FT: Kemenangan Penuh Sengsara Di Anfield

Liverpool turun berhadapan dengan Brighton. Beberapa minit selepas Jonjo Shelvey mencicirkan mata Manchester City.

Liverpool tanpa Fabinho dan meletakkan Jordan Henderson di no.6. Oxlade dan Gini di no.8.

Virgil Van Dijk memberikan Liverpool 2 gol pendahuluan dalam masa 24 minit pertama.

Jarak di antara gol adalah 6 minit. Minit ke-18 dan minit ke-24.

Gol pertama adalah pada minit ke-18 menerusi tandukan daripada situasi sepakan percuma Trent Alexander-Arnold.

Dan gol kedua pun daripada bola mati Trent Alexander-Arnold.

Liverpool mendahului 2 gol pada separuh masa pertama. Dan beberapa peluang dipersiakan. Sayang sekali.

Trent Dan Virg mencipta rekod unik dalam EPL. Sorang most Assist daripada bola mati dan seorang most goals daripada bola mati.

Selepas tu Liverpool seperti cuba meneruskan rekod tak ada clean sheet. Minta diserang. Namun Alisson tak mahu dibawa bebudak ni bergurau senda. Lantas dia melakukan 1 save menarik.

Liverpool membazirkan banyak peluang keemasan dalam separuh masa pertama. Oxlade dan Mane patut boleh tambah gol.

Brighton memberikan Liverpool masalah. Mungkin ini form of the season Untuk away game bagi mereka. Mereka mengimbangi ball possession Liverpool.

Masuk separuh masa kedua mereka masih kekal dengan pembahagian possession yang sangat baik.

Malam cemas Liverpool pun bermula. Beberapa kali diserang balas oleh pasukan lawan.

Liverpool berterusan tumpul di hadapan gol pada separuh masa kedua. Dah la tak cukup ciptaan peluang. Tumpul pulak depan gol.

Mohamed Salah dikeluarkan selepas gagal memberikan impak lebih besar. Front 3 bergelut pada separuh masa kedua.

Alisson kemudian kad merah kerana menampan bola dengan tangan.

Adrian masuk. Gol pertama Brighton itu sebenarnya Liverpool shut down teruk. Patut ada pemain yang block bola tu sebelum benteng selesai dibuat.

Tak payah nak beriya bantah. Sebab mana mana pasukan akan cuba gunakan advantage macam tu. Dan hari ini mujur kita tak kalah dan boleh lah dibuat pelajaran selepas ini.

Namun akhirnya 3 mata berjaya dimiliki oleh Liverpool dengan cara yang sangat sukar.

Siapa sangka ini akan menjadi perlawanan sukar.

Liverpool akan berhadapan dengan Everton lepas ni dalam Merseyside Derby. Namun kita berjaya menjarakkan diri 11 mata daripada pasukan yang diserikan oleh Jonjo Shelvey.

Good 3 point walaupun agak ugly win pada second half.

Itulah dia yang kita nak. Walaupun sukar dan ketum dan menelan segala jenis syabu, masih mampu menang dan mendapat 3 mata.

Baca yang lain