Jeff Bezos Letak Jawatan CEO Amazon

Share on facebook
Share on twitter

Pengasas Amazon Jeff Bezos akan mengundurkan diri dari peranannya sebagai CEO pada tahun ini dan menjadi ketua eksekutif.

Perkara itu disahkan sendiri oleh syarikat pada hari Selasa. Kedudukan CEO akan diisi oleh Andy Jassy, ​​CEO anak syarikat bahagian perniagaan atas talian, Amazon Web Service.

Bezos telah menjadi CEO Amazon sejak 1995, ketika syarikat itu masih menjual buku dan kini menjadi platform runcit dan logistik bernilai berbillion billion.

Amazon telah menjadikan Jeff Bezos sebagai manusia terkaya di dunia.

“Perjalanan ini dimulakan sekitar 27 tahun yang lalu. Amazon pada mulanya hanyalah sebuah idea, dan itu tidak memiliki nama,” tulis Bezos kepada para pekerjanya.

“Soalan yang sering saya ajukan pada waktu itu, ‘apa itu internet?’ … Hari ini, kita menggunakan 1.3 juta bakat, orang yang berdedikasi, melayani ratusan juta pengguna dan perniagaan, dan diakui secara meluas sebagai salah satu syarikat yang paling berjaya di dunia,” tambah beliau lagi

Bezos mengatakan keputusannya untuk meletak jawatan sebagai CEO akan memberinya banyak masa untuk mengerjakan projek lain. Dia mengatakan bahawa dia berkhidmat pada “produk dan inisiatif baru” semasa berkhidmat sebagai ketua eksekutif.

“Menjadi CEO Amazon adalah tanggungjawab yang mendalam, dan memerlukan banyak masa. Apabila anda mempunyai tanggungjawab seperti itu, sukar untuk melihat perkara lain.”

Bezos mengatakan bahawa beliau akan menumpukan perhatiannya kepada pada Day 1 Fund, Bezos Earth Fund, Blue Origin dan The Washington Post.

Bezos juga menyatakan bahawa perletakan jawatannya sebagai CEO bukanlah tanda persaraan beliau daripada Amazon.

Bezos  juga menzahirkan keyakinannya kepada Jassy. Dan percaya beliau akan menjadi pemimpin luar biasa sebagai penggantinya. Jassy telah bersama Amazon sejak 1997, ketika ini dia menerajui Amazon Web Service yang merupakan penyedia cloud terbesar dan mesin tunai Amazon.

Baca yang lain