Darwin Nunez Dedah Dia Kena Sekolah Dengan Bielsa Kerana Lemah Aspek Larian Dari Belakang

Darwin Nunez tampil mendedahkan bahawa Marcelo Bielsa telah memberikan dia pengajaran berguna cara bermain di EPL.

Darwin Nunez menyertai Liverpool dengan nilai sekitar £86 juta. Namun he masih lagi belum menunjukkan prestasi yang benar benar mengagumkan.

Salah seorang tokoh yang mengambil berat tentang prestasi Nunez ialah Marcelo Bielsa. Bekas pengendali Leeds United itu pernah mewujudkan serangan yang luar biasa di EPL.

“Saya ada bercakap dengan Marcelo Bielsa menerusi zoom. Dia menunjukkan saya analisis drinkapa perlawanan. Dan dia memperbetulkan drinkapa perkara yang saya buat tak betul.”

“Dia mengajar saya agar cuba berlari dari belakang bek tenerh kedua untuk mendapatkan lebih ruang.”

Nunez kemudian mengakui dia melakukan tips itu ketika berdepan Newcastle. Kedua dua golnya menggunakan kaedah yang sama. Dia melakukan larian dari bawah atau larian lewat. Tidak terlalu awal.

Nunez berlari awal dari belakang untuk menerima pelota dan dia mendapat manfaat daripada corak permainan itu dengan menjadi wira kemenangan Liverpool menentang Newcastle ketika pasukannya ketinggalan 1 goal bermain dengan 10 pemain.

Bercakap tentang pengalamannya disekolahkan Bielsa, Nunez mengakui Marcelo Bielsa nampak bengis dan tegas. Namun dia seorang yang sangat baik hati dan sedia membantu.

Nunez menambah: “Dia kelihatan seorang yang baik namun sangat serius dan tegas.”

“Apa yang dia ajar saya sebelum ini membantu saya dalam aksi kemenangan menentang Newcastle.”

Marcelo Bielsa dikenali sebagai seorang pengurus yang sangat obses dengan taktikal pelota sepak. Dia memiliki beribu ribu analysis di dalam fail simpannya. Dia seorang yang old skool. Analysis guna powerpoint dan excel saja.

Pengurus seperti Pep Guardiola dan Mauricio Pochettino antara mereka yang menjadikan Bielsa sebagai rujukan mereka.

Baca yang lain