China Guna AI Pantau Keselamatan Pekerja Dan Kesan Mereka Yang Mengular

Share on facebook
Share on twitter
blank

Artificial Intelligence (AI) digunakan untuk memantau tingkah laku pekerja di tapak pembinaan di seluruh China, menurut Akademi Sains China.

Teknologi, yang dikembangkan oleh Institut Automasi di Beijing, telah “menjadikan tapak pembinaan yang telus” dengan peningkatan keselamatan dan produktiviti yang signifikan, menurut laporan yang diterbitkan pada bulan lalu.

Laporan itu mengatakan bahawa AI dihubungkan dengan kamera CCTV dan dapat memberitahu sama ada seorang pekerja menjalankan tugas mereka atau mengular.

Ia juga dapat membezakan dan mengesan pelbagai jenis aktiviti seperti merokok atau menggunakan telefon pintar.

Teknologi ini juga menghantar amaran apabila berlaku kemalangan atau risiko keselamatan, seperti pekerja yang terlupa memakai topi keledar atau memasuki kawasan larangan, dan juga mengesan orang yang terlibat dalam aktiviti terlarang seperti bergaduh.

Sistem ini dapat mengesan setiap pekerja di laman web menggunakan kaedah “identifikasi biologi” seperti teknologi pengecaman wajah.

Laporan itu akan dihubungkan ke pangkalan data dengan maklumat kakitangan terperinci untuk mencapai pengawasan 24 jam sehari. Laporan tersebut adalah telus dan tanpa campurtangan pihak ketiga.

Badan perundangan China sedang menyusun undang-undang AI yang baru, seperti yang diumumkan oleh jurucakap Kongres Rakyat Nasional Zhang Yesui tahun lalu.

Dan mereka akan menangani cabaran “undang-undang, moral dan etika” yang ditimbulkan oleh teknologi tersebut.

Wu Yi, seorang perwakilan NPC dari provinsi Yunnan di barat daya negara itu, mengemukakan proposal pada bulan Mei.

Dan beliiau meminta agar proses penyusunan undang-undang, yang awalnya dijadualkan akan diperkenalkan pada tahun 2024, akan dipercepat kerana munculnya teknologi baru seperti 5G yang akan memperluas jangkauan dan kedalaman AI.

blank

Sistem pengawasan AI yang serupa telah digunakan di beberapa negara, termasuk Amerika Syarikat, sekurang-kurangnya sudah tiga tahun, menurut laporan media.

Smartvid.io, sebuah syarikat yang berpangkalan di Boston, telah menggunakan teknologi tersebut untuk menolong klien mereka mengekalkan jarak sosial di kalangan pekerja di lokasi bangunan semasa wabak koronavirus.

Syarikat itu mengatakan di laman webnya bahawa tidak akan berlaku pelanggaran privasi kerana ia hanya merakamkan aktiviti dan bukannya menggunakan pengecaman wajah.

Industri pembinaan lambat menggunakan AI kerana kesulitan yang dihadapi di lapangan kerja.

Laporan McKinsey pada 2018 menganggarkan perkembangan penggunaan AI dalam industri pembinaan global bernilai AS$ 10 trilion setahun, dan akan berkembang secara sederhana dalam waktu terdekat.

China mempunyai tenaga kerja pembinaan terbesar di dunia, dan saintis Kanada Vaclav Smil menganggarkan telah menggunakan lebih banyak simen dalam tiga tahun daripada yang dilakukan AS dalam satu abad.

Sebilangan besar projek pembinaan China beroperasi dalam jangka masa yang ketat dan kemalangan di tempat kerja adalah perkara biasa.

Di beberapa bandar seperti Beijing, kemalangan di tapak pembinaan mengorbankan lebih banyak nyawa berbanding industri lain.

Seorang kontraktor pembangunan hartanah yang berpangkalan di Guangzhou mengatakan bahawa teknologi itu dapat meringankan beban penyelia keselamatan di tapak pembinaan.

“Terdapat banyak pekerja yang menganggur. Ada yang bermain dengan telefon bimbit mereka ketika mengendalikan mesin penggali,” kata kontraktor itu, yang meminta untuk tidak disebutkan namanya.

“Manusia boleh melakukan kesalahan bodoh yang luar biasa kesannya. Pengawasan mesin dapat menyelamatkan nyawa,” tambahnya.

China National Petroleum Corporation adalah pengguna utama sistem pengawasan AI, menggunakan teknologi di puluhan tapak pembinaan projek di seluruh negara, menurut akademi itu.

CNPC, yang merupakan syarikat minyak ketiga terbesar di dunia, tidak mahu memberikan komen mereka tentang perkara itu.

Ketika pemerintah China melancarkan kitaran baru projek pembinaan untuk merangsang ekonomi setelah wabak, sistem AI akan “dilaksanakan di banyak provinsi dan kota.”

Sumber: SCMP

Baca yang lain