ETH: Kami Patut Dah Menang 14 Lagi Perlawanan Dengan Mudah

Erik ten Hag telah mendakwa Manchester United “boleh dengan mudah” memenangi 14 perlawanan lagi jika mereka tidak dirundung masalah kecederaan yang terlalu kritikal musim ini.

Manchester United akan menerima kunjungan Everton pada hari Sabtu tanpa 10 pemain pasukan utama, selepas kekalahan berturut-turut Liga Perdana kepada Fulham dan Manchester City.

Everton tanpa kemenangan dalam 10 perlawanan terakhir liga dan jika mereka melakukan kejutan di Old Trafford ia akan menjadi satu lagi tamparan kepada Ten Hag ketika dia cuba menarik perhatian pemilik minoriti baharu, Sir Jim Ratcliffe.

Ten Hag telah melengkapkan rekod 100 perlawanan untuk United memenangi 61 perlawanan. Dia berkata statistik itu bukti bahawa pasukannya berada di landasan yang tepat.

“Ia memberitahu kami bahawa kami menuju ke arah yang betul,” katanya mengenai rekod itu.

“Jadi bayangkan kami mempunyai lebih ramai pemain yang tersedia dan tidak diganggu masalah kecederaan, dengan mudah kami boleh meraih 75 kemenangan dan itu memberitahu anda semua bahawa masa depan pasukan ini sangat cerah.”

Ten Hag kemudian memuji dirinya sendiri sebagai pengurus yang tepat dalam mengendalikan projek Man United dengan membandingkan rekodnya dengan beberapa pengurus sebelum ini.

“Apabila anda membandingkannya dengan pengurus lain, pasukan lain, atau pengurus terdahulu dalam kelab besar ini, anda boleh lihat ada masa depan yang cerah.

“Ia adalah keseimbangan yang baik dalam usia yang ada dalam skuad ini. Pemain muda, pemain pertengahan umur; bayangkan apabila mereka tersedia, boleh menang dengan mudah daripada 100 perlawanan 75 boleh menang. Ia adalah perbezaan yang besar.”

Ten Hag menegaskan United gagal untuk beraksi lebih baik musim ini kerana masalah kecergasan yang berterusan.

“Tiada pasukan yang boleh menangani kecederaan yang begitu banyak,” katanya.

“Saya fikir kami bermain ke tahap maksimum jika anda mengambil kira ketersediaan pemain. Kami terlepas begitu ramai pemain utama sepanjang musim ini. Persembahan yang kami lihat ketika ramai pemain tersedia pada bulan Januari dan Februari persembahannya sangat bagus.”

United berada di tempat keenam, 19 mata di belakang pasukan tangga teratas dan 11 mata di belakang pasukan di tangga keempat Aston Villa, meninggalkan mereka cabaran sukar untuk layak ke Liga Juara-Juara Eropah musim depan dengan baki 11 perlawanan.

“Projek ini menuju ke arah yang betul apabila kami mempunyai semua pemain tersedia,” kata Ten Hag.

“Bola sepak teratas adalah tentang memenangi perlawanan. Kami sedang berusaha, terus berusaha untuk prestasi yang lebih baik. Dalam kedudukan genting anda merindui pemain yang mempunyai impak yang sangat tinggi terhadap cara kami mahu bermain.”

Marcus Rashford dan Jonny Evans telah pulih selepas diturunkan dalam kekalahan hujung minggu lalu kepada City. Pemain utama lain seperti Lisandro Martínez, Harry Maguire, Luke Shaw, Aaron Wan-Bissaka dan Rasmus Højlund masih belum cergas.