FA Haramkan Tandukan Bola Di Peringkat Akar Umbi

FA Inggeris telah sebulat suara untuk melaksanakan sesi percubaan bagi mengharamkan tandukan bola dalam acara bola sepak peringkat akar umbi bawah 12 tahun.

Ini selepas banyak polemik dari sudut perubatan menyatakan bahawa aktiviti tersebut sangat bahaya dan merisikokan kanak kanak kepada kecederaan kepala.

Tengkorak kanak kanak yang masih lembut untuk menanduk bola.

Athletic mengesahkan bahawa perbincangan tentang perkara itu telah diberikan kelulusan oleh Lembaga Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (IFAB), badan yang mengawal selia peraturan sukan itu.

Sekiranya percubaan terbukti berjaya, ia didakwa bahawa isu yang boleh diwartakan secara kekal daripada semua kumpulan umur di bawah umur 12 tahun ke bawah bermula pada musim 2023-24.

Langkah itu dibuat selepas kajian saintifik menemui kaitan antara bermain bola sepak dan perkembangan demensia di kemudian hari.

Sukan itu juga telah dikaitkan dengan encephalopathy traumatik kronik (CTE), keadaan otak yang dicetuskan oleh hentakan berulang di kepala.

Satu kajian, yang dijalankan oleh Universiti Glasgow, mendapati bahawa pemain bola sepak Scotland yang dilahirkan antara 1900 dan 1976 adalah tiga setengah kali lebih berkemungkinan untuk mati akibat demensia berbanding populasi umum.

Kajian itu, yang membandingkan kematian 7,676 bekas pemain kepada 23,000 daripada populasi umum.

FA dan Persatuan Pemain Bola Sepak Profesional (PFA) menyiasat dakwaan bahawa bekas penyerang West Brom, Jeff Astle meninggal dunia kerana trauma kepala berulang.

FA memperkenalkan panduan baharu pada permulaan musim 2021-22 iaitu mengurangkan aktivit tandukan ketika berlatih.

Di mana pemain profesional dihadkan kepada 10 tandukan intensif dalam satu sesi latihan. Tandukan intensif ini merujuk kepada tandukan menyambut hantaran jarak 35, antara contoh.

Kemudian FA memperkenalkan prosedur pemain gantian untuk kecederaan gegaran kepala dalam Liga Perdana bermula pada Februari 2021.

Peraturan itu membenarkan pasukan untuk membuat dua pemain gantian kekal jika pemain mengalami kecederaan kepala dan dianggap tidak layak untuk meneruskan perlawanan oleh pakar perubatan yang berkelayakan.

Bagaimanapun, The Athletic mendakwa FA tidak bercadang untuk mengikut jejak ragbi dan menukar peraturan gegaran untuk memastikan pemain diketepikan selama 12 hari jika mereka disyaki mengalami kecederaan di kepala

Dawn Astle, yang mengasaskan Yayasan Jeff Astle untuk membantu keluarga bekas pemain bola sepak yang menghidap demensia, telah berulang kali menyeru badan induk sukan itu untuk bertindak lebih pro aktif dalam melindungi pemain.

Bercakap kepada GOAL awal tahun ini, Astle berkata dia percaya menanduk harus diharamkan daripada semua peringkat umur bola sepak termasuk peringkat profesional.

“Ia adalah sebahagian daripada permainan yang membunuh orang,” kata Astle.

“Saya fikir akan tiba masanya, dalam 70-80 tahun nanti, apabila saya mati dan pergi, apabila orang duduk menonton bola sepak berkata: ‘Tahukah anda, 70 tahun lalu mereka pernah menanduk bola? Betapa bodohnya itu? Mereka mendapati ia membunuh semua pemain ini.”

“Adakah kita sudah menemui perkaitan di antara punca, sebab dan akibat kerana seperti yang saya katakan, masa antara pendedahan dan hasilnya adalah beberapa dekad untuk dilaksanakan?”

“Saya tidak tahu; saya bukan pakar atau saintis. Tetapi bagaimana anda boleh membenarkan sesuatu yang kita tahu boleh menjadi pembunuh?”

Baca yang lain