KAFA Rayu Bantuan Kerajaan Negeri Settlekan Gaji Cassio

Persatuan Bola Sepak Kelanta (KAFA) menyatakan mereka meletakkan harapan kepada kerajaan negeri untuk membantu mereka dalam usaha menyelesaikan tunggakan gaji bekas pemain impor Casio Francisco De Jesus berjumlah RM629,620.28 yang sepatutnya diselesaikan sehari sebelum Hari Raya Aidilfitri.

KAFA menegaskan mereka sudah cuba sedaya upaya untuk mencari wang termasuk menubuhkan tabung kutipan derma awam. Namun ianya kurang mendapa sambutan.

KAFA berharap kerajaan negeri akan memberikan bantuan. Di mana KAFA menganggap itu adalah talian hayat terakhir mereka pada ketika ini.

Perkara terbabit telah disahkan Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kafa, Ahmad Muzakkir Hamid yang merayu kerajaan negeri membantu pasukan Kelantan FA menyelesaikan kemelut kewangan mereka yang menurut beliau semakin meruncing.

Beliau berkata kepada Arena Metro: “Kami merayu kerajaan negeri bantulah kami dalam kemelut kewangan yang meruncing ini, sayangilah Kelantan FA yang pernah menaikkan nama Kelantan sewaktu ketika dahulu.”

“Kami perlukan sumber kewangan di masa pandemik Covid-19 yang mana tidak ada sumber pendapatan lagi, terbaru penaja utama After Image menarik diri oleh faktor aliran kewangannya.”

“Kafa adalah milik rakyat, mereka juga turut bersedih nasib yang menimpa kami, ramai menderma namun jumlah terbabit masih lagi tidak mencukupi,” katanya lagi.

Kelantan kini terus dirundung masalah apabila bekas Pengarah Urusan Team Red Warriors Sdn Bhd (TRW), Datuk Wan Rakemi Wan Zahari meletak jawatan, pada Khamis lalu sekali gus menyaksikan After Image Sdn Bhd turut menarik diri.

Syarikat berkenaan adalah pemegang taruh terbesar dalam TRW. Di mana mereka memiliki kepentingan 80% dalam pemilikan TRW dan cuma 20% sahaja milik KAFA.

JDT’s Fernando Andres Marquez (blue) try to fight the ball with Kelantan’s Cassio Francisco De Jesus during their match at Larkin Stadium , Johor Baru

Perletakan jawatan dan penarikan diri After Image membuatkan Kelantan kini mati kutu untuk menyelamatkan pasukan mereka.

Dan sama sama kita berharap masalah ini akan dapat diselesaikan dan KAFA belajar daripadanya selepas beberapa kali berdepan masalah serupa.

Secara peribadi aku tak nak melihat Kelanta menjadi macam Perlis FA hari tu. Yang tu pun dah perit untuk peminat bola sepak macam aku ni nak tengok. Begitu juga dengan Kelantan.

Penstrukturan gaji yang lebih bagus sangat penting. Apa relevannya membayar Cassio dengan jumlah gaji yang sangat besar dan membebankan diri.

Cassio memang ada hak menuntut gajinya. Di pihak KAFA dan pengurusan sebelum ini harus menilai semula situasi ini.

Bayangkan gaji Donny Van De Beek pun lagi rendah daripada Cassio. Kawan tu main UCL.

Masalah tunggakan gaji ini bukan sahaja melibatkan Cassio De Jesus. Malah sebelum ini bekas kapten Kelanta Badhri Radzi pun sudah bersuara akan perkara itu.

Di mana beliau mendedahkan KAFA tidak membayar ansuran hutang mereka seperti yang dipersetujui.

Sumber: Arena Metro

Baca yang lain