Ian Wright Terbuka Kritik Man City Ada 115 Pertuduhan Kesalahan FFP

Ian Wright mendakwa sukar untuk membandingkan kejayaan Manchester City dan Liverpool pada masa ini kerana pertuduhan 115 Financial Fair Flay [FFP] yang dikenakan ke atas juara bertahan Liga Perdana Inggeris itu.

Bekas penyerang Arsenal itu menyebut tuduhan itu secara langsung di Sky Sports’ Monday Night Football sambil membandingkan pencapaian yang dilakukan oleh Jurgen Klopp dan Pep Guardiola dalam Liga Perdana.

The Citizens didakwa melanggar 115 peraturan FFP pada Februari 2023, dengan pelanggaran yang dipersoalkan dikatakan berlaku antara 2009 dan 2018.

Pasukan hebat Guardiola menyasarkan untuk menjadi pasukan pertama memenangi empat kejuaraan Liga Perdana berturut-turut tetapi berdepan saingan sengit daripada Liverpool dan Arsenal.

Seperti yang berlaku, tanda tanya besar tergantung berkaitan Man City dan tempoh dominasi mereka baru-baru ini.

Pemenang treble 2022-23 telah menjadi salah satu kelab paling berjaya di England sejak pengambilalihan Sheikh Mansour pada 2008.

Walaupun sebahagian besar pakar cenderung untuk berpegang kepada isu bola sepak dalam perbincangan mereka mengenai City, Wright bersedia untuk menyebut 115 pertuduhan yang mengancam untuk mencemarkan kejayaan kejuaraan kelab Manchester itu sepanjang dekad yang lalu.

Muncul dalam liputan Sky Sports mengenai pertembungan Liga Perdana Chelsea menentang Newcastle, bekas penyerang Arsenal itu diminta membandingkan legasi pengurus Man City dan Liverpool.

Klopp dan Guardiola bertembung buat kali terakhir di bahagian itu dalam keputusan seri 1-1 yang menghiburkan di Anfield.

Wright mendakwa: “Anda melihat kutipan trofi dan anda perlu mengatakan bahawa Pep telah melakukannya dengan sangat baik.

“Tetapi kemudian anda melihat apa yang dilakukan Klopp untuk cuba menangkap Manchester City, cara dia membina pasukan itu, berapa lama masa yang mereka ambil untuk mendapatkannya. di sana.

“Anda harus katakan, mungkin lebih mudah untuk Pep dalam apa yang dia lakukan di City, tetapi Klopp masih perlu ada semangat kesungguhan yang tinggi untuk mendapatkannya.

“Semuanya jelas di sana untuk dilihat oleh semua orang berkenaan dengan trofi tetapi kita tidak boleh bercakap tentang City tanpa bercakap tentang fakta terdapat 115 pertuduhan di sekeliling mereka.

“Satu perkara yang saya mahu lebih daripada segala-galanya adalah untuk itu hilang supaya anda boleh memberi pasukan dan pengurus kasih sayang mereka. Awak cakap pasal mereka [Pep dan Klopp] dan macam ada gajah dalam bilik.”

Perumpamaan Inggeris itu merujuk kepada ada satu masalah yang besar dan nyata namun semua orang cuba untuk tidak membincangkannya.

Manchester City telah mengekalkan penafian bahawa mereka tidak bersalah mereka sepanjang proses itu, tetapi tidak diketahui bila kes mereka akan dibicarakan.

Ketua Liga Perdana, Richard Masters sebelum ini mengesahkan bahawa tarikh telah ditetapkan, tetapi maklumat itu belum didedahkan kepada umum.

Baca yang lain

Tuchel Tuduh Pengadil Memihak Arsenal

Thomas Tuchel menuduh pengadil sebagai berat sebelah memihak kepada Arsenal. Ini selepas beberapa keputusan pengadil dianggap memihak Arsenal dan tidak kepada Bayern.