Arsenal Lanjutkan Khidmat Saka, Kontrak Baharu Bernilai €60 Juta

Bukayo Saka rasminya melannjutkan kontrak jangka panjang bersama Arsenal.

Pemain yang digelar The Star Boy itu setuju kontrak 4 tahun yang baru bersama The Gunners.

Ianya selepas Saka menunjukkan prestasi cemerlang sejak melakukan debut untuk Arsenal.

Saka menjadi nadi penting Arsenal dalam kempen mereka mencabar kejuaraan pada musim ini.

Agak malang untuk Arsenal tidak memenangi EPL selepas berada di puncak liga sekitar 248 hari. Paling lama untuk pasukan yang tak menang kejuaraan liga.

Saka menyertai Arsenal ketika berusia lapan tahun dan telah beraksi dalam pasukan utama sepanjang dua musim lalu.

Pemain berusia 21 tahun itu berkata dia berada di kelab yang ideal untuk meningkat lebih jauh selepas muncul sebagai salah seorang pemain utama Arsenal.

“Saya rasa saya mempunyai segala-galanya yang saya perlukan untuk menjadi pemain terbaik yang saya boleh jadi, dan itulah sebabnya saya gembira untuk kekal di sini dan berada di sini untuk masa depan, kerana saya benar-benar percaya bahawa kami boleh mencapai perkara yang besar,” katanya pada Selasa .

“Bagi saya, ini tentang mencapai cita-cita peribadi saya — sejauh mana saya mendorong diri sendiri dan menuntut daripada diri saya sendiri setiap perlawanan, minggu demi minggu.”

“Kemudian saya mempunyai semua orang yang sesuai di sekeliling saya dari segi keluarga, dan apabila saya datang ke tempat latihan, rakan sepasukan saya, kakitangan kejurulatihan.”

Saka kelahiran London, yang membuat penampilan sulung di Arsenal pada 2018, berkata kelab itu bergerak ke arah yang betul walaupun terlepas gelaran Liga Perdana tahun ini.

Namun mereka dijamin menduduki tempat kedua dan akan bermain bola sepak Liga Juara-Juara Eropah musim depan buat kali pertama sejak musim 2016/17.

“Masa menyebelahi kita,” kata Saka.

“Anda boleh melihat pasukan kami dan ramai pemain masih muda. Kami lapar, dan ramai daripada kami belum memenangi trofi di Arsenal jadi kami mahu mencapai perkara besar.”

Pengurus Arsenal, Mikel Arteta menyambut baik perjanjian baharu itu, yang dilaporkan akan mengekalkan Saka bersama The Gunners sehingga 2027.

“Mengekalkan bakat muda terbaik kami adalah kunci kepada kemajuan berterusan kami dan Bukayo mewakili bahagian penting dalam skuad kami sekarang dan untuk masa depan,” kata pengurus asal Sepanyol itu.

“Selain menjadi bakat yang hebat, Bukayo adalah seorang yang istimewa, dia disayangi oleh kita semua dan dia adalah penghargaan kepada dirinya dan keluarganya atas kerja keras dan komitmen yang mereka semua lakukan untuk mencapai tahap ini hari ini.”

Kontrak baharu Bukayo Saka adalah selama 4 tahun.

Dan ianya bernilai keseluruhan €60 juta.

Saka kini menerima gaji €200 ribu seminggu di Arsenal. Menjadikannya antara penerima gaji tertinggi di kelab itu.