Gaming Insider Dedah Sony Rancang Keluarkan PS5 Pro Tahun Depan

Sumber Insider Gaming telah mengesahkan bahawa PS5 Pro sedang dalam pembangunan dan boleh dikeluarkan dengan tarikh keluaran tentatif lewat tahun 2024.

Insider Gaming sebelum ini melaporkan bahawa PlayStation 5 baharu dengan pemacu cakera boleh tanggal dijadualkan dikeluarkan pada akhir tahun ini.

Difahamkan bahawa model baharu ini akan menghentikan pengeluaran PlayStation 5 semasa secara berperingkat untuk mengurangkan kos pengeluaran dan penghantaran.

Walaupun terdapat laporan yang meluas, ini bukan model PS5 Pro yang rasmi PS5 Pro.

Ini “hanya permulaan perkakasan baharu yang datang kepada pengguna PlayStation generasi ini”, kata satu sumber apabila bercakap mengenai konsol dengan pemacu cakera boleh tanggal itu.

Mengenai spesifikasi PS5 Pro yang bakal dikeluarkan, butiran adalah terhad.

Walau bagaimanapun, paten yang diterbitkan baru-baru ini oleh arkitek PlayStation Mark Cerny (ditemui oleh @Onion00048) mencadangkan bahawa Sony Interactive Entertainment sedang mencari untuk “mempercepatkan” prestasi pengesanan sinar [ray tracing] dalam permainan video.

Sama seperti PS4 ke PS4 Pro, sudah tentunya PS5 Pro akan meningkatkan visual, prestasi dan kelajuan.

Tetapi untuk butiran yang bocor, kita perlu menunggu sehingga tarikh kemudian untuk mengeluarkannya.

Insider Gaming melaporkan bahawa generasi PlayStation seterusnya, PS6, tidak mungkin dikeluarkan sehingga sekurang-kurangnya 2028. Ini akan meletakkan jadual keluaran konsol generasi semasa sejajar dengan generasi terdahulu.

Pada bulan Februari, orang dalam industri Jeff Grubb berkata semasa podcast Game Mess Decides bahawa Sony merancang untuk menjadi tuan rumah PlayStation Showcase baharu “sebelum E3”.

Walaupun Insider Gaming tidak dapat menyokong laporan tersebut pada masa ini, dan menjangkakan kemungkinan besar akan ada pameran untuk mempamerkan permainan termasuk Marvel’s Spider-Man 2.

Sama ada PS5 Pro adalah relevan, sama sama kita tengok nanti.

Pasaran konsol generasi semasa baru sahaja stabil berikutan kekurangan cip dan pembangun masih perlu mengeluarkan generasi lalu untuk menjual lebih banyak unit.