Fortnite Mahu Saman Google Dan Apple Selepas Dinyah Daripada Gedung Aplikasi

Pengeluar video game Fortnite – Epic Games – pada Khamis telah mengugut untuk menyaman Apple dan Google. Ini setelah permainan videonya yang sangat popular dipadam dan dibuang dari gedung aplikas Apple dan Google.

Tuntutan itu berlaku setelah Apple dan Google menyekat permainan tersebut di gedung aplikasi mereka. Ianya selepas Epic memperkenalkan sistem pembayaran langsung, bermakna bayaran tidak dapat dipungut oleh App Store.

Dalam satu notis tuntutan, Epic menuduh bahawa Apple terlibat dalam salah laku anti-persaingan dan amalan monopoli melalui gedung aplikasinya, yang merupakan pengedar utama permainan dan aplikasi untuk peranti Apple.

Pembuat permainan itu juga menggunakan media sosial untuk mengumpulkan peminat untuk berperang “menentang Monopoli App Store”. Sebagai pembalasan, Apple menyekat Fortnite daripada lebih satu bililon peranti.

Dalam tuntutan mahkamah terhadap Google, Epic Games mendakwa bahawa syarikat dengan cogan kata “jangan jadi setan [don’t be evil]”.

“Pada tahun 1998, Google ditubuhkan sebagai syarikat muda yang menarik dengan moto unik: ‘Don’t Be Evil,'” menurut kenyataan mereka kepada CNET.

“Dua puluh dua tahun kemudian, Google telah membuang moto, dan menggunakan  saiznya yang besar untuk melakukan kejahatan terhadap pesaing, inovator, pelanggan, dan pengguna di sejumlah pasaran yang telah berkembang untuk dimonopoli.”

Pertembungan itu berlaku apabila amalan persaingan syarikat gergasi teknologi menghadapi pemeriksaan yang mendalam dari penggubal undang-undang dan pengguna.”

“Pada sesi pendengeran kongres pada bulan Julai, penggubal undang-undang / ahli parlimen menyoal CEO Apple Tim Cook mengenai bayaran yang dikenakan kepada syarikat yang menyebarkan aplikasi dan perisian mereka melalui App Storenya.”

“Apple telah menjadi apa yang pernah dilakukannya: raksasa yang berusaha untuk mengawal pasaran, menyekat persaingan dan menghentikan inovasi.”

Tuntutan itu juga menuduh. “Apple lebih besar, lebih kuat, lebih kuat dan lebih merosakkan daripada monopoli mereka lakukan tahun lalu.”

“Dengan ‘cap’ pasaran hampir $2 trilion, saiz dan jangkauan Apple jauh melebihi ukuran monopoli teknologi yang pernah ada dalam sejarah.”

Dalam pernyataan yang dikutip oleh CNET, Apple mengatakan Fortnite dikeluarkan kerana melanggar peraturan yang dikenakan untuk setiap pembangun.

“Epic mengaktifkan fitur dalam aplikasinya yang tidak ditinjau atau dipersetujui oleh Apple, dan mereka melakukannya dengan niat jelas untuk melanggar panduan App Store mengenai pembayaran dalam aplikasi yang berlaku untuk setiap pembangun yang menjual barang atau perkhidmatan digital,” kata syarikat itu.

Jurucakap Google juga menyatakaan pernyataan serupa: “Walaupun Fortnite tetap tersedia di Android, kami tidak lagi dapat membuatnya tersedia di Play Store kerana melanggar dasar kami,” kata jurucakap itu, menurut CNET.

“Namun, kami mengalu-alukan peluang untuk meneruskan perbincangan kami dengan Epic dan membawa semula Fortnite kembali ke Google Play.”

Sebagai sebahagian daripada kempen media sosialnya, Epic menyiarkan iklan Super Bowl Apple yang terkenal dari tahun 1984, yang menggambarkan pembuat komputer ketika itu sebagai yang mencabar “Big Brother” komputer ketika itu, IBM.

Epic mencipta semula iklan untuk menampilkan epal yang bercakap, bersama dengan hashtag #FreeFortnite.

Dalam catatan blog, Epic mengatakan mahu menjimatkan wang para pemain Fortnite dengan memotong yuran yang dikenakan oleh Apple.

“Epic percaya bahawa anda berhak untuk menjimatkan wang kerana menggunakan pilihan pembelian baru yang lebih cekap,” katanya.

“Peraturan Apple menambah cukai 30% untuk semua pembelian anda, dan mereka menghukum pemaju permainan seperti kami yang menawarkan pilihan pembayaran langsung.”

Baca yang lain