Johnson & Johnson Akur Desakan BLM, Henti Pengeluaran Produk Pencerah Kulit Serta Merta

Share on facebook
Share on twitter

Johnson & Johnson baru baru ini mengatakan bahawa mereka akan berhenti menjual krim pencerah / pemutih kulit yang popular di Asia dan Timur Tengah.

Ini selepas syarikat tersebut menyatakan mereka mendengar tuntutan dan desakan daripada aktivis Black Lives Matter yang mahukan isu perkauman dan perbezaan warna kulit dihapuskan.

Syarikat gergasi produk kecantikan itu membuat kenyataan rasmi tersebut pada 19 Jun lalu, dan berjanji untuk menghapus barisan produk Neutrogena Fine Fairness dan Clear Fairness oleh Clean & Clear dari pengeluarannya.

Produk-produk tersebut, yang diiklankan sebagai pengurang bintik-bintik gelap tetapi telah digunakan untuk memutihkan warna kulit, telah diperiksa dalam beberapa minggu kebelakangan ini di tengah tunjuk perasaan di seluruh dunia untuk kesamarataan kaum dan warna kulit setelah kematian George Floyd.

Johnson & Johnson mengatakan bahawa laman webnya sedang dikemas kini untuk membuang pautan ke produk yang berkaitan, yang mungkin masih muncul di rak ‘untuk sementara waktu’.

“Kami tidak akan lagi menghasilkan atau menghantar rantaian produk tersebut,” kata syarikat itu dalam satu kenyataan, seperti di The New York Times.

“Perbincangan selama beberapa minggu terakhir menunjukkan bahawa beberapa nama produk atau dikaitkan dengan Neutrogena kami dan produk pengurangan bintik hitam.”

“Kecerahan atau putih lebih baik daripada warna kulit anda yang unik – sebenarnya ini bukan tujuan kami – kulit yang sihat adalah kulit yang cantik.”

Walaupun produk tersebut tidak dijual di AS atau UK, namun produk tersebut  sangat popular di Asia dan Timur Tengah.

Di India, di mana krim Clean & Clear dijual, ramai pengguna memberikan ulasan yang memuji kemampuan produk untuk mencerahkan kulit mereka.

Iklan untuk Neutrogena Fine Fairness menggambarkan bagaimana ia membolehkan pengguna ‘memutihkan kulit dengan lebih teliti’.

Produk kecantikan yang menjanjikan pencerahan kulit dipasarkan terutamanya kepada wanita oleh beberapa jenama terbesar di dunia, termasuk Unilever, Procter & Gamble dan L’Oreal, dengan kira-kira 6,277 tan pencerah kulit dijual di seluruh dunia tahun lalu.

Hampir 12,000 orang telah menandatangani petisyen yang meminta Unilever berhenti menjual Fair & Lovely, produk pencerahan kulit yang juga dipasarkan di India di Timur Tengah.

Mesti korang teringat cerita ini kan:

 

Iklan untuk krim tersebut menunjukkan wanita berkulit gelap menggunakannya untuk mencerahkan kulit mereka dan akhirnya digambarkan sebagai menjadi lebih berjaya.

Satu petisyen dibuat dan menyatakan: “Produk ini telah dibangunkan, diabadikan dan mengambil kesempatan daripada perkauman yang mempromosikan sentimen anti-kegelapan di kalangan semua penggunanya,” kata petisyen itu.

“Colourism, diskriminasi berdasarkan warna kulit anda, adalah produk sampingan langsung dari rasisme yang mempengaruhi berjuta-juta orang manusia pada hari ini, dan krim pencerah kulit seperti Fair & Lovely terus maju.”

 

Baca yang lain