Balogun Anggap England Tak Hargainya, Sedia Pilih Amerika Syarikat

Pemain Arsenal yang dipinjamkan ke Reims, Folarin Balogun telah menikmati musim yang luar biasa di Ligue 1 Perancis.

Dianggap sebagai salah seorang penyerang yang menjadikan musim ini sebagai musim mengumumkan kehadirannya kepada Eropah dan dunia.

Produk dari Arsenal itu juga sudah pastinya menggembirakan Mikel Arteta yang boleh menggunakan khidmatnya pada musim hadapan.

Tetapi prestasinya seolah olah dipandang sebelah mata oleh Gareth Southgate.

Walaupun dia menjaringkan 17 gol dalam 28 perlawanan di semua kejohanan ketika dipinjamkan ke kelab Perancis itu, pengurus Three Lions, Gareth Southgate memilih untuk tidak memanggilnya.

Mungkin sakit hati dengan penyisihan daripada skuad terbaru England untuk menentang Itali dan Ukraine minggu depan, Balogun menyiarkan cerita Instagram dengan kapsyen “Dalam hidup, pergi ke mana [anda] dihargai.”

Itu berlaku hanya sehari selepas USMNT mengesahkan minat untuk mendapatkan bintang kelahiran New York itu bermain untuk bermain dengan negara tersebut.

Balogun memiliki 3 negara yang dia boleh wakili iaitu England, Nigeria dan juga Amerika Syarikat.

Southgate memanggil penyerang Ivan Toney yang cemerlang menjaringkan 17 gol dalam 26 perlawanan.

Namun Balogun percaya dia pun wajar diberikan peluang untuk mewakili England.

Ketua jurulatih interim AS, Anthony Hudson mengesahkan awal minggu ini bahawa terdapat “dialog terbuka” antara kedua-dua pihak berhubung kemungkinan panggilan kebangsaan untuk pemain itu.

Dengan kekecewaan Balogun yang jelas dan perbincangan berterusan, nampaknya semakin besar kemungkinan bahawa dia akan menukar kesetiaannya daripada England kepada Amerika Syarikat – di mana dia membuat empat penampilan di peringkat Bawah 18 tahun untuk England.

Baca yang lain