Euro 2024: Switzerland Pastikan Juara Bertahan Bungkus Awal!

Switzerland mengejutkan juara bertahan Itali untuk mara ke suku akhir Euro 2024.

Skuad Itali yang turun dengan bintang utama mereka jelas sekali tiada jawapan kepada aksi kemas Switzerland.

Switzerland di hadapan menerusi Remo Freuler dengan gol seawal minit ke-37. Ketika pertahanan Itali longgar di dalam kotak penalti.

Freuler sempat melakukan sentuhan yang agak berat ke atas bola namun masih mampu melakukan half volley untuk gol itu. Ia menceritakan betapa teruknya zonal marking Itali.

Itali berdepan masalah kreativiti dalam perlawanan ini. Di mana sepanjang perlawanan hanya satu sahaja percubaan tepat dihasilkan.

Switzerland menambah derita Itali minit ke-46 menerusi Ruben Vargas. Dia diberikan ruang sangat besar di dalam kotak penalti dan langsung tiada pressuring ke atasnya ketika dia membuka badannya untuk melakukan lencongan.

Gol itu gagal dibalas oleh Itali yang buntu berdepan dengan  pertahanan Switzeland yang diketuai Akanji dan Schar di hadapan Yann Sommer.

Perlawanan benar benar seimbang antara kedua dua pasukan yang bermain dengan jumlah hantaran yang banyak.

Dan akhirnya Switzerland mara ke suku akhir dengan kemenangan 2-0 ke atas Itali.

Itali menjadi pasukan yang terpaksa bungkus awal daripada Euro 2024. Ternyata Spalletti tidak mendapat hasil yang dia mahukan setelah menunjukkan persembahan meyakinkan pada awal kempen.

Peminat Itali menganggap ini persembahan memalukan daripada Itali yang diletakkan sebagai pilihan untuk melepasi cabaran Switzerland.