Bekas Teman Wanita Tuntut Komisen RM37 Juta, Stephen Chow Kata Ia Cuma Hadiah Atas Dasar Cinta

Pada minggu lalu, Stephen Chow Sing-chi menjadi perhatian media sekali lagi. Pada Rabu, Stephen Chow tampil di mahkamah untuk pembelaan kes tidak mahu membayar komisyen pelaburan yang diminta oleh bekas teman wanitanya.

Alice Yu Man-fung menyatakan bahawa dia dan Stephen Chow dahulu pernah membuat perjanjian lisan pada 2002 dan ianya tanpa hitam putih. Di mana Chow berjanji akan memberikannya 10% daripada keuntungan pelaburan sebabai komisen atas kemurahan hanti Alice untuk melabur dana peribadi selain daripada bayarang HK$20,000 gaji bulanan sebagai penasihat kewangan peribadi.

Peguamnya, Rimsky Yuen Kwok-keung SC, mengatakan bahawa dia telah memberikan bantuan dalam perniagaan filem dan urusan peribadi Chow dan bahkan berhenti dari pekerjaannya untuk bekerja sepenuh masa untuk bintang Shaolin Soccer itu.

Semuanya berlaku ketika mereka berpacaran antara tahun 1997 dan 2010. Chow memerlukan bantuan memandangkan kesibukannya sebagai pelakon dan pembuat filem yang produktif.

Chow, 58, tidak membantah bahawa ada tawaran untuk berkongsi keuntungan, tetapi peguam bela Bernard Man SC mempertanyakan kesan hukuman daripada perjanjian janji lisan ini yang dibuat antara kekasih ‘pada masa yang bahagia’.

Chow memberi kesaksian bahawa dia adalah orang yang menawarkan hadiah 10% sebagai hadiah wang “kerana dasar cinta” – ketika mereka berbual sambil melihat pemandangan kota yang tinggi dari balkoninya di The Peak satu malam selepas makan malam pada tahun 2002.

“Kami menikmati sedikit anggur dan bersenang-senang,” Chow memberi keterangan melalui jurubahasa.

“Saya juga membincangkan idea saya untuk pelaburan hartanah dan dia sangat mempercayai saya, yakin kepada saya, menyokong saya, dan itulah sebabnya saya mengatakan kepadanya bahawa saya akan memberikannya 10 peratus sebagai hadiah.”

Kesaksiannya menarik sekumpulan wartawan dan lebih banyak lagi daripada orang awam ke Mahkamah Tinggi untuk melihat penampilan pelawak itu yang jarang tampil di media sejak beberapa tahun ini.

Chow mengelakkan diri daripada kerumuman kamera dan masuk ke mahkamah menerusi laluan rahsia.

Ikon filem, yang terkenal dengan humornya di layar perak, memulakan kariernya di industri televisyen dan filem pada awal 1980-an setelah tamat sekolah menengah.

Dia membintangi dan mengarahkan banyak blockbusters, termasuk King of Comedy, Shaolin Soccer, Kung Fu Hustle dan CJ7.

Kakak perempuannya, May Chow, dalam sebuah pernyataan mengatakan bahwa dia “sangat menghargai waktunya dari perhatian” dan “tidak suka orang lain menyelidiki urusan peribadinya”.

Dia mengatakan hubungan romantisnya dengan Yu bermula sekitar tahun 1998 dan Yu mula membantunya kira-kira dua tahun selepas itu, di mana Chow tanpa pengalaman dalam urusan filem atau pelaburan hartanah.

“Dia sendiri menyukainya,” katanya. “Saya rasa dia mahu menolong saya kerana dia adalah teman wanita saya.”

Dia mengakui ada perjanjian tertulis bertarikh 1 April 2012 untuk syarikatnya menggunakan perkhidmatan Yu dengan harga HK $ 20,000 (AS $ 2,600) sebulan, tetapi menafikan bahawa ia mempunyai kaitan dengan tawaran pembahagian keuntungan atau bahawa dia meminta bekas teman wanitanya itu untuk berhenti pekerjaannya yang bergaji tinggi.

Mengenai pembahagian keuntungan, dia menjelaskan dalam pernyataan saksi:

“Tujuan awal saya adalah untuk memberikan Yu hadiah wang sebagai ungkapan cinta. Bukan sebagai imbuhan, apalagi kontrak sah.”

Yuen bertanya: “Apakah pernah terjadi pada Anda bahawa sangat aneh untuk memberikan wang untuk menunjukkan kasih sayang anda kepada teman wanita anda?”

“Tidak aneh,” jawab Chow sambil menggelengkan kepalanya.

Bagaimana semua ini berlaku?

Sebelum ini tersebar berita bahawa Stephen Chow kini dalam situasi kewangan yang agak teruk. Dan legenda itu melelong rumah mewah miliknya.

Today Online melaporkan bahawa, Stephen Chow berhutang sebanyak keseluruhan RM143.4  juta (HK$270 juta) dengan bekas teman wanitanya dan juga para pelabur yang lain.

Sebagai rekod, bekas teman wanitanya, Yu Manfung merupakan pelabur dan juga jutawan pembinaan. Masalah kewangan Stephen Chow didakwa bermula pada tahun 2012 ketika hubungan13 tahun Yu Manfung dengan Stephen berakhir pada tahun 2010.

Yu Manfung menuntut ganti rugi dari bintang berusia 58 tahun itu dengan HK$80 juta /RM42.75 juta.

Jumlah yang Manfung dakwa Stephen Chow berhutang dalam komisen dalam jangkaan penjualan rumah mewah di The Peak di Hong Kong.

Oleh kerana Stephen tinggal di rumah itu – ya, itu adalah banglo mewah yang dilaporkan digadaikan beliau awal tahun ini – Manfung merasakan dia berhak mendapat bayaran 10 peratus, yang bernilai sekitar HK$80 juta.

Menurut Manfung, setakat ini dia hanya menerima HK$10 juta (RM5.34 juta). Jadi masih ada baki HK$70 juta ataupun sekitar RM37 juta

Namun, Stephen mengatakan jumlah itu dibayar atas kerelaan hatinya / budi bicara, dan tidak ada kaitan dengan komisen yang diminta Yu Manfung.

Kes ini akan dibawa ke mahkamah pada bulan November akan datang.

Dan kemudian ada satu lagi ‘timbunan’ hutang Stephen Chow. Di mana dilaporkan dia berhutang kepada para pelabur. Pada tahun 2016, pengarah mengadakan “Perjanjian Pertaruhan” di mana para pelabur  memberikan komitmen untuk melabur HK $ 1.33billion (RM710 juta) di dalam syarikat Stephen Chow.

Para pelabur ini diberikan janji dan jaminan keuntungan sebanyak HK $1.04 bilion (RM540 juta) setelah empat tahun.

Menurut sumber, segalanya berjalan lancar dalam tiga tahun pertama, dengan syarikat memperoleh keuntungan keseluruhan HK$ 670 juta (RM358 juta).

Tetapi pada tahun keempat, para pelabur hanya menerima HK$160 juta (RM85.5 juta). Pandemik yang melanda dunia membuatkan Stephen Chow bergelut dengan kewangannya kerana industri filem terkena impak yang sangatb teruk.

Dengan perjanjian itu yang tamat dan Stephen tidak dapat mencapai sasarannya, para pelabur kini mengejarnya untuk baki wang dijanjikan dan bahkan dapat meminta agar dia membeli kembali saham mereka.

Pada bulan Jun, ada laporan bahawa Stephen telah menggadaikan rumahnya di puncak bukit dan tidak akan menghadapi masalah untuk membayar hutang jika dia menjualnya.

Ini kerana terdapat beberapa pembeli yang berminat dengan kediamannya yang bernilai HK $ 1.1bil (S$ 198 juta) tetapi Chow setakat ini dikatakan masih keberatan untuk menjual rumah tersebut.

Mungkin Chow masih berusaha cara lain terlebih dahulu kerana rumahnya itu adalah rumah kesayangannya.

Baca yang lain