepat bertindak.

Apapun yang paling bagus di sini adalah Fred. Komitmen dia untuk track back dan cuba melengahkan 2 pemain itu sepatutnya dibantu oleh sistem yang lebih pantas dan compact.