H&M & Nike Diboikot Besar Besaran Kerana Tuduh China Jadikan Etnik Uighur Buruh Paksa

Share on facebook
Share on twitter

Raksasa peruncitan Nike dan H&M menghadapi kritikan dari China atas keprihatinan mereka terhadap dakwaan penggunaan buruh paksa dari kalangan orang Uighur dalam pengeluaran kapas di Xinjiang.

China kini memulakan kempen memboikot produk mereka, sebilangan selebriti China memutuskan hubungan dengan jenama tersebut, dan peruncit dalam talian telah membuang H&M dari platform mereka.

Ini berlaku ketika beberapa negara Barat mengenakan sekatan ke atas China minggu ini. China dituduh melakukan pelanggaran hak asasi manusia yang serius terhadap minoriti Uighur Muslim di Xinjiang.

Sekatan yang dikenakan oleh negara-negara Barat terhadap sejumlah pegawai kanan di China termasuk larangan perjalanan ke negara mereka dan pembekuan aset. Pada bulan Disember, BBC melancarkan penyelidikan ke atas penyelidikan yang menunjukkan bahawa China memaksa ratusan ribu etnik minoriti termasuk Uighur untuk bekerja di ladang kapas di Xinjiang.

Mengapa Nike dan H&M menjadi tumpuan?

Ekspresi keprihatinan bagi mereka yang dimaksud sebenarnya dibuat tahun lalu, tetapi muncul kembali dalam beberapa hari terakhir setelah sekatan yang dikenakan oleh negara-negara Barat muncul. Nike dan H&M boleh dikatakan telah menjadi antara pencetus semboyan kepada isu ini.

Kedua-dua syarikat itu menyatakan “keprihatinan” mengenai laporan bahawa orang Uighur dipaksa untuk bekerja di kilang kapas di Xinjiang. Nike dan H&M kemudian disebut secara spesifik oleh Liga Pemuda Komunis, sayap Parti Komunis China di media sosial.

Liga Pemuda Komunis berkata menerusi Weibo:

“Sebarkan khabar angin memboikot kapas Xinjiang, sambil menjana wang di China? Jangan harap!”

Media pemerintah China juga melancarkan kempen mempertahankan kapas buatan Xinjiang dan mengkritik kenyataan kedua syarikat itu. Media negara China CGTN menyiarkan video di Weibo untuk menunjukkan suasana sebenar proses memetik kapas di Xinjiang, termasuk proses menggunakan mesin.

Video itu juga memuatkan kenyataan seorang petani Uighur yang mengatakan bahawa ramai orang berusaha keras untuk bekerja di sana untuk mendapatkan pendapatan tinggi. Dan bukannya dipaksa.

Sementara itu, stesen CCTV menyatakan bahawa H&M – kependekan dari Hennes & Mauritz, sebuah syarikat multinasional yang berpusat di Sweden – telah “salah anggapan” dengan cuba menjadi “pahlawan” dan “membayar harga yang tinggi untuk melakukan kesalahan”.

H&M China memberikan respon dengan menyatakan bahawa mereka “selalu menghormati pengguna China” dan “tidak campur tangan dalam sebarang isu politik”.

Sejumlah selebriti, seperti Wang Yibo, Huang Xuan dan Victoria Song, mengeluarkan kenyataan bahawa mereka memutuskan hubungan dengan jenama tersebut. Salah seorang dari mereka juga menyatakan “kepentingan negara adalah di atas segalanya”.

Terdapat juga gelombang kritikan di media sosial terhadap kedua syarikat tersebut, dengan banyak permintaan agar pengguna memboikot produk mereka.

Terdapat juga hashtag “Saya menyokong kapas Xinjiang” yang kini menjadi topik trending teratas di Weibo dan telah dilihat lebih dari 1.8 billion kali.

Hennes & Mauritz telah lama berniaga dengan China, dan ini penting bagi kedua-dua pihak. China adalah sumber utama bekalan H&M dan juga pasaran yang besar.

Tetapi menonjolkan China mengenai apa yang dianggapnya sebagai masalah domestik adalah sesuatu yang tidak disukai oleh Beijing.

Korea Selatan atau Filipina pernah mengalami masalah perniagaan dan eksport setelah perbalahan diplomatik dengan China.

China memang negara yang suka menggunakan kuasa perdagangan dan nasionalisme mereka untuk menekan mana mana pihak yang dianggap masuk campur hal politik negaranya.

Baca yang lain