ARMY BTS Tak Puas Hati Faker Dikecualikan Latihan Ketenteraan Kerana Menang Emas E-Sukan

Peminat BTS, yang dikenali sebagai ARMY, menyuarakan kemarahan mereka selepas mengetahui bintang esport terkenal Korea Selatan, Faker, mungkin akan dibenarkan untuk dikecualikan daripada perkhidmatan ketenteraan yang selepas dia memenangi pingat emas di Sukan Asia dalam acara E-sukan.

Faker, yang nama sebenarnya Lee Sang-hyeok, 27, adalah antara 16 warga Korea Selatan yang mewakili negara mereka di Sukan Asia di Hangzhou, ibu kota wilayah Zhejiang, China, dalam e-sukan. Dan merupakan salah seorang atlet e-sukan paling popular kali ini,

Dia berjaya mengetuai pasukannya menggondol emas acara e-sukan League of Legends.

Seperti dalam sukan lain, mereka yang membawa pulang pingat emas dalam sukan juga mungkin dikecualikan daripada perkhidmatan ketenteraan wajib Korea Selatan, yang mewajibkan semua lelaki yang sihat tubuh badan untuk mendaftar dalam kerahan tenaga selama 18 hingga 21 bulan. Walaupun keperluan perkhidmatan berkuat kuasa pada usia 18 tahun, ia dilaporkan boleh ditangguhkan sehingga umur 28 tahun.

Faker juga mungkin menerima pengecualian yang sama yang diterima oleh penyerang Tottenham Hotspur Son Heung-min apabila dia dan rakannya membantu pasukan kebangsaan Korea Selatan, memenangi pingat emas dalam bola sepak di Sukan Asia 2018 di Jakarta. Bintang berusia 31 tahun itu hanya menjalani latihan asas selama tiga minggu.

Beberapa ARMY menyuarakan kemarahan mereka terhadap Faker mungkin akan dikecualikan daripada perkhidmatan wajibnya, manakala tiga daripada idola BTS mereka — Jin, J-Hope dan Suga — tidak menerima pengecualian yang sama setakat ini.

“Sepertinya anda tidak boleh menafikan kesan Esports. Itulah sebabnya Faker termasuk dalam ‘The Elite 4’: Bong Joonho, Son Heungmin, BTS, dan Faker. Tetapi adalah sangat tidak adil bagi mereka untuk mengecualikan BTS secara sengaja,” tulis seorang pengguna X yang dulu dikenali Twitter.

“Ini membuatkan saya mempersoalkan bagaimana kerajaan Korea Selatan menentukan martabat negara & bagaimana rakyat menyumbang kepadanya. Adakah e-sukan meningkatkan/menyebarkan budaya mereka lebih daripada muzik, seni, hubungan global? Saya tertanya-tanya, berapa jumlah wang e- sukan menyumbang kepada ekonomi mereka berbanding BTS & artis lain?” seorang lagi menulis kritikannya.

“Saya pernah terfikir bahawa BTS membawa wang sebanyak syarikat penerbangan nasional (dengan ramai pelancong). Dan dari segi prestij, saya boleh bertaruh di peringkat antarabangsa dengan yakin, mereka adalah warga Korea yang paling terkenal. Kerajaan dan ramai penduduk tempatan jelas tidak menghormati muzik k-pop.” kata pengguna X yang lain.

Seorang pengguna X mencetuskan lebih kemarahan mengenai perkara itu dengan menyiarkan di platform media sosial gambar Faker bersama trofinya, dengan kapsyen yang berbunyi: “Faker telah melakukan lebih banyak untuk Korea berbanding  BTS.” Post itu setakat ini telah menerima lebih 2.2 juta tinjauan / views.

“Tiada niat membenci Faker, saya pasti dia seorang lelaki yang hebat tetapi BTS telah dianugerahkan merit budaya (paling muda) dan pada 2019, menyumbang 0.3% daripada keseluruhan KDNK Korea Selatan, jadi, ianya tidak tepat untuk post kamu.”

“Tidak mungkin anda fikir lebih Faker lebih besar daripada BTS,” kata pengguna lain.

Baca yang lain

RASMI: Romel Morales Sertai JDT

Romel Morales secara rasminya diperkenalkan sebagai pemain baharu JDT. Pengenalan rasmi pemain itu dibuat sebentar tadi dalam satu video ringkas. Romel Morales