Data Kami Menunjukkan Kami Patut Top 4 Kata Pochettino

Pengurus Chelsea, Mauricio Pochettino berkata pasukannya “sepatutnya berada di kedudukan keempat” mengikut data statistik dan xG yang ada pada kajian mereka.

The Blues berada di tangga ke-11 dalam carta Liga Perdana, 17 mata di belakang Aston Villa di tangga keempat.

Piala FA adalah satu-satunya peluang mereka untuk merangkul piala – namun mereka harus berdepan juara bertahan Manchester City di separuh akhir.

“Kami tahu betul apa yang kami lakukan. Itulah sebabnya saya ketawa. Saya tidak mengambilnya secara peribadi apabila peminat mengatakan itu [mengkritik],” kata Pochettino.

Chelsea telah membelanjakan lebih £1 bilion untuk yuran perpindahan sejak Todd Boehly mengambil alih kelab itu di bawah dua tahun lalu selepas pemilik sebelumnya Roman Abramovich dibenarkan oleh kerajaan UK.

The Blues telah mengalami beberapa kecederaan musim ini walaupun kelab itu masih menjangkakan untuk berada di kedudukan lebih baik dalam carta liga.

Mereka berada dalam bahaya musim kedua berturut-turut tanpa bola sepak Eropah.

Kepercayaan Penyokong Chelsea dikatakan semakin menipis ke atas Todd  Boehly. Peminat telah melaungkan nama Abramovich dan bekas pengurus legenda Jose Mourinho semasa perlawanan di tempat sendiri baru-baru ini.

“Saya akan menyokong pemilik yang melabur dan yang tiba ke kelab dalam situasi yang sangat sukar,” kata Pochettino, yang dilantik musim panas lalu.

“Niatnya sangat baik. Pemilik cuba membangunkan projek yang berbeza dengan sebelum ini. Peminat perlu memahami bahawa ia adalah projek baharu dengan idea berbeza.

“Apa yang kita tidak boleh katakan ialah mereka tidak melabur dan mereka tidak mempunyai niat yang baik. Mereka pun menderita seperti kita [melihat kedudukan semasa].

Bekas pengurus Tottenham itu menyambung: “Jika anda melihat semua data, dalam carta kedudukan, kami sepatutnya berada di kedudukan keempat. Tetapi atas sebab berbeza, kami tidak berada di sana.

“Apa yang dimaksudkan oleh data ialah kami berada dalam cara yang baik. Dalam aspek mana yang perlu kami perbaiki? Ia adalah perkara [yang akan datang] mengikut masa.

“Kami perlu bersaing dengan lebih baik, mengambil kira butiran kecil. Anda hanya boleh mendapatkannya dengan pengalaman dengan masa bermain bersama.

“Adalah mudah untuk mencari data apabila anda mahu membunuh seseorang.

“Tetapi apabila data itu baik dan menggambarkan pasukan itu berjalan dengan baik tetapi atas sebab berbeza kami tidak mendapat keputusan yang sepatutnya, [kita harus] percaya dalam proses itu. ”

Chelsea menduduki tempat keempat untuk jangkaan perbezaan gol setiap perlawanan, pada 0.36 – dengan 50.64 xG untuk dan 40.88 xG bolos dalam 27 perlawanan. Perbezaan gol sebenar mereka ialah +2 (47-45), iaitu 0.07 setiap perlawanan.

Bagaimanapun pada hampir setiap metrik lain, Chelsea berada di kedudukan lebih rendah daripada tempat keempat. Ini termasuk statistik gol, percubaan, percubaan tepat, penguasaan bola, hantaran, sentuhan, sentuhan dalam kotak lawan, jangkaan gol untuk lawan dan peluang besar.