Bagaimana Pandemik Menjadikan Samsung A51 Menjadi Telefon Paling Laris Pada Suku Pertama 2020

Share on facebook
Share on twitter

Penyelidikan terbaru oleh syarikat analisis Strategi Analisis menunjukkan bahawa Samsung Galaxy A51 telah muncul sebagai telefon pintar terlaris di dunia pada suku pertama tahun 2020.

Varian telefon pintar 4G, bukan varian 5G, menyumbang 2,3% bahagian dari semua telefon pintar yang dihantar dalam tempoh tersebut.

Ianya popular di semua wilayah, terutama di Eropah dan Asia.

Menurut laporan itu, penghantaran telefon pintar global mencapai 275 juta unit pada Q1 2020.

Telefon pintar Android menyumbang 86% daripada jumlah itu. Kedua-dua jenama Samsung dan Xiaomi menguasai enam model telefon pintar terlaris untuk tempoh yang sama.

Telefon pintar Android kedua yang paling popular adalah Xiaomi Redmi 8, yang mencatatkan 1.9% bahagian pasaran dan diikuti oleh Samsung Galaxy S20 + yang mengambil bahagian 1.7%.

blank

Trend pembelian pada suku pertama 2020 juga dipengaruhi oleh pandemik COVID-19. Ini telah pengguna lebih peka terhadap harga paling murah mereka boleh dapat daripada spec yang terbaik pada harga itu.

Semasa membeli telefon pintar baru, ramai yang mencari model yang memberikan manfaat terbaik kepada mereka dari segi kualiti, dan harga.

Sebagai rekod, Galaxy A51 diperkenalkan pada Januari 2020 dalam berbagai warna “Prism” yang cantik: Prism Crush Blue, Prism Crush Black, dan Prism Crush White. Ia adalah kesinambungan daripada Samsung Galaxy A50.

Dengan harga runcit RM1,299 dan menampilkan paparan 6,5 ”Full HD + Super AMOLED Infinity-O, yang mempunyai potongan lubang tunggal di mana kamera selfie 32MP ditempatkan.

Anda mendapat kamera quad di bahagian belakang yang terdiri daripada kamera utama 48MP, kamera ultra-wde 12MP, lensa makro 5MP dan sensor kedalaman 5MP.

blank

Secara dalaman, ia dilengkapi dengan chipset Exynos 9611 Samsung yang dilengkapi dengan RAM 6GB.

Selain itu ia dikuatkan oleh  bateri 4,000 mAh yang menyokong pengecasan pantas 15W.

Ia mempunyai port USB-C untuk pengisian dan pemindahan data.

Samsung kemudian melancarkan varian A51 yang ditingkatkan dengan RAM 8GB pada 8 Mei 2020 dengan harga RM1,399.

Baca yang lain