Edin Terzic Lepaskan Jawatan Di Dortmund Seperti Dirancang

Satu berita mengejutkan apabila Borussia Dortmund mengumumkan bahawa Edin Terzic rasmi meninggalkan kelab itu. Kedua dua pihak mencapai kesepakatan untuk penamatan kontrak atas persetujuan bersama berkuat kuasa serta merta.

Sebenarnya, sebelum ini BOD Dortmund memang sudah bercadang memecat Edin Terzic akhir musim lalu. Selepas Dortmund bergelut dalam Bundesliga. Namun dia membantu kelab itu mara ke final Liga Juara Juara Eropah.

Pencapaian itu membuatkan dia mulai mendapat kepercayaan semula daripada BOD kelab itu. Hari ini Terzic meminta untuk dilepaskan oleh kelab tersebut. Dia berkata:

“Selepas aksi final di Wembley, saya meminta satu pertemuan dengan pengurusan tertinggi kelab kerana selepas 9 musim di termasuk 6 tahun sebagai staf kejurulatihan dan 2 tahun setengah sebagai pengurus utama, saya rasa era baharu kelab ini harus bermula dengan orang baharu di tepi padang.

“Semua orang yang dekat dengan saya tahu ini telah menjadi keputusan yang sangat sukar untuk saya ambil dalam beberapa minggu ini. Namun selepas perbincangan intensif, keputusan asal saya tidak berubah. Saya ucapkan selamat maju jaya buat Borussia Dortmund. Terima kasih dan jumpa lagi.

Edin Terzic memulakan karier kejurulatihannya di Dortmund bersama pasukan akademi dari tahun 2010 sehingga 2013. Dia kemudian menjadi pembantu Slaven Bilic di Besiktas. Terzic turut mengikut Bilic ke EPL ketika pengurus itu mengendalikan West Ham pada 2015. Dan dia turut meninggalkan West Ham selepas Bilic dipecat pada 2015.

Dia kemudian menyertai Dortmund semula pada 2017 untuk menjadi pembantu kepada Lucien Favre pada 2018. Pad Disember 2020, dia dilantik menjadi pengurus interim selepas Terzic dipecat. Dan membantu kelab memenangi DFB Pokal musim tersebut menewaskan RB Leipzig.

Kejayaan itu membuatkan dia dilantik menjadi pengarah sukan kelab itu sebelum menjadi pengurus utama pada 2022. Dortmund cemerlang musim tersebut dan menjadi pendahulu liga sehinggalah mereka dipintas Bayern pada bulan bulan terakhir. Dortmund menamatkan liga di tangga kedua,

Dia kemudian membantu Dortmund untuk mara ke final UCL musim 2023/24 dan tewas di tangan Real Madrid.

Kelab mengucapkan terima kasih kepada Terzic dalam ucapan: “Edin Terzic telah melakukan tugas luar biasa di BvB dan kami berhutang budi sangat besar dengannya. Edin akan sentiasa menjadi sahabat kami di sini,” tegas CEO kelab, Hans-Joachim Watzke.