Jangan Nilai Pisang Berdasarkan Warna Dan Saiznya Sahaja

Pisang adalah antara buah-buahan yang paling popular di dunia. Ini ditambah dengan berita baru baru ini di mana pisang lekat dekat dinding dijual dengan harga RM497,000 seunit.

Kemudian kita disuapkan dengan berita susu pisang Neelofa yang mengundang komen daripada Dr. Amalina Bakri.

Ok, kita bercerita tentang pisang selain daripada kisah di atas.

Pisang dikatakan berasal dari Benua Asia Tenggara. Namun kerana memiliki pelbagai khasiat dan permintaan yang tinggi ia kini telah di tanam di banyak tempat di seluruh dunia.

Lain tempat lain nama untuk Pisang ini. Kerana kesuburan tanah di Malaysia ini tanaman pisang adalah salah satu tanaman yang paling banyak penghasilan nya selain tanaman Kelapa, Nanas, dan pelbagai lagi buah-buahan tempatan.

Terdapat beberapa jenis pisang yang boleh ditemui di Malaysia antaranya pisang montel, Tanduk, Berangan, Abu dan lain-lain jenis pisang juga mempunyai nama berbeza mengikut tempat.

Industri kecil

Pisang bukan sahaja sedap dimakan begitu sahaja, tetapi juga ia boleh dipelbagaikan penyediaannya.

Contoh, pisang goreng, kerepek pisang dan kek pisang. Negara ini sudah melahirkan begitu banyak usahawan dan usahawanita berjaya yang menceburi industri kecil menggunakan Pisang sebagai product utama mereka.

Mengandungi Nutrisi Tinggi

Pisang sangat kaya dengan nutrisi. Ia terdiri daripada 75% air, 1.3% protein dan 0.6% lemak. Buah pisang juga mengandungi karbohidrat dan potassium yang tinggi hingga mampu memberi tenaga segera kepada badan.

Kerana itu kebanyakkan orang akan mengambil Pisang diwaktu pagi supaya mempunyai tenaga yang cukup untuk bekerja seharian.

Pisang juga dipercayai boleh menjadi penawar kepada penyakit-penyakit tertentu yang sering kita dengar kan Pisang bagus untuk sistem pencernaan.

Maka kerana itu lah mereka yang mengalami masalah pencernaan akan mengambil pisang sebagai langkah pencegahan dan memulihkan sistem pencernaan mereka.Il

Selain berkhasiat, pisang juga mudah diamalkan untuk dijadikan snek harian. Selain memberi tenaga kepada badan pisang juga mempunyai khasiat yang baik. Mengikut kajian ada beberapa khasiat yang ditemui dalam Pisang ini antaranya.

Mempunyai Nutrien Penting

Pisang mengandungi sejumlah serat yang tinggi, serta beberapa antioksidan. Sebijik pisang sederhana (118 gram) juga mengandungi kalium, vitamin B6, vitamin C, magnesium, tembaga, mangan, karbohidrat,  serat, protein dan lemak.

Setiap pisang mengandungi hanya kira-kira 105 kalori, dan hampir keseluruhannya adalah air dan karbohidrat.

Pisang mengandungi protein yang sangat sedikit dan boleh dikatakan hampir tidak ada lemak di dalam kandungan Pisang.

Untuk Pisang yang masih muda karbohidrat di dalam nya terdiri daripada kanji namun apabila sudah masak kanji tersebut akan menjadi gula (glukosa, fruktosa dan sukrosa).

Penghadaman

Pisang telah dikaitkan dengan banyak manfaat kesihatan, termasuk pencernaan yang lebih baik. Pisang bersaiz sederhana mengandungi kira-kira 3 gram serat, menjadikan pisang sebagai sumber serat yang cukup baik.

Pisang mengandungi dua jenis serat, iaitu pektin dan kanji resisten. Serat ini ditemui dalam pisang yang belum masak.

Kanji resisten tidak dicerna dan berakhir di dalam usus besar, di mana ia menjadi makanan untuk bakteria usus yang bermanfaat.

Selain itu, beberapa kajian sel menyarankan bahawa pektin boleh membantu melindungi daripada kanser kolon.

Khasiat Yang Baik Untuk Jantung

Kalium adalah mineral yang penting untuk kesihatan jantung, terutamanya kawalan tekanan darah.

Namun, walaupun penting, kebanyakan orang tidak mendapat cukup kalium dalam diet mereka.

Pisang adalah sumber kalium yang hebat. Satu pisang sederhana (118 gram) mengandungi 9% daripada RDI.

Tambahan pula, diet yang kaya dengan potassium dapat membantu menurunkan tekanan darah, dan individu yang makan banyak kalium mempunyai risiko penyakit jantung sebanyak 27%.

Selain itu, pisang juga mengandungi sejumlah besar magnesium, yang juga penting untuk kesihatan jantung.

Antioksidan

Kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber antioksidan yang sangat baik, termasuklah pisang.

Ia mengandungi beberapa jenis antioksidan kuat, termasuk dopamin dan catechin. Antioksidan ini telah dikaitkan dengan banyak manfaat kesihatan, seperti risiko penyakit jantung dan penyakit degeneratif yang berkurang.

Walau bagaimanapun, terdapat salah faham yang menyatakan dopamine dari pisang bertindak sebagai bahan kimia dalam otak.

Pada hakikatnya, dopamin dari pisang tidak menyeberangi penghalang darah-otak. Ia hanya bertindak sebagai antioksidan yang kuat dan bukannya mengubah hormon atau emosi.