Giliran Steam Global Pula Diharamkan Di China, Dianggap Lubuk ‘Dadah Elektronik’

Pengawal selia keselamatan internet China berkata pada hari Selasa bahawa perkhidmatan platform global untuk pengedaran permainan video Steam telah diharamkan kerana “aktiviti haramnya”, lapor media tempatan Lan Jing.

Pengesahan itu dibuat selepas perkhidmatan global Steam menjadi pada 25 Disember gagal diakses oleh penggunanya di China.

Kerajaan China sebelum ini memang sudah membayangkan bahawa Steam sebagai satu ancaman dan menganggap ianya platform yang menjadi pusat ‘dadah elektronik’ membuatkan warga China ketagih dengan video game.

Pemain permainan video China berkata pada hari Sabtu mereka tidak dapat menggunakan perkhidmatan global Steam, yang merupakan pengedar permainan terbesar di dunia.

Domain antarabangsa Steam kini diklasifikasikan sebagai “haram” oleh pengawal selia ruang siber China, Kementerian Industri dan Teknologi Maklumat (MIIT). Steam dikatakan melanggar aturan keselamatan siber China menerusi aktiviti haramnya. Namun MIIT tidak menyatakan “aktiviti haram” yang Steam dituduh terlibat.

Blok itu telah mengunci pengguna Cina daripada permainan yang telah mereka beli melalui perkhidmatan antarabangsa Steam global. Pengguna kini mesti melalui aplikasi Steam khusus China.

Steam memuat naik tweet pada 25 Disember untuk menunjukkan bahawa versi platform China berfungsi “baik sahaja.”

Platform permainan video antarabangsa telah lama beroperasi di China. Pada bulan September, media kerajaan Beijing Daily berkata memandangkan perkhidmatan global Steam tidak tertakluk kepada peraturan permainan China, kanak-kanak di bawah umur boleh memintas sekatan umur dan bermain mana-mana permainan video yang ditawarkan di Steam untuk sebarang tempoh masa.

Steam China, yang dibangunkan untuk pengguna di negara itu, dilancarkan pada Februari dan masih boleh diakses.

Walaubagaimanapun, forum dan ciri komuniti yang merupakan sebahagian daripada perkhidmatan global Steam telah dibuang, dan hanya sekitar 100 permainan sahaja yang telah disemak dan dilesenkan oleh kerajaan tersedia melalui Steam China.

Pada bulan Februari, bilangan permainan dalam perpustakaan perkhidmatan global Steam melebihi 50,000 permainan video pelbagai genre.

Laman web asing dari luar China dan platform internet selalunya perlu mengalih keluar ciri media sosial mereka untuk mengendalikan versi khas perkhidmatan mereka di China.

Milsanya LinkedIn Microsoft tidak lagi mempunyai suapan sosial dan pengguna tidak boleh membuat siaran atau berkongsi artikel di platform tersebut seperti mana terdapat pada ciri ciri globalnya.

Industri permainan China mengalami transformasi asas pada 2021, dengan peraturan baharu mengehadkan had masa kepada pemain yang dalam kategori kanak kanak sekolah.

Pada penghujung Ogos, kerajaan melaksanakan had masa bermain yang ketat untuk kanak-kanak bawah umur—tujuan yang dinyatakan adalah untuk mencegah ketagihan permainan video.

Pada bulan yang sama, kelulusan untuk penerbitan permainan baharu di negara itu telah ditangguhkan, dan tiada permainan baharu telah dikeluarkan untuk pemain permainan video di China selama hampir lima bulan.

Pertumbuhan pendapatan industri permainan telah menurun ke paras terendah dalam tempoh tiga tahun. Pertumbuhan pengguna juga terbantut pada tahun ini disebabkan oleh pengawalseliaan yang ketat.

Pengharaman Steam global pastinya menjadi tamparan hebat kepada industri video game di China. Kerana negara tersebut memiliki ramai pemain e-sukan profesional.

China Hadkan Sejam Sehari (Jumaat-Ahad) Saja Untuk Pelajar Sekolah Bermain Game

Kerajaan China telah mengenakan peraturan yang melarang kanak-kanak di China bermain permainan dalam talian.

Mereka yang berumur 18 tahun ke bawah hanya dibenarkan bermain selama satu jam pada hari Jumaat, hujung minggu dan cuti umum.

Agensi berita Xinhua melaporkan bahawa permainan hanya akan dibenarkan antara pukul 8 malam dan 9 malam. Polisi ini adalah untuk menangani ketagihan permainan dalam talian oleh remaja tempatan.

Dasar ini juga memerintahkan syarikat permainan untuk mengelakkan kanak-kanak bermain di luar waktu ini. Syarikat ini diminta menggunakan mekanisme berkesan untuk memastikan peraturan ini dilaksanakan.

Kerajaan akan memantau secara terperinci setiap data permainan atas talian ini. China dikenali dengan dasar kerajaan yang tegas.

Kegagalan syarikat ataupun pengeluar permainan ini boleh menyebabkan mereka diharamkan secara terus di China.

Ianya adalah sebagai respon kerajaan China kepada satu kajian yang diterbitkan oleh sebuah media kerajaan China.

Di mana kajian itu mendapati remaja China semakin teruk kecanduan permainan atas talian dan banyak kesan buruk.

Selepas kajian itu dihebahkan menerusi tv kebangsaan China, BBC melaporkan bahawa banyak syarikat permainan di China mengalami penurunan nilai pasaran.

Pada bulan Julai, gergasi permainan China Tencent mengumumkan akan melancarkan pengecaman wajah untuk menghentikan kanak-kanak bermain antara pukul 10 malam dan 8 pagi.

Dasar baru ini akan melibatkan berjuta juta pelajar di bawah 18 tahun. Langkah itu berikutan kebimbangan bahawa kanak-kanak menggunakan kad pengenalan orang dewasa untuk melanggar peraturan dan sekatan itu. Tencent pastinya tak mahu syarikat mereka diharamkan kerana mereka adalah syarikat yang mengaut berbillion dollar setahun.

Dengan membuat peraturan baru ini, pemerintah China berharap dapat mewujudkan tenaga positif di kalangan orang muda dan mendidik mereka tentang apa yang dianggap oleh Beijing sebagai nilai-nilai kehidupan sebenar.

Peraturan ini mendapat banyak sokongan daripada ibu bapa di negara ini walaupun beberapa kritikan muncul di forum Weibo oleh pelbagai pihak termasuk pihak ibu bapa sendiri pun ada.

Ada ibu bapa yang menyatakan bahawa industri permainan atas talian sedang berkembang pesat dan anak anak mereka sedang membina karier untuknya.

Ramai remaja juga membantah peraturan ini. Ada yang menyindir kerajaan China dengan berkata: “Kalau macam tu, tentukan sahaja jadual makan dan jadual kami ke tandas.”

China sebelum ini melancarkan silibus Pemikiran Xi Jinping dalam semua tahap pendidikan mereka termasuk sekola tinggi dan Universiti.

China risau kerana semakin ramai anak muda dilihat semakin tidak menghormati pemimpin yang dianggap pemimpin legenda negara mereka.

Dan kerajaan China sedang menjejaki sesiapa sahaja yang memberikan komen yang dianggap membimbangkan pemerintah di media sosial.

Akaun media sosial mereka akan ditutup serta merta.