Arne Slot Sahkan Dia Akan Jadi Pengurus Baru Liverpool

Pengurus Feyenoord, Arne Slot mengesahkan sendiri bahawa dia akan menggantikan Jurgen Klopp sebagai pengurus Liverpool.

Klopp telah mengendalikan The Reds sejak Oktober 2015 tetapi akan pergi pada penghujung musim selepas era yang menyaksikan dia memenangi Liga Perdana, Liga Juara-Juara, Piala FA dan dua Piala EFL.

Selepas pengumuman Klopp pada bulan Januari beberapa pengurus dianggap sebagai pesaing utama, tetapi pada bulan April BBC Sport mendedahkan bahawa Slot ditetapkan untuk mendapatkan jawatan itu selepas perjanjian pampasan bernilai sehingga £9.4 juta dipersetujui dengan Feyenoord.

“Saya boleh mengesahkan bahawa saya akan menjadi jurulatih di sana tahun depan,” kata Slot pada hari Jumaat.

“Sehingga kini saya tidak memikirkan ini sebagai persiapan untuk perlawanan terakhir saya, tetapi itu akan bermula sekarang. Pada awal minggu anda memikirkan tentang latihan dan perkara-perkara seperti itu.

“Tetapi perasaan itu semakin kuat sekarang. Itulah sebabnya saya agak lewat sekarang [untuk sidang akhbar], kerana saya ingin mengucapkan selamat tinggal kepada beberapa orang secara peribadi dan meluangkan masa untuk mereka, lebih daripada sekadar berjabat tangan.”

Perlawanan terakhir slot di Feyenoord selepas tiga tahun mengendalikan akan menjadi perlawanan di tempat sendiri Eredivisie Ahad dengan Excelsior.

Masa Klopp di Liverpool berakhir pada hari yang sama dengan perlawanan Liga Perdana di tempat sendiri menentang Wolves.

Feyenoord mengesahkan pemergian pengurus berusia 45 tahun itu di media sosial, berkata: “Era Arne Slot akan berakhir. Mari kita nikmati saat-saat terakhir.”

@feyenoord

The Arne Slot era is coming to an end… 🔒 Let’s enjoy the last moments.

♬ original sound – Jai Howitt

Walaubagaimanapun Liverpool masih belum mengumumkan perkara itu. Fokus ketika ini adalah perpisahan dengan Jurgen Klopp.