Benjamin Mendy Mulakan Proses Saman Man City Kerana Tak Bayar Gajinya Selama 2 Tahun

Benjamin Mendy telah melancarkan tuntutan saman yang dilabe sebagai “berjuta-juta paun” terhadap Manchester City berhubung gajinyan yang tertunggak dan tidak dibayar.

Bekas pembela City berusia 29 tahun itu telah memfailkan tuntutan itu dengan Tribunal Pekerjaan beberapa hari lepas, mendakwa City membua “pemotongan gaji yang tidak dibenarkan” selepas dia didakwa merogol dan melakukan serangan seksual pada 2021.

Pada bulan Julai, Mendy didapati tidak bersalah oleh juri dalam perbicaraan semula di Mahkamah Chester Crown. Awal tahun ini pemain bola sepak itu telah didapati tidak bersalah atas kesalahan seksual terhadap beberapa wanita tetapi juri tidak dapat mencapai keputusan sepakat sepenuhnya atas dua pertuduhan itu, yang membawa kepada perbicaraan semula.

Mendy telah meminta pemulangan gaji yang tertunggak sehingga tamat kontraknya, yang berakhir pada Jun 2023.

Nick De Marco KC telah mengesahkan kepada Sky Sports News bahawa dia bertindak sebagai peguam yang mewakli pemain Lorient sekarang, dan tuntutan telah difailkan.

Sepanjang tempoh dia disiasat dan turun naik mahkamah sejak 2021, Man City memutuskan untuk tidak membayar gaji pemain itu.

Dan kini pemain itu mahu mengheret Man City ke muka pengadilan dengan nekad menyaman kelab itu hampir €11.5 juta atau sekitar RM58 juta banyaknya.

Dia menyatakan dia langsung tidak dibayar gaji sehaj Ogos 2021 sehingga Jun 2023 kerana perjuangannya dalam menegakkan keadilan di mahkamah.

Satu kenyataan berkata: “Nick De Marco KC (diarahkan oleh Laffer Abogados (Madrid) bertindak untuk bekas pemain Manchester City Benjamin Mendy dalam tuntutan berjuta-juta pound untuk pemotongan gaji yang tidak dibenarkan.”

“Manchester City FC gagal membayar En Mendy sebarang gaji sama sekali dari September 2021, berikutan En Mendy didakwa atas pelbagai kesalahan yang kesemuanya kemudiannya diperolehnya, sehingga tamat kontraknya pada Jun 2023. Tuntutan itu akan dibuat sebelum Penggajian Tribunal.”

Manchester City tidak mengulas ketika dihubungi Sky Sports News semalam.

Mendy menjadi pemain pertahanan termahal Liga Perdana Inggeris apabila City membayar £52m kepada Monaco untuknya pada 2017.

Dia memenangi tiga gelaran bersama City dan merupakan sebahagian daripada skuad Perancis yang memenangi Piala Dunia pada 2018.

Kali terakhir Mendy bermain untuk kelab itu pada Ogos 2021, dan kini bermain untuk Lorient dalam Ligue 1.