CEO Man City: “Madrid Menang UCL Sebab Nasib, Kerana Itu UCL Bukan Sasaran Utama City”

Ferrán Soriano, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Manchester City, telah bercakap di podcast Dr Football tentang kenapa Manchester City tidak menganggap UCL sebagai keutamaan mereka.

Perkara tersebut disuarakan oleh Pep Guardiola sebelum ini.

Guardiola mengeluarkan kenyataan selepas Man City disingkirkan oleh Real Madrid dalam aksi separuh akhir.

Guardiola melanjutkan rekod tiada UCL untuk City dan tiada UCL untuk dirinya dengan pasukan tanpa Messi.

Guardiola ketika itu berkata: “Mungkin saya tidak cukup bagus untuk membantu pasukan ini untuk melakukannya.”

“Tiada siapa tahu apa yang akan berlaku dengan pemain atau pengurus lain. Kami rapat – mereka tahu, kami tahu – tetapi yang penting kami akan mencuba lagi musim depan, dan sekali lagi.”

Guardiola ditanya sama ada skuadnya mampu memenangi Liga Juara-Juara.

“Entahlah. Ia satu soalan yang saya tidak boleh jawab,” katanya.

“Sebelum Madrid saya [juga] tidak tahu. Kadang-kadang anda bertanya kepada saya soalan tetapi saya tidak mempunyai jawapan untuk semua soalan anda. Bola sepak adalah sangat tidak dapat diramalkan. Kami melihatnya sendiri.”

Guardiola menyatakan bahawa projek di Manchester City oleh konsortium Abu Dhabi bukannya menekankan kejuaraan Liga Juara Juara Eropah semata mata.

“Mungkin saya salah, tetapi saya mempunyai perasaan bahawa orang dari Abu Dhabi membeli kelab ini dan melabur dalam kemudahan yang luar biasa ini dan pemain seperti banyak kelab lain di dunia untuk memiliki apa yang telah kita lalui pada tahun-tahun sebelumnya – bukannya untuk memenangi Liga Juara-Juara Eropah semata mata.”

“Mereka melakukannya untuk terus berada di sana dalam semua pertandingan setiap musim dan bersaing dalam semua pertandingan sehingga akhir. Kami mahu melakukannya.”

Ferran Soriano mengulangi pendirian yang sama dengan menyatakan bahawa kejuaraan Liga Perdana Inggeris lebih sukar berbanding UCL kerana ianya memerlukan konsistensi berbanding nasib.

Soriano mengambil contoh Real Madrid yang menang UCL kerana nasib.

“Orang ramai kini bercakap tentang kejayaan yang diraih Real Madrid dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan saya fikir adalah adil untuk mengatakan bahawa terdapat elemen nasib.”

“Mungkin saya boleh katakan bahawa mereka layak kalah menentang PSG, menentang Chelsea, menentang kami dan menentang Liverpool”, kata CEO City tersebut.

“Orang ramai sudah tidak ingat lagi bahawa pada penghujung 1980-an Madrid mempunyai pasukan yang hebat, antara yang terbaik dalam sejarah, dengan Emilio Butragueño, dan mereka gagal memenangi Liga Juara-Juara,” tambahnya.

Mengenai keutamaan City dari segi gelaran, dia memberi jaminan bahawa Liga Perdana Inggeris adalah keutamaan mereka berbanding UCL:

“Liga Juara Juara Eropah bukan teras objektif kami kerana nasib memainkan peranan di dalamnya. Terdapat segelintir permainan di mana ia boleh menjadi buruk, seperti di separuh akhir, dan anda tersingkir. ”

“Sesiapa yang memenangi Liga adalah pasukan terbaik dalam Liga. Ia adalah apa yang memberi makan kepada kami, apa yang kami lakukan untuk hidup.”

Manchester City sudah mendapatkan Erling Haaland dalam usaha mereka mahu mempertahankan Liga Perdana Inggeris. Dan sudah tentunya pemburuan piala nasib menurut Soriano iaitu UCL.

UCL merupakan salah satu piala yang belum ada dalam kabinet Man City terutama sekali pada era mereka menjadi kelab kaya raya.

Pep Guardiola turut berharap beberapa lagi sasaran lain akan berjaya dibawa masuk sebelum latihan pra musim mereka bermula.

Adakah Man City akan meneruskan dominasi mereka di EPL?

Baca yang lain