Hacker Di China Klaim Mereka Berjaya iPhone Lipat Pertama Dalam Masa 6 Bulan

Ada ramai pengguna iOS yang sukar untuk beralih ke Android. Namun ada beberapa ciri ciri pada telefon pintar Android yang diinginkan oleh pengguna iOS. Misalnya telefon boleh lipat keluaran Samsung atau Motorola, sebagai contoh.

Di China sekumpulan jurutera, yang juga pengguna tegar iOS serta hacker telah menghasilkan telefon iphone lipat mereka sendiri.

Mereka mendakwa mereka telah berjaya menghasilkan iPhone boleh lipat pertama dengan gabungan menggabungkan peralatan dari iphone.

Para juruterai itu yang memiliki saluran YouTube yang dipanggil “Scientific and Technological Aesthetics,” menerbitkan video pada hari Isnin minggu lalu yang menunjukkan “iPhone Fold.”

Walaupun audio dalam bahasa Cina, sari kata dalam bahasa Inggeris, membantu mendedahkan perkara yang akhirnya menjadi binaan yang sangat berbelit-belit.

Sepanjang lebih 200 hari menggodek iphone, pasukan itu membuka berpuluh-puluh iPhone dan menggunakan skrin mereka untuk mencipta skrin enam lapisan boleh dibengkokkan di permukaan yang kelihatan seperti badan iPhone yang terbelah.

Proses mengalih keluar skrin sahaja ternyata menjadi “mimpi ngeri,” menurut jurutera utama projek itu.

Pasukan itu bukan sahaja perlu sangat berhati-hati dengan jumlah daya yang mereka gunakan, tetapi mereka perlu memastikan setiap iPhone yang dibedah akan dipanaskan untuk melembutkan gam, yang memegang bersama dua lapisan skrin sentuh iPhone.

Setelah mereka menyempurnakan proses mengeluarkan skrin iPhone, jurutera memfokuskan pada engsel mana yang hendak digunakan untuk menyempurnakan penggodaman mereka.

Walaupun mereka menguji engsel yang digunakan dalam Samsung Galaxy V Flip, lipatan itu sendiri terlalu besar, memaksa mereka menggunakan engsel daripada Motorola Razr 2020.

Untuk menjimatkan ruang, jurutera membina bateri tersuai dengan satu perempat daripada kapasiti biasa iPhone, mengeluarkan salah satu pembesar suara iPhone dan membuang semua pengecasan wayarles dan komponen MagSafe.

Beberapa komponen badan kemudian dicetak 3D, pasukan itu dapat memadatkan seluruh bahagian dalam iPhone ke dalam bingkai yang boleh lipat.

Akhir sekali ialah antara muka (iOS), yang disesuaikan oleh pasukan melalui jailbreak agar sesuai dengan skrin lipat.

Peranti yang terhasil sememangnya bengkok dan boleh lipat sambil mengekalkan agar ianya kelihatan seperti telefon yang beroperasi seperti biasa.

Walaupun telefon itu tidak secantik produk Apple yang sebenar, ia juga tidak kelihatan teruk —walaupun keupayaannya untuk bertahan dalam penggunaan praktikal jangka panjang sudah pasti dipersoalkan kerana ianya tidak ada ujian ketahanan yang lebih teliti