Conte Meletus Kutuk Spurs Dan Levy: “Kelab Ini Tak Menang Apa Apa Sebab Perangai Macam Ni La”

Antonio Conte benar-benar berang dengan pemain Tottenham Hotspur selepas seri menentang Southampton dalam Liga Perdana Inggeris semalam.

Anak buah Conte mendahului 1-0 pada selang masa separuh masa hasil gol pertama Pedro Porro untuk kelab.

Pada separuh masa kedua, Spurs pantas mendahului 3-1 hasil jaringan Harry Kane dan Ivan Perisic.

Theo Walcott kemudian memberikan amaran tentang penamat grandstand apabila dia menjaringkan gol untuk menjadikan kedudukan 3-2 pada minit ke-77.

Ketika perlawanan memasuki masa kecederaan, Southampton diberikan penalti, James Ward Prowse melakukan sepakan penalti dengan yakin ketika mereka menyamakan kedudukan untuk memperoleh mata yang amat diperlukan.

Selepas perlawanan, Conte mengecam pemain pemainnya, melabel mereka sebagai mementingkan diri sendiri sambil melancarkan serangan ke atas sejarah dan tradisi kelab itu

Pengurus dari Itali itu berkata: “Saya tidak mahu bercakap mengenai taktikal, saya bercakap tentang semangat dan hati yang kami masukkan ke dalam padang.”

“Sebaliknya kami kehilangan ciri ini, jika anda tidak mempunyai ini dalam pengalaman saya, anda boleh kalah menentang pasukan ini – Sheffield United (Piala FA) dengan pemain yang lebih muda, hari ini kami mendahului 3-1 dan merasakan persepsi apa-apa boleh berlaku dan kami takut.”

“Apa yang kita lihat dalam perlawanan terakhir ini, saya tidak menyukainya. Saya tidak biasa melihat ini. Saya melihat ramai pemain yang mementingkan diri sendiri. Saya tidak nampak pasukan.”

“Ada 11 pemain di atas padang dan semua mementingkan diri sendiri, tak nak membantu antara satu sama lain.”

Conte menambah: “Mereka sudah biasa begitu di sini. Mereka tidak mahu bermain untuk sesuatu yang penting. Mereka tidak mahu bermain di bawah tekanan.”

“Mereka tidak mahu bermain dalam keadaan tertekan. Kisah Tottenham adalah begini. 20 tahun ada pemilik & mereka tidak pernah memenangi sesuatu. kenapa?”

“Sehingga kini saya cuba menyembunyikan keadaan. Kita boleh berjuang untuk apa dalam tempoh ini, dengan sikap ini, komitmen ini? Untuk apa? ke-7? tempat ke-8?”

Dia turut menambah: “”Alasan. Alasan. Alasan. Cuba melindungi mereka setiap masa.. Ayuhlah, ayuhlah. Kita ni profesional. Kelab membayar kami banyak wang, pemain menerima wang yang sangat banyak. Saya menerima wang. Bukan untuk mencari alasan,” Conte menambah.

Conte kemudian meminta untuk dipecat jika para pemain mahu meneruskan budaya kelab itu dan tidak mahu berubah.

“Jika mereka mahu meneruskan cara ini, mereka boleh menukar pengurus, ramai pengurus, tetapi keadaan tidak boleh berubah. Percayalah.”