Bagaimana Keberanian Lelaki Ini Membuatkannya Hanya Di Belakang Elon Musk Sebagai Manusia Terkaya Di Dunia

Pengerusi Kumpulan Adani, Gautam Adani mengatasi pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif LVMH Bernard Arnault sebagai orang kedua terkaya di dunia pada Jumaat.

Arnault kini merupakan orang ketiga terkaya di dunia dengan nilai bersih $155.5 bilion pada kedudukan bilionair Semasa Forbes, meningkat $5.2 bilion atau 3.49% daripada semalam.

Arnault, yang kekayaannya adalah $300 juta kini di belakang Adani pada $155.2 bilion, jatuh ke No.3.

Adani juga telah mengatasi pengerusi dan pengasas Amazon Jeff Bezos yang kekayaannya merosot $2.3 bilion atau 1.49% kepada $149.7 bilion.

Ketua Pegawai Eksekutif Tesla Elon Musk kekal sebagai orang terkaya di dunia dengan nilai bersih $273.5 bilion.

Adani memiliki kepentingan dalam enam syarikat dagangan awam yang beroperasi di pelabuhan, lapangan terbang, tenaga hijau, pusat data dan banyak lagi.

Adani menjadi orang terkaya di Asia pada Februari tahun ini apabila dia mengatasi rakan jutawan India Mukesh Ambani, yang nilai kekayaan bersih semasanya $93.4 billion meletakkannya di No. 8 dalam ranking dunia.

Saham konglomerat Adani Enterprises Adani melonjak dan mencecah paras tertinggi sepanjang masa pada Khamis iaitu sebanyak 3,749.15 rupee ($46) sesaham, lebih dua kali ganda berbanding setahun lalu.

Saham Adani Power miliknya telah melonjak tiga kali ganda pada tahun lalu kepada 398.4 rupee ($4.9) sebagai tindak balas kepada peningkatan permintaan untuk elektrik.

Firma tenaga boleh diperbaharui Adani Green Energy juga menyaksikan berlaku peningkatan hampir dua kali ganda pada tahun lalu kepada 2,343.05 rupee ($29.2).

Keinginan Adani untuk pengembangan perniagaan telah menyaksikan dia membuat langkah berani untuk memasuki perniagaan baharu. Kumpulan itu sedang berusaha untuk menyelesaikan pengambilalihan $10.5 bilion bagi cabang India pengeluar simen Switzerland Holcim Group.

Dalam perjanjian ini, Kumpulan Adani akan memperoleh saham dalam dua syarikat simen tersenarai-63.11% kepentingan dalam Ambuja Cement dan 54.53% kepentingan dalam ACC. Urus niaga ini, yang mana tawaran terbuka telah dibuat minggu lepas, akan menjadikan Adani India pengeluar simen kedua terbesar.

Bulan lalu, unit media Adani melancarkan bidaa berani untuk mendapatkan New Delhi Television (NDTV), sebuah penyiar yang dilihat sebagai anti-kerajaan. AMG Media Networks (AMNL) Kumpulan Adani membeli Vishvapradhan Commercial dengan harga 1.14 bilion rupee ($14.3 juta), memberikannya 29.2% pegangan dalam NDTV.

Tenaga boleh diperbaharui adalah satu lagi permainan besar: firma utiliti Adani Adani New Industries telah mengumumkan ia akan melabur lebih daripada $50 bilion dalam membangunkan tenaga hijau dalam tempoh 10 tahun akan datang.