Atlet Transjantina Pecah Rekod Dan Tewaskan Perenang Olimpik

Perenang transjantina Lia Thomas telah memecahkan rekod yang dipegang perenang Olimpik di Kejohanan Liga Ivy.

Thomas telah menjadi subjek kontroversi dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Tiga tahun sebelum bertukar gender, dia bertanding dalam pasukan renang lelaki dan tak pernah menang acara lelaki. Dia malah berada di ranking 462 sebelum ini.

Namun dia tak berputus asa dan menyertai pasukan wanita Universiti Pennsylvania, dengan dominasinya mencetuskan perdebatan ketika peringkat kelayakan.

Bertanding di Kejohanan Renang dan Terjun Wanita Ivy League, Thomas mencatatkan rekod pecahan individu terpantas dalam acara berganti-ganti 800 ela gaya bebas sebelum memperoleh gelaran individu pertamanya dalam gaya bebas 500 ela dengan masa kemenangan 4:37.32 — lebih tujuh saat lebih cepat daripada rakan sepasukannya – Catherine Burokeryang beradad di tempat kedua.

Persembahan cemerlangnya berjaya mencipta rekod baharu di Kolam Blodgett Universiti Harvard, menewaskan atlet Olimpik Kate Ziegler. Walaupun begitu, pemecahan rekod Thomas tidak terhenti di sini — dengan masa kemenangan 1:43:12 dalam gaya bebas 200 meter, dia mencipta rekod lain.

Mike Schnur, jurulatih Lia Thomas di universiti, menyifatkan dia sebagai anak paling berani yang pernah dia temui dalam hidupunya.

Pujian ke atas Lia Thomas turut dihamburkan oleh pengulas ESPN Plus iaitu Alex Vispol.

“Di sebalum semua perhatian yang diberikan kepadanya, namun dia mempunyai ‘keberanian yang luar bias.”

Alex kemudian berkata: “Dan dia [coach] sudah lama mengenali Lia. Dan satu perkara yang sentiasa menyinari Lia ialah kecintaannya terhadap renang dan betapa dia meminati sukan itu. Dan itu sepatutnya menjadi salah satu perkara utama, dan kecintaan seseorang terhadap sesuatu sukan untuk menjadi begitu besar dalam sukan ini pastinya harus dihargai,” tambahnya.

Walaupun penyokong Lia Thomas telah mengucapkan tahniah kepadanya atas kemenangannya yang memecahkan rekod itu. Namun pengkritik telah menyuarakan kebimbangan mengenai dia mempunyai ‘kelebihan yang tidak adil’ berbanding wanita lain.

Menurut pengkritik, pemecahan rekod itu adalah sebahagian daripada kemusnahan sukan dalam wanita.

Bermula tahun lalu, banyak sukan mulai mengemaskini peraturan atlet transjantina sesuai dengan perubahan pada peraturan olimpik antarabangsa.

USA Swimming baru-baru ini turuk mengemas kini polisinya mengenai pesaing transgender, yang kini dikehendaki mempunyai tahap testosteron yang kecil selama 36 bulan sebelum layak.

NCAA berkata panduannya tidak akan diubah pada peringkat ini kerana ia berpotensi memudaratkan kepada atlet yang rata rata pelajar yang berhasrat untuk bertanding dalam kejohanan renang wanita NCAA 2022.

Baca yang lain