Ejen Dembele: ‘Barca Tak Boleh Gertak Orang Macam Kami’

Ejen kepada Ousmane Dembele dengan terbuka mengecam Barcelona kerana sikap mereka yang menurutnya menjengkelkan.

Sebelum ini CEO Barcelona, Mateu Alemany menuduh ejen Dembele sebagai orang yang meracuni pemikiran Dembele.

Menurut Alemany, Dembele mahu terus kekal bersama Barcelona namun rundingan kontak sukar kerana ejennya mempengaruhi pemain tersebut.

Dalam laporan oleh Barca Times menyebut bahawa ibu bapa Dembele menuduh ejennya sebagai seorang yang jahat dan perosak.

Xavi Hernandes sudah menyatakan bahawa beliau tidak akan membekukan Dembele seperti mana yang mereka lakukan kepada Illaix Moriba yang tidak  mahu melanjutkan kontrak.

Dembele akan terus berada dalam pasukan dan Xavi masih cuba meyakinkan Dembele bahawa Barcelona adalah pasukan terbaik untuknya.

Barcelona pada masa yang sama sedia menjual Dembele pada jendela perpindahan kali ini untuk mengosongkan lagi kuota gaji pemain yang dietapkan untuk Barcelona.

Namun ejen kepada Dembele mendengar cerita yang lain. Beliau mendengar bahawa Barcelona sudah berkira kira untuk menyisihkan Dembele daripada bermain untuk enam bulan.

Ejen kepada pemain itu, Moussa Sissoko berkata: “Barca kehilangan Dembele kerana diri mereka sendiri. Mereka tidak boleh mengancam bahawa Dembele akan meluangkan enam bulan ini tanpa bermain jika dia tak mahu memperbaharui kontrak sekarang.”

“Tekanan seperti ini tak akan berkesan untuk orang macam kami dan orang macam saya.”

 

Sebenarnya banyak kelab yang mengamalkan dasar serupa. Di mana pemain yang tidak mahu melanjutkan kontrak boleh digugurkan daripada pasukan utama ataupun tidak menjadi pilihan utama lagi. Kecuali pemain tersebut berbincang dengan cara baik dengan kelab mereka.

PSG pernah melakukan perkara yang sama ke atas Adrien Rabiot ketika pemain itu enggan melanjutkan kontrak dahulu.

Xavi Hernandes sebelum ini menyerahkan perbincangan terma peribadi kontrak baharu Dembele dengan pengurusan tertinggi yang diketuai Laporta.

Bagi pihak Xavi, dia sudah menyatakan sebelum ini bahawa dia mahukan Dembele kekal. Xavi sudah memberitahu sendiri perkara itu kepada Dembele. Xavi dengan tulus ikhlas menyatakan bahawa Dembele di matanya, boleh menjadi pemain terbaik di dunia dalam posisinya.

Laporta sendiri sebelum ini menyatakan bahawa kelab akan cuba memastikan Dembele kekal kerana dia dalam perancangan Xavi.

Sambil Laporta melabel Dembele lebih bagus daripada Mbappe. Namun ayat bodekkan itu masih tidak mampu mengubah fikiran Dembele setakat ini.

Malah rundingan antara Dembele dengan Barcelona menemui kesukaran. Di mana Laporta dikatakan kecewa apabila Dembele enggan menerima pengurangan gaji.

Laporta kemudian merungut dengan kegagalan mendapatkan tandatangan Dembele. Dan mahu pemain itu mengenang budi kelab yang selama ini terus mengekalkannya serta terus yakin dengannya walaupun dia mengalami banyak sekali kecederaan sejak menyertai Barcelona.

Sedangkan sebelum itu Dembele sudah memberikan isyarat positif bahawa beliau akan terus kekal dengan pengurangan gaji. Sebelum itu Dembele mahukan tawaran gaji yang besar daripada Barcelona, kerana dia mendapat beberapa tawaran lumayan daripada kelab lain termasuk kelab di EPL.

Tetapi segalanya berubah apabila Barcelona mendapatkan Ferran Torres. Dembele dilaporkan kecewa kerana dia berpendapat bahawa, pemotongan gaji pada tawaran gajinya telah digunakan Barcelona untuk menampung gaji Ferran Torres.

Kemudian pemain itu mengubah pendiriannya untuk meminta permintaan gaji yang tinggi sekali lagi.

Xavi yang menganggap Dembele sebagai watak penting dalam projek pembinaan semula Barcelona telah terkejut apabila dimaklumkan bahawa Dembele meminta gaji £700,000 seminggu.

Ianya adalah angka gaji yang diterima Griezmann sebelum ini.

Barcelona yang baru sahaja melepaskan Coutinho ke Aston Villa, telah berusaha untuk memenuhi permintaan gaji Dembele. Tetapi angka itu sangat besar. Barcelona cuba mencari solusi agar kedua dua pihak menemui titik pertemuan di tengah tengah gaji Dembele.

Dembele yang kontraknya sedang menuju ke bulan bulan terakhir telah membuat permintaan yang dianggap tidak masuk akal. Xavi dikatakan terdiam membisu mendengar tentang permintaan daripada Dembele itu.

Menurut laporan wartawan Jerman, Florian Plettenberg, winger Perancis itu meminta £36 juta semusim bersamaan dengan €838k / £700,000 seminggu.

Terdapat juga bonus yang diminta Dembele sebanyak £5 juta menjadikan nilai keseluruhan kontraknya mencecah £42 juta ataupun sekitar €50 juta.

Jika Dembele berpegang kepada angka itu, Bayern Munich juga sudah bersedia untuk menarik diri daripada mendapatkan Dembele.

Penerima gaji tertinggi di Bayern ketika ini adalah Robert Lewandowski dengan £325,000 seminggu.

Barcelona sangat pening memikirkan soal Dembele. Kerana sangat sukar untuk mereka melepaskan Dembele ke kelab lain pada ketika ini kerana mereka memang tak merancang untuk melepaskannya.

Barcelona malah dilaporkan sedia melakukan pertukaran pemain dengan Man United, swap antara Dembele dan Martial.

Jika United menerimanya, bil gaji di United juga akan meningkat naik dan rekod kecederaan Dembele mungkin membuatkan kelab tersebut tidak menerimanya.

Xavi masih berharap Dembele akan terus kekal di Barcelona. Dan beliau sudah menasihatkan agar Dembele terus bersama dengan Barcelona untuk bersama sama dengannya membina Barcelona yang baharu dan mengembalikan kelab itu ke kegemilangannya sekali lagi.

Xavi menyatakan bahawa dia akan terus bersabar menanti keputusan akhir daripada Dembele. Kerana Dembele tak akan lebih gembira daripada berada di Barcelona.

Xavi akan mengadakan perbincangan dengan ejen Dembele sekali lagi untuk memujuk pemain itu kekal.

Baca yang lain