David Coote mengakui dia telah tgrlibat dengan dadah akibat seringkali ketakutan hidup sebagai seorang menjadi g * y ketika dia menjadi pengadil Liga Perdana.
Dia membuat pengakuan terbuka bahawa dia kunyit dalam wawancara pertamanya sejak dipecat oleh Professional Game Match Officials Limited (PGMOL).
Coote telah dipecat pada Disember selepas “melanggar serius peruntukan kontrak pekerjaannya, dengan kedudukannya dianggap tidak boleh dipertahankan”.
Video itu menyusul ketika penyiasatan terhadap video, yang masih belum disahkan, yang kelihatan menunjukkan Coote membuat komen menghina tentang Liverpool dan bekas pengurus mereka Jurgen Klopp. Video itu tersebar luas di media sosial pada bulan November.
Siasatan PGMOL juga meliputi video kedua yang muncul pada November, menunjukkan Coote didakwa menghidu serbuk putih, didakwa dadah semasa Euro 2024 di mana dia adalah salah seorang penolong VAR untuk kejohanan itu.
Badan induk bola sepak Eropah, UEFA juga melantik penyiasat etika untuk meneliti perkara itu. Coote menyangkal dakwaan dia berbincang untuk memberikan kad kuning sebelum perlawanan Leeds menentang West Brom pada Oktober 2019. FA sedang menyiasat dakwaan itu.
Dalam temu bual dengan The Sun yang dikeluarkan pada malam Isnin, Coote, 42, berkata: “Saya merasakan perasaan malu yang mendalam semasa tahun tahun remaja saya khususnya.
“Saya tidak menyatakan secara terbuka kepada ibu bapa saya sehingga saya berumur 21 tahun. Saya tidak mengakuinya kepada rakan-rakan saya sehingga saya berumur 25 tahun.
Empire of the Kop sources have obtained footage (now widely circulated online) of video clips which appear to show David Coote indulging in a foul-mouthed rant about Jurgen Klopp in which he repeatedly used inflammatory language to defame the ex-Liverpool manager: pic.twitter.com/5X2znVudII
— Empire of the Kop (@empireofthekop) November 11, 2024
“Seksualiti saya bukan satu-satunya sebab yang menyebabkan saya berada dalam kedudukan itu. Tetapi saya tidak menceritakan kisah yang sebenar jika saya tidak mengatakan bahawa saya kunyit, dan bahawa saya mempunyai perjuangan sebenar untuk terus menyembunyikan diri
“Saya menyembunyikan emosi saya sebagai pengadil muda dan saya menyembunyikan seksualiti saya juga – kualiti yang baik sebagai pengadil tetapi kualiti yang mengerikan sebagai manusia.
“Dan itu membawa saya kepada keseluruhan tingkah laku saya,” kata Coote yang menangis.
Dia menambah: “Saya mempunyai masalah mengenai harga diri saya – dan itu berkaitan dengan seksualiti saya. Saya kunyit dan saya telah bergelut dengan perasaan bangga menjadi ‘saya’ dalam tempoh yang lama.
“Saya telah menerima penderaan yang sangat tidak menyenangkan semasa kerjaya saya sebagai seorang pengadil dan untuk menambah seksualiti saya pada perkara itu adalah sangat sukar.
“Ini adalah salah satu tempoh paling sukar dalam hidup saya. Saya bertanggungjawab sepenuhnya atas tindakan saya, yang jatuh jauh di bawah apa yang diharapkan daripada saya.
“Saya benar-benar memohon maaf atas sebarang kesalahan yang disebabkan oleh tindakan saya dan atas sorotan negatif yang diberikan kepada permainan yang saya sukam” kata Coote lagi yang turut minta maaf kepada Jurgen Klopp.
EXCL: David Coote sends heartfelt apology to fans and Jurgen Klopp pic.twitter.com/8DfyOGalrZ
— The Sun Football ⚽ (@TheSunFootball) January 27, 2025
“Saya harap orang ramai akan memahami bahawa mereka adalah detik peribadi yang diambil semasa masa yang sangat sukar dalam hidup saya. Mereka tidak mencerminkan siapa saya hari ini atau apa yang saya fikirkan.
“Fokus saya sekarang adalah untuk terus mengutamakan kesihatan mental dan kesejahteraan saya. Saya berharap pengalaman saya, baik di dalam mahupun di luar padang, dapat dimanfaatkan dalam bola sepak pada satu ketika nanti.
“Akhirnya, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua orang yang telah menyokong saya baru-baru ini, khususnya keluarga, rakan, bekas rakan sekerja, PGMOL dan Howard Webb, dan ramai orang di seluruh bola sepak.
“Terima kasih juga kepada ramai orang yang tidak dikenali yang telah menghulurkan kata-kata semangat dan sokongan, saya menghargainya lebih daripada yang saya dapat nyatakan dengan betul.”
Sky Sports News telah menghubungi PGMOL untuk mendapatkan komen sebagai tindak balas kepada temu bual Coote dengan.