BBC Dedahkan Permainan Roblox Jemput Kanak Kanak Bermain Pesta S*ks

Korang mesti tahu atauapun kena ambil tahu kalau tak tahu tentang game Roblox. Kerana ianya game yang sangat popular di kalangan kanak kanak. Boleh check kat fon anak korang sekarang tentang game ini.

Daripada game yang santai untuk kanak kanak, kini game ini mendapat kritikan hebat oleh BBC di UK apabila mengadakan permainan bertemakan pesta s*ks.

Di mana, ada penari bogel menari di tiang bar serta sekumpulan orang berkumpul dan melakukan hubungan s*ks secara terbuka. Walaupun ianya hanya permainan video, namun ianya boleh merosakkan fikiran anak anak kita semua.

Roblox ialah dunia permainan yang digunakan secara meluas, kadangkala digambarkan sebagai sejenis metaverse primitif. Roblox ialah salah satu permainan kanak-kanak yang paling popular di dunia.

Walaupun jumlah sebenar belum diketahui, pada 2020 Roblox memberitahu Bloomberg bahawa dua pertiga daripada semua kanak-kanak AS, antara umur 9 dan 12, bermain permainan itu.

Roblox membolehkan pengguna mencipta permainan dan bermain bersama. Ini adalah cara untuk berhubung, dalam masa nyata dengan orang lain dalam dunia digital. Di mana para pemain mencipta dunia mereka sendiri. Termasuk boleh shopping di pasaraya dan mencuba cabaran di dalam permainan itu bersama pemain dan rakan rakan lain.

Walaupun merupakan model perniagaan yang sangat berjaya, perniagaan ini bukan tanpa masalah.

Terdapat permainan bertemakan s*ks di Roblox yang dipanggil “Condo”. Ia adalah ruang, dicipta oleh pengguna, di mana orang boleh bercakap tentang topik s*ks. Lebih daripada itu, avatar yang mereka cipta juga boleh melakukan hubungan secara maya. Dalam permainan ini, peraturan Roblox diabaikan sama sekali.

Roblox mengakui mereka mempunyai masalah untuk mengawal kes seperti ini: “Kami tahu terdapat peratusan kecil pengguna yang sengaja cuba melanggar peraturan,” kata seorang jurucakap Roblox kepada BBC.

Condo hanya disiarkan untuk masa yang singkat, selalunya kurang daripada sejam, sebelum ditemui dan dibuang daripada Roblox. Roblox berkata ia terus mencuba untuk menyekat permainan seperti itu agar tidak boleh dimainkan, menggunakan kedua-dua sistem manual dan automatik.

Namun masih ada kelompongan untuk pengguna mencipta permainan yang sama.

“Kami melakukan semakan keselamatan bagi setiap imej, video dan fail audio yang dimuat naik ke Roblox, menggunakan gabungan pengesanan manusia dan mesin / AI,” katanya.

“Walau bagaimanapun, beberapa kandungan eksplisit itu terlepas daripada tapisan ini. Ia seperti “bermain kucing dan tikus,” kata Larry Magid, presiden ConnectSafely, sebuah organisasi bukan untung yang meningkatkan kesedaran tentang keselamatan kanak-kanak dalam talian.

Condo bukan permainan yang anda boleh temui sendiri. Anda perlu aktif mencarinya. Ini menyukarkan orang seperti Magid untuk menjejakinya.

“Roblox ialah platform yang sangat popular di kalangan kanak-kanak, dan membenarkan kanak-kanak bawah 13 tahun bermain, jadi ia mempunyai tanggungjawab khas untuk melindungi penggunanya.”

Namun hakikatnya ramai pengguna Roblox berusia awal kanak kanak lagi.

Apa yang paling membimbangkan ialah kanak-kanak dan orang dewasa berpotensi untuk bersosial bersama di ruang ini. Permainan ini mempunyai ciri pemesejan segera, di mana pengguna boleh bercakap antara satu sama lain dengan semua orang bermain. Ini akan membuka ruang kepada p*dofil untuk memburu mangsanya.

Roblox memberitahu BBC mereka telah membangunkan ciri ‘Kawalan Ibu Bapa’, “yang boleh digunakan untuk mengehadkan dengan siapa kanak-kanak berinteraksi dan apa yang boleh mereka akses”.

Ciri ini menganggap bahawa ibu bapa mempunyai pemahaman khusus tentang teknologi untuk mengetahui perlindungan ini. Roblox berharap ibu bapa memantau anak anak mereka yang bermain Roblox.

Roblox ingin menekankan kepada BBC bahawa Condo selalunya sukar ditemui di platform. Tetapi BBC juga mendapati bahasa seksual yang tidak sesuai dalam permainan lain juga.

Menurut Dr Liraz Margalit, ahli psikologi digital yang mengkaji tingkah laku dalam talian, orang berkelakuan berbeza dalam metaverse, sama seperti mereka dalam talian. Dia berkata: “Anda tidak mahu namanya disiarkan dan mempunyai kesan penolakan. Platform ini memberi anda taman permainan untuk melakukan apa sahaja yang anda mahu.”

Kesan disinhibition ialah ketidakupayaan seseorang untuk mengawal tingkah laku, pemikiran, atau perasaan impulsif yang dikomunikasikan di alam siber, tetapi tingkah laku ini tidak dijalankan di dunia nyata.

Minggu lepas, syarikat induk Facebook Meta mendapat aduan apabila ada sekumpulan pengguna Metaverse telah memperkosa secara maya seorang pengguna wanita. Walaupun dianggap hanya permainan maya. Namun kesannya sangat besar. Kerana pengguna wanita itu terasa diperlecehkan sepanjang dia dicabul di metaverse.

Roblox memberitahu BBC: “Kami tidak bertolak ansur untuk kandungan atau kelakuan seks*al dalam apa jua bentuk, dan kami mengambil tindakan pantas terhadap sesiapa yang didapati melanggar Piawaian Komuniti kami.”

Beberapa hari selepas BBC membentangkan penemuannya kepada syarikat itu, Roblox menerbitkan catatan blog yang meringkaskan apa yang mereka lakukan untuk melindungi golongan muda terutama kanak kanak yang sangat terdedah kepada bahaya dan masih naif.

Syarikat seperti Microsoft, Meta dan Roblox sedang berlumba-lumba untuk membina metaverse. Tetapi sudah ada tanda-tanda bahawa mereka sukar untuk memantau dunia maya ini secara berkesan.

Bersama sama kita sebarkan kesedaran tentang perkara ini.

Baca yang lain