Conte Sahkan Napoli Mahu Jual Osimhen

Antonio Conte telah menyatakan bahawa Napoli akan menghormati perjanjian mereka untuk menjual Victor Osimhen pada musim panas ini.

Pemain antarabangsa Nigeria itu telah menarik minat beberapa kelab termasuk Manchester United, Chelsea dan Arsenal dan menolak tawaran untuk berpindah ke Liga Pro Saudi tahun lalu.

Napoli telah bersetuju untuk membenarkan Osimhen pergi pada musim panas ini tetapi kelab itu menantikan pasukan untuk memenuhi klausa pelepasan €130 juta (£110.8j).

Bagaimanapun, angka itu terbukti terlalu mahal untuk kelab-kelab di Eropah dan Napoli kini boleh berdepan prospek menurunkan harga permintaan mereka agar penjualan dapat diteruskan.

Conte bercakap kepada media buat kali pertama pada hari Rabu sejak menjadi ketua jurulatih Napoli dan mendedahkan bahawa dia telah menerima jaminan bahawa Khvicha Kvaratskhelia, Giovanni Di Lorenzo, Frank Anguissa dan Stanislav Lobotka tidak akan dijual, namun, dia tidak boleh mengatakan perkara yang sama untuk Osimhen .

“Setakat ini Osimhen, sama seperti saya tahu betul tentang situasi Kvara, Di Lorenzo, Anguissa, Lobotka, yang mana saya telah meletakkan hak veto mutlak untuk pemain pemain itu,” kata Conte.

“Saya tahu keadaan Osimhen. Saya tahu bahawa terdapat perjanjian, bahawa ia adalah situasi yang berbeza daripada yang lain. Saya hanya boleh membantu.

“Dia adalah pemain tahap tertinggi, luar biasa, tetapi saya tidak boleh membuat sebarang perbincangan kerana ia adalah sebahagian daripada perjanjian sebelum ini yang telah dinyatakan dengan jelas kepada saya.”

Conte merujuk kepada persetujuannya dengan Napoli sebelum ini yang menyatakan bahawa kelab itu berhak untuk menjual Osimhen pada kali ini. Dan Conte tidak boleh masuk campur.

Pada masa yang sama pengurus itu dikatakan meminta kelab membeli Lukaku jika Osimhen dijual.

Osimhen dilaporkan sudah mahu pergi dari Napoli setelah dia menganggap misinya bersama kelab itu selesai ketika membantu mereka menjuarai Serie A beberapa musim lalu.

Kini Napoli menunggu kelab menghantar bidaan untuk pemain tersebut. Selepas kenyataan rasmi oleh Conte ini pastinya banyak kelab mahu membida pemain itu.

Dia menjadi salah seorang penyerang terbaik di liga eropah beberapa musim ini.

Pemain Nigeria itu memiliki pakej lengkap dengan kelajuan, kekuatan fizikal dan penyudah luar biasa.