Haaland Mengamuk Pengadil Tak Berikan Advantage Untuk City Dalam Keadaan 1 v 1

Erling Haaland benar benar tidak berpuas hati dengan pengadil yang tidak memberikan advantage kepada mereka dalam usaha pasukan itu mencari gol kemenangan.

Pada petang Ahad, Manchester City dan Tottenham Hotspur bermain dalam perlawanan yang sarat adrenalin, berakhir seri 3-3 di Stadium Etihad.

Kapten Spurs, Son Heung Min menjaringkan gol dalam kedua-dua jaring Spurs dan City dalam jarak masa 3 minit antara gol tersebut, ketika perlawanan bermula dengan penuh rancak.

City akhirnya mendahului 2-1 hasil gol Phil Foden pada minit ke-31 sebelum Giovani Lo Celso menyamakan kedudukan buat Spurs pada minit ke-69..

Pemain gantian Grealish menjadikan kedudukan 3-2 dalam tempoh 10 minit terakhir tetapi Dejan Kulusevski menyelamatkan satu mata untuk Spurs dengan gol pada minit ke-90.

Semasa masa kecederaan, terdapat keputusan pengadil yang sangat kontroversi kerana Haaland kelihatan seperti dia dikasari tetapi tetap bangkit berdiri untuk menghantar bola ke arah Grealish, yang kelihatan mendapat peluang 1 vs 1 dengan penjaga gol.

Bagaimanapun, pengadil Hooper kelihatan meniup wiselnya walaupun pada asalnya melambaikan tangan sebagai isyarat advantage atau meneruskan permainan.

Namun pengadil itu kemudian menghentikan perlawanan. Situasi itu benar benar membuatkan Haaland mengamuk bersama sama dengan pemain yang lain.

Haaland malah bertindak balas di Twitter dengan mencaruti pengadil itu.

Bos City, Pep Guardiola diminta mengulas mengenai insiden itu tetapi tidak berminat untuk membincangkan secara terperinci. Namun dia menegaskan dia faham kenapa Haaland mengamuk.

“Normal la tu, dia agak kecewa. Jika pengadil tu bermain untuk City hari ni, pun dia akan kecewa dengan tindakan itu,” tegas Guardiola.

Bercakap mengenai insiden itu, bekas pemain City Micah Richards berkata di Sky Sports: “Pengadil memiliki pengadilan yang cemerlang hari ini sehingga saat ini. Saya tidak faham.”

“Pengadil meletakkan wisel ke mulutnya, dia melambai permainan untuk kelebihan bermain. Jack Grealish jelas berada di sebelah dan Haaland memainkan bola – dan kemudian dia menghentikan permainan, yang saya tidak begitu faham.”

Dia menambah: “Buktinya ada untuk dilihat semua, dia sepatutnya membiarkan permainan itu diteruskan. Anda boleh lihat pada wajah pegawai keempat, dia tahu pengadil telah melakukan kesilapan. Bagaimana anda boleh menjelaskannya?”

“Dia berhak melakukan kesilapan – tetapi masalah yang saya hadapi ialah berapa banyak situasi yang kita lihat di mana permainan dibenarkan untuk diteruskan [jadi VAR boleh menyemaknya]. Jika anda ragu-ragu, biarkan permainan itu diteruskan dan kemudian anda boleh membawanya kembali.”

Baca yang lain