Jururawat Ini Bunuh Bayi Untuk Puaskan Dirinya Dan Minta Perhatian

Di Britain kini gempar dengan kisah seorang jururawat pembunuh bayi di sana.

Lucy Letby yang baru berusia 33 tahun telah menjadikan perbuatan tidak bermoral membunuh bayi sebagai hobinya.

Kini dia disabitkan dengan enam kesalahan membunuh bayi dengan beberapa cara. Antaranya menyuntik angin ke dalam salur darah ataupun usus bayi.

Seterusnya memberikan bayi tersebut susu yang berlebihan. Cara lain adalah dengan mendera bayi secara fizikal dan tak cukup kejam lagi, dia meracun bayi dengan insulin.

Pendakwa raya Nick Johnson KC, Lucy merupakan seorang jururawat neonatal, didapati melakukan pembunuhan terakhirnya pada Jun 2016.

Dia mahu diiktiraf rakan sekerjanya sebagai ‘tuhan’ yang boleh meramalkan malapetaka yang akan menimpa bayi malang tersebut yang akan menjadi mangsanya.

Selepas dia memberitahu petanda tidak elok tentang seseorang bayi itu, bayi tersebut biasanya akan menunjukkan simptom yang bahaya dan sakit.

Pada Jun 2016, dia memberitahu doktor: “Dia tidak akan keluar dari sini hidup-hidup, bukan?”

Anak kembar tiga yang berumur beberapa hari itu meninggal dunia tidak lama kemudian. Letby, yang ketika itu berusia pertengahan 20-an, telah membuat komen yang sama dalam dua pembunuhan sebelum ini.

Johnson memberitahu para hakim: “Dia tahu apa yang akan berlaku. Dia mengawal sesuatu. Dia menikmati apa yang berlaku. Dia meramalkan perkara yang dia tahu akan berlaku. Dia, sebenarnya, bermain ‘Tuhan’ pada dirinya.”

Ibu bapa dan jururawat menggambarkan Letby lebih daripada sekali bertindak dengan tindak tanduk pelik apabila bayi tiba-tiba merosot kesihatan mereka.

Apabila bayi yang dikenali sebagai Bayi I meninggal dunia selepas serangan berulang oleh Letby, ibu bapa bayi itu memberitahu polis bahawa mereka teringat jururawat itu “tersenyum dan meneruskan tentang bagaimana dia turut berada pada sesi mandian pertama [Bayi I] dan betapa dia sangat menyukainya”.

Johnson menganggap  Letby “mendapat keseronokan daripada apa yang Letby tonton, kesedihan dan keputusasaan, di dalam bilik itu”.

Dia menjawab apabila memberikan keterangan: “Sama sekali tidak, tidak.”

Letby turut mencari di Facebook untuk mencari keluarga mangsanya. Dia sering mencari beberapa daripada mereka dalam beberapa minit antara satu sama lain, dan menikmati kesedihan keluarga mangsa.

Dia malah pergi melawat mereka pada ulang tahun kematian bayi mereka.

Pihak yang mendakwa Letby juga menuduh dia mempunyai hubungan sulit dengan seorang doktor yang sudah berkahwin, yang bekerja di hospital Countess of Chester dan tidak boleh dinamakan atas sebab undang-undang, walaupun jururawat itu berulang kali menafikannya.

Teks yang ditunjukkan kepada mahkamah mendedahkan pasangan itu menghantar mesej secara kerap, bertukar emoji hati cinta, dan bertemu beberapa kali di luar kerja – termasuk dalam lawatan sehari ke London – walaupun selepas Letby dikeluarkan daripada unit neonatal pada Julai 2016.

Sifat hubungan mereka dikatakan penting: dia adalah salah seorang doktor yang akan dipanggil apabila bayi tiba-tiba menujukkan kemerosotan kondisi.

Dia mencederakan bayi itu, tindakan itu dirasakan untuk mendapatkan “perhatian peribadinya”. Letby menafikan perkara ini.

Pengakuan yang paling hampir kepada pihak pendakwaan adalah dalam bentuk nota Post-it tulisan tangan yang ditemui dalam beg tangan Letby selepas penahanannya pada Julai 2018.

Pada salah satu dia menulis: “Saya sengaja membunuh mereka kerana saya tidak cukup baik untuk mengambil berat atau menjaga mereka,” dan “SAYA IBLIS, SAYA MELAKUKAN INI”.

Dia juga menulis: “Saya tidak akan mempunyai anak atau berkahwin. Saya tidak akan pernah tahu bagaimana rasanya mempunyai keluarga.”

Letby memberitahu juri bahawa nota itu hanyalah cakap-cakap seseorang dalam kegelisahan mental – dia menulisnya selepas digantung kerja sementara menunggu siasatan terhadap kematian luar biasa itu – dan bahawa kertas itu juga mengandungi banyak penafian bahawa dia tidak bersalah.

Apa yang jelas adalah bahawa dokumen itu memberi pegawai polis gambaran sebenar pertama ke dalam fikiran jururawat pembunuh bersiri itu. Walau bagaimanapun, ini tidak pernah ditahan di mahkamah sebagai bukti muktamad motifnya.

Ramai  menuntut agar Lucy dijatahui hukuman mati. Kerana itu sahaja yang dia layak terima.

Baca yang lain