Grealish Tak Sabar Nak Benam Real Madrid Di Etihad: “Kami Tak Boleh Dihalang Kat Home”

Jack Grealish yakin Manchester City akan menewaskan Real Madrid di Etihad dan sekaligus mara ke final UCL 2022/23.

Bintang England itu menjadi playmaker di Bernabeu, dia cemerlang mencipta banyak peluang namun tak cukup kerana penyerang utama mereka, Erling Haaland dikunci erat.

Aksi pertama di Bernabeu berakhir dengan  1-1.

City memerlukan magis De Bruyne pada separuh masa kedua untuk menyamakan kedudukan.

Keputusan itu menyebabkan kedudukan terikat 1-1, menjelang aksi timbal balik minggu depan di Stadium Etihad.

City berusaha membalas dendam atas kekalahan mereka kepada Real pada peringkat yang sama musim lalu dan Grealish merasakan rekod tuan rumah pasukan Liga Perdana Inggeris itu memberi kelebihan kepada mereka.

Pemain tengah England itu memberitahu BT Sport: “Kami mempunyai pasukan baharu tahun ini, pemain berbeza.”

“Banyak yang kami pelajari sejak tahun lepas. Kini kami mempunyai keseimbangan sempurna pengalaman dan beberapa pemain muda yang memang bertaraf dunia.”

“Saya fikir kami memang mempunyai kualiti dan saya tidak pernah berasa begitu yakin pergi ke padang dan mempunyai pemain pemain ini di sekeliling saya.”

“Dalam diri kami di Etihad, kami berasa tidak dapat dihalang di sana.”

“Kami datang ke sini untuk mencuba dan menang. Kami menunjukkan watak kami ketika ketinggalan satu gol – ia sentiasa sukar untuk bermain di tempat seperti ini.”

“Akhirnya saya fikir ia adalah keputusan yang adil. Mereka mempunyai peluang mereka, kami juga mempunyai beberapa peluang.”

City mengawal lebih banyak pada awal permainan tetapi Real menyerap tekanan dan melukakan mereka dengan gol serangan balas yang baik.

Pengurus City, Pep Guardiola memuji pasukannya kerana cara mereka melawan ketika berada di bawah tekanan teruk.

Guardiola berkata: “Ia adalah perlawanan yang sangat sengit. Tahniah kepada pasukan kerana pasukan ini (Real) sentiasa begitu sukar untuk sejarah mereka dan juga kualiti mereka.”

“Kami bermula dengan sangat baik dan apabila kami lebih baik mereka melakukan peralihan yang luar biasa (dan menjaringkan gol).”

“Apabila mereka lebih baik daripada kami pada separuh masa kedua, kami menjaringkan gol. Ia terbuka kepada Manchester, ia akan menjadi ibarat perlawanan akhir untuk kami dan kami menantikannya.”

Pengurus Real Carlo Ancelotti dilayangkan kad kuning di tengah-tengah kekecohan di garisan tepi ketika De Bruyne meraikan gol penyamaan pada minit ke-67.

Pengurus Itali itu mendedahkan selepas itu dia telah mengadu bola sudah pun terkeluar dari permainan ketika binaan gol City itu.

Dia juga mendakwa dia telah melihat bukti bahawa dia betul.

Ancelotti berkata: “Bola berada di luar padang. Teknologi mengatakannya dan saya tidak faham mengapa VAR tidak menyemaknya.”

“Pengadil tidak memberi perhatian kepada banyak perkara malam ini.”

Ancelotti, bagaimanapun, cukup gembira dengan prestasi pasukannya dan keadaan seri.

Dia berkata: “Kami perlu bermain seperti ini lagi minggu depan. Strategi kami bagus, kami tidak bimbang apabila mereka menguasai bola.

“Kemudian separuh masa kedua benar-benar berbeza. Kami mendapat bola dan mencipta peluang. Kami sangat berpuas hati.”