Gara Gara Hojlund YouTuber Peminat United Terima Ancaman Bunuh

Rasmus Hojlund tidak menyangka tindakannya untuk setuju ditemuramah oleh saluran YouTube peminat Man United iaitu, The United Stand telah menimbulkan masalah.

Ini selepas ada beberapa pemain tidak gembira dengan tindakan Hojlund yang setuju memberikan wawancara dengan siaran itu.

Mark Goldbridge adalah orang kuat The United Stand. Dan dia merupakan individu yang tidak disukai ramai pemain United.

Penyerang Denmark itu dikatakan telah setuju untuk temu bual dengan saluran YouTube penerbitan itu berikutan perpindahan £72 juta dari kelab Serie A Atalanta pada musim panas.

Dia bercakap dengan pemilik saluran dan penyampai Mark Goldbridge bulan lalu dan membincangkan pelbagai topik, termasuk respons kepada klausa pelepasan dalam kontraknya di United.

Tetapi beberapa minggu kemudian, satu laporan muncul menunjukkan beberapa rakan sepasukan Hojlund tidak berpuas hati dengan keputusannya untuk ditemu bual oleh Mark Goldbridge berikutan kritikan yang selalu dilemparkannya terhadap pemain United. Di mana dia suka mencarut.

Sejak laporan itu, The United Stand telah menerima ancaman bunuh terutama sekali Mark Goldbridge. Ini kerana ramai peminat menganggap The United Stand sebagai toksik.

United Stand sudah membuat kenyataan bahawa, mereka mendapat tahu bahawa pemain pemain ini memberitahu Hojlund dengan nada gurauan biasa, bahawa mereka tak suka dengan Goldbridge.

Malangnya ada peminat dan laman peminat yang terlalu fanatik telah mengambil konteks di luar skop sebenar.

Malah, terdapat ancaman untuk mencederakan Goldbridge jika mereka nampak dia muncul di Old Trafford pada masa hadapan, manakala mesej di media sosial menyebut tentang krew lain dan lokasi sebenar studio itu.

Akhirnya The United Stand membuat laporan polis. Pihak polis mengesahkan bahawa keselamatan di markas The United Stand telah ‘dipertingkatkan.’

Kenyataan daripada Polis Greater Manchester berbunyi: “Pegawai telah bercakap dengan mangsa dan maklumat berkaitan telah diserahkan kepada polis. Siasatan sedang dijalankan pada peringkat ini.”

Sementara itu, Goldbridge telah mengulas mengenai situasi tersebut.

“Saya benar-benar faham bahawa bola sepak adalah sukan yang bersemangat dan juga boleh memecahbelahkan, dan orang ramai bebas membuat keputusan dan mempunyai pendapat tentang kandungan yang mereka gunakan,” katanya.

“Bagaimanapun, kejadian yang menimpa beberapa kakitangan kami pada hujung minggu adalah amat menyedihkan untuk disaksikan. Mengancam nyawa orang sekali lagi membuktikan mentaliti kumpulan jahat yang wujud di media sosial.”

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, beberapa rakan sepasukan Hojlund di Manchester United dilaporkan tidak berpuas hati dengan keputusannya untuk ditemu bual oleh Goldbridge.

Goldbridge – nama sebenarnya Brent Di Cesare, sebelum ini menulis di Twitter, memberikan komen tentang laporan tersebut.

Dia menulis: “Temu bual itu mengambil masa berbulan-bulan untuk disatukan. Semua orang dalam kelab tahu tentangnya, pemain dan yang lain juga melakukan sidang media pada hari latihan di Carrington, kami berada di sana sepanjang pagi. Jika sesiapa mahu menghalangnya, mereka boleh melakukannya.

“Senarai diberikan kepada pemain dan pengurus setiap minggu tentang komitmen media. Mereka semua tahu apa yang berlaku.

“Saya pasti ada beberapa pemain yang tidak menyukai United Stand tetapi anda semua rasa apa? Ada pemain di bilik persalinan yang tidak menyukai satu sama lain juga.”