Berapa Harta Kekayaan Ratu Elizabeth II Yang Akan Diwarisi Raja Charles III?

Pemimpin Great Britain, Ratu Elizabeth II, meninggal dunia pada 8 September 2022 yang lalu pada usia 96 tahun. Semasa hayatnya, Elizabeth II menjadi salah seorang wanita terkaya di dunia.

Kekayaan peribadi permaisuri ratu Inggeris itu berjumlah kira-kira 500 juta dolar AS, yang datang daripada pelaburan, karya seni, permata dan hartanah.

Dari mana datangnya kekayaan ini dan apa yang berlaku selepas permaisuri meninggal dunia?

Kekayaan peribadi Ratu Elizabeth II berbeza dengan jumlah kekayaan Empayar British yang lebih besar iaitu 88 bilion dolar AS secara keseluruhannya.

Jumlah itu didedahkan oleh firma perunding Brand Finance pada 2017. Perbelanjaan rasmi ahli United Kingdom dibiayai oleh pembayar cukai di United Kingdom.

Terdapat juga stipend tahunan daripada kerajaan British kepada United Kingdom, yang dipanggil Sovereign Grant. Selain menyara kehidupan ahli keluarga Diraja British, Geran Soveregin juga digunakan untuk membayar ratusan kakitangan yang bekerja untuk keluarga diraja.

Jumlah Geran Sovereign yang diterima oleh United Kingdom adalah bersamaan dengan 15 peratus daripada keuntungan Crown Estate. Hartanah adalah milik pemerintah British yang memerintah tetapi diuruskan secara bebas, terdiri daripada tanah, harta dan aset lain seperti ladang.

Pendapatan bersih Harta Mahkota telah diserahkan kepada Perbendaharaan di bawah perjanjian yang ditandatangani pada tahun 1760.

Pendapatan peribadi

Setiap ahli Empayar British juga mempunyai pendapatan peribadi, sudah tentu termasuk Ratu Elizabeth II. The Privy Purse ialah nama untuk pendapatan peribadi diraja.

Salah satu sumber pendapatan peribadi untuk pemerintahan British berasal dari Duchy of Lancaster, sebuah hartanah yang telah memiliki Empayar British sejak Zaman Pertengahan.

Duchy of Lancaster terdiri daripada 315 hartanah kediaman, hartanah komersial di tengah London dan beribu-ribu hektar tanah ladang. Jumlah aset tanah United Kingdom, pelaburan kewangan dan harta peribadi bernilai lebih daripada £500 juta.

Harta peribadi Ratu Elizabeth II

Kebanyakan istana diraja dimiliki oleh Estet Mahkota. Namun, Ratu Elizabeth II mempunyai dua istana peribadi iaitu Balmoral Castle (gambar) di Scotland dengan nilai 100 juta pound dan Sandringham bernilai 50 juta pound.

Kedua-dua istana tidak dibiayai secara terbuka. Ratu Elizabeth II juga mempunyai beberapa barangan peribadi dalam Koleksi Diraja, seperti setem milik Raja George V yang merupakan datuk Ratu, yang bernilai £100 juta.

Selain itu, permaisuri itu mempunyai banyak hadiah wang hasil pertandingan lumba kuda dengan nilai lebih 7 juta pound. Ratu juga mempunyai permata mahkota bernilai £3 bilion.

Bagaimanapun, mahkota ini akan diberikan kepada pengganti permaisuri secara automatik.

Diwariskan kepada Raja Charles III

Raja Charles III telah menjadi pemerintah Great Britain selepas proses pelantikan rasmi. Oleh itu, kekayaan Ratu Elizabeth II akan diwariskan kepadanya, tetapi tidak dinyatakan bahagian mana. Sebabnya, kekayaan permaisuri dan Empayar British agak kompleks untuk dijelaskan.

Kini Great Britain akan diketuai oleh Raja. Lagu God Save The Queen secara rasmi akan menjadi God Save The King.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa aset yang tidak dimiliki secara persendirian oleh permaisuri dan secara automatik diberikan kepada raja pengganti, seperti Permata Mahkota dan karya seni.

Raja Charles juga memutuskan untuk menyerahkan semua hasil Harta Mahkota kepada negeri sebagai pertukaran untuk Geran Berdaulat yang telah menampung perbelanjaan keluarga Diraja British.

Tiada cukai pusaka

Kekayaan peribadi ratu tidak dikenakan cukai dalam perjanjian 1993 dengan kerajaan British. Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, permaisuri bersetuju untuk membayar cukai pendapatan buat kali pertama.

Salah satu sebab kekayaan ratu tidak dikenakan cukai adalah kerana dia adalah sumber kuasa undang-undang, wasiatnya tidak perlu didedahkan kepada umum.

Di samping itu, Empayar British sebagai sebuah institusi memerlukan pendapatan persendirian yang mencukupi untuk terus melaksanakan peranan tradisinya dalam kehidupan negara. Selain itu, mempunyai tahap kebebasan kewangan daripada kerajaan pada masa itu.

Walaupun wasiat Ratu Elizabeth II tidak wajib diterbitkan, tetapi menurut beberapa media British, wasiatnya akan disampaikan kemudian melalui laman web rasmi United Kingdom.

Baca yang lain