Johnny Depp Rasmi Tak Akan Membintangi Jack Sparrow Lagi: “Bagi $300 Juta Pun Saya Tak Ingin”

Johnny Depp mendedahkan bahawa Disney telah menghentikan kontraknya dalam siri Pirates of the Caribbean kerana studio selamat daripada. Dia menegaskan bahawa dia tidak berhenti, sebaliknya dipecat.

Johnny Depp menyatakan dia sangat kecewa kerana Disney tidak mempercayainya ketika dituduh oleh Amber Heard sebagai lelaki dayus dan kaki pukul perempuan.

Hal ini diungkapnya dalam perbicaraan kes fitnah terhadap bekas isterinya, Amber Heard, yang dibicarkan kembali di Pengadilan Litar Fairfax County, Virginia, AS,

“Saya tidak menyedarinya [tindakan Disney mahu memecat Depp], tetapi ia tidak mengejutkan saya,” Johnny Depp berkata dalam perbicaraan tersebut.

“Dua tahun telah berlalu dengan seluruh dunia bercakap tentang saya sebagai kaki pukul isteri.”

“Jadi saya pasti Disney cuba menamatkan [kontrak] hanya untuk menyelamatkan diri mereka. Pergerakan #MeToo juga sedang rancak pada masa itu ,” dia menambah.

Gerakan Me Too adalah gerakan aktivis mangsa gangguan dan keganasan seksual di kalangan wanita. Mereka bersuara secara terbuka untuk memberikan kesedaran akan perkara itu.

Di mana Amber Heard secara tak langsung dianggap sebagai mangsa keganasan Johnny Depp pada masa itu.

Selain itu, Depp juga dengan tegas berkata dia tidak akan kembali memegang watak Kapten Jack Sparrow untuk filem Pirates of the Caribbean 6 sekiranya Disney membuat tawaran kepadanya, jika namanya dibersihkan selepas ini.

“Jika Disney datang kepada anda dengan $300 juta dan sejuta sekalipun anda akan menolak. Bermakna tiada apa pun di dunia yang akan membuatkan anda kembali bekerja dengan Disney untuk Pirates of the Caribbean? Betul?” tanya Ben Rottenborn sebagai peguam Johnny Depp kepada anak guamnya.

“Betul, Encik Rottenborn,” balas Depp.

Depp pertama kali membintangi sebagai Kapten Jack Sparrow dalam Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl pada tahun 2003.

Pelakon itu meneruskan peranannya dalam sekuel Dead Man’s Chest, At World’s End, On Stranger Tides, dan Dead Men Tell No Tales.

Perbincangan mengenai filem itu bermula apabila Depp disoal tentang kerjayanya dan peranannya yang signifkan dalam filem tersebut.

Depp berkata:  “Watak kartun sememangnya boleh lari dengan perkara yang kita tidak boleh buat,” katanya kepada juri.

“Kapten Jack Sparrow boleh melakukan perkara yang saya tidak boleh lakukan. Dia boleh cakap benda yang saya tak boleh cakap. Jadi bagi saya, cara untuk meregangkan parameter watak dilakukan dengan mengambil risiko dalam melakukannya.”

“Tetapi jika ia berjaya, dan saya rasa saya sedang menjalankan misi yang cukup baik, saya fikir ia mungkin watak yang akan diterima oleh mereka yang berumur lima tahun dan 45 tahun, 65 tahun dan 85 tahun. -tahun dengan cara yang sama seperti Bugs Bunny,” sambungnya.

Bercakap mengenai reaksi pertamanya terhadap skrip Pirates of the Caribbean, Depp berkata: “Saya fikir ia mempunyai semua ciri-ciri filem Disney – iaitu, sejenis struktur tiga babak yang boleh diramal. Watak Kapten Jack lebih seperti jenis swashbuckler yang akan bergayut tanpa berbaju dan menjadi hero.”

“Saya mempunyai idea yang agak berbeza tentang watak itu, jadi saya memasukkan nota saya ke dalam watak itu dan menghidupkan watak itu. Pada mulanya, ianya sangat mengecewakan Disney.”

Pelakon Transcendence itu kemudian mendedahkan di hadapan juri bahawa dia tidak pernah menonton filemnya sendiri.

“Saya tidak pernah menontonnya. Tetapi saya percaya bahawa filem itu berjalan dengan baik, nampaknya, dan mereka mahu meneruskan, membuat lebih banyak wang dan saya ok untuk melakukannya, “katanya.

“Ia bukan seperti anda menjadi orang itu, tetapi jika anda tahu watak itu pada tahap yang saya tahu – kerana dia bukan seperti yang ditulis oleh penulis, jadi mereka benar-benar tidak dapat menulis untuk watak itu… Sebaik sahaja anda mengetahui watak itu lebih baik daripada apa yang dimahukan penulis, pada masa itulah anda perlu jujur ​​dengan watak dan menambah kata-kata anda sendiri.”

Seterusnya, Johnny Depp menyaman Amber Heard kerana memfitnahnya pada Mac 2019. Dia memfailkan tuntutan saman di mahkamah berhubung artikel oleh bekas isterinya yang diterbitkan dalam Washington Post pada 2018 dengan tajuk “Saya bercakap menentang keganasan seksual – dan menghadapi kemarahan budaya kita. Itu kena berubah.”

Walaupun nama Depp tidak dipetik dalam artikel itu, pelakon itu berasa terkilan kerana jelas sekali motif Amber Heard adalah mahu menjejaskan reputasinya.

Dia menganggap Heard telah merosakkan kerjaya filem dan reputasinya sebagai seorang figura awam.

Depp bukan sahaja dibuang daripada Pirates of the Caribbean. Warner Bros. turut memecat Depp daripada Fantastic Beasts – filem spin-off Harry Potter, Depp memainkan watak Gellert Grinderwald.

Dia turut mengakui artikel Heard itu memberi kesan kepada kerjayanya sebagai pelakon.

Oleh itu, Depp menyaman Heard sebanyak AS$50 juta.

“Adalah bodoh bagi saya untuk tidak berfikir bahawa terdapat pengaruh daripada artikel itu terhadap kerjaya saya berdasarkan kata-kata Heard, sama ada dia menyebut nama saya atau tidak,” kata Johnny Depp.

“Apabila perkara itu berlaku, saya sudah mengalami kerugian besar,” sambungnya.

“Walau apa pun keputusan perbicaraan ini, saya akan membawanya bersama saya selama-lamanya.”

Baca yang lain