Bartomeu Tak Nak Sign Alphonso Davies Kerana Dia Orang Kanada, Tu Je

Tahu tak korang yang Barcelona merupakan antara pasukan terawal berpeluang untuk mendapatkan Alpohonso Davies.

Malah mereka sebulan lebih awal untuk melakukannya daripada Bayern Munich.

Namun mereka menolak peluang itu dengan alasan yang sangat pelik dan tak masuk akal daripada tuan Presiden mereka, Bartomeu.

Hristo Stoichkov berkongsi cerita, bahawa beliau sudah mengesan bakat pemain tersebut dan mencadangkannya kepada pengurusan tertinggi Barca.

Wartawan Omar Tapia menulis di Twitternya: “[Hristo] Stoichkov pergi bercakap dengan Bartomue kira kira sebulan sebelum Davies menyertai Bayern.”

Tetapi, jawapan yang beliau terima sangat mengecewakan. Bartomeu berkata: “Dia orang Kanada, maaf tak nak.”

Hanya kerana Davies pemain berasal dari Kanada, alasan Bartomeu menolak untuk mendapatkan pemain tersebut.

Bayern kemudian menyambar pemain bek kiri itu dari Vancouver Whitecaos dengan nilai sekitar €10 juta pada 2019. Dan setahun kemudian Davies menjadi instrumental penting dalam pembantaian Barcelona oleh Bayern dalam suku akhir Liga Juara Juara Eropah.

Jika Barcelona ketika itu mendapatkan Davies, sudah pastinya mereka sudah memiliki back up dan pengganti kepada pemain veteran Jordi Alba.

Dan sebagai tambahan, Alphonso Davies sangat meminati Lionel Messi. Sebelum perlawanan Bayern menentang Barca, Davies menyatakan bahawa ayahnya menghubungi kerana teruja kerana Davies bakal berdepan dengan idolanya Lionel Messi.

“Ayah saya call saya dan dia seperti: ‘Jadi kamu akan menentang pemain kegemaran kamu, saya tahu.’ Saya kata: Ya! Dan kami berdua bergelak.”

“Kami berdua seolah olah tak percaya. Kerana ayah tahu saya mengikuti aksi Messi sejak saya masih kecil.”

Davies pastinya menjadi salah seorang bakat yang sangat diberikan perhatian di Eropah pada ketika ini.

Seorang peminat Barca kemudian membayangkan di alam yang berbeza / alternate universerse, kembali ke masa lalu.

Di mana ketika itu scouting Barca menemui Lionel Messi dan mecadangkannya kepada Bartomeu.

Pemain muda dari Argentina itu ada masalah dengan hormon tumbesaran dan ibu bapanya setuju untuk melepaskan anak mereka ke akademi Barca dengan syarat Barca membiayai perubatannya.

Pasti Bartomeu akan menolaknya dan berkata: “Ini sudah melampau, dah la dia pendek, dia tak akan jadi pemain yang bagus.”

Davies seorang pemain yang sangat laju serta penggelecek yang bagus. Beliau kini menjadi salah seorang pemain muda terbaik di Eropah dalam masa yang sekejap sahaja.

Baca yang lain