Kecewa Tak Jadi Kapten, Griezmann Sedia Bersara Dari Peringkat Antarabangsa

Kylian Mbappe kini menjadi kapten pasukan kebangsaaan Perancis yang baharu.

Dan pemain berusia 24 tahun itu akan dibantu oleh gandingan sensasinya, Antoine Griezmann yang menjadi timbalan ketua pasukan.

Namun terdapat berita kurang menyenangkan di sebalik pemilihan itu.

Griezmann dikatakan terkejut dan tidak dapat menerima Mbappe menjadi kapten berbanding dirinya.

Griezmann antara pemain paling senior dalam pasukan Perancis. Dia dikatakan sudah lama memendam harapan mahu menjadi kapten Perancis suatu hari nanti.

Ketika Lloris mengumumkan persaraannya dari peringkat antarabangsa, Griezmann benar benar berharap dia akan menjadi kapten seterusnya.

Malangnya, Didier Deschamps sudah ada pilihan tersendiri.

Berita itu membuatkan Griezmann kini sedang mempertimbangkan masa depannya bersama skuad kebangsaan Perancis.

L’Equipe melaporkan bahawa pemain itu mungkin akan menarik diri daripada skuad kebangsaan kerana kecewa.

Berita ini juga membuatkan ramai peminat yang menyokong Griezmann tampil. Menegaskan bahawa pemain itu paling berhak menjadi kapten.

Video Griezmann memberikan taklimat taktikal juga ditularkan.

Mereka juga menegaskan bahawa karier Griezmann di Perancis sudah menuju ke penghujungnya. Sedangkan Mbappe masih lagi jauh perjalanan.

Jadi adalah lebih baik untuk memberikan jawatan kapten itu kepada Griezmann pada masa ini berbanding Kylian Mbappe.

Deschamps kagum dengan kepimpinan Mbappe terutama sekali ketika dia di PSG.  Dia merupakan teras kepada projek sukan di kelabnya. Menjadikannya pemain paling penting di PSG ketika ini berbanding mana mana bintang lain termasuk Messi atau Neymar.

Oleh kerana dia seorang yang menekankan disipilin, Mbappe seringkali mengeluarkan kata kata semangat kepada pemain pemain lain termasuk nasihat agar pemain pemain jaga tidur dan makan.

Ketika di Perancis, Mbappe dilihat memiliki pengaruhnya tersendiri terutama sekali pada Piala Dunia 2022. Di mana pada aksi final dia membangkitkan semangat pemain pemain lain untuk bangkit dan mengikat Argentina pada final.

Agak malang kerana Perancis akhirnya kalah menerusi penentuan sepakan penalti.

Mbappe dianggap pemain muda yang sudah memiliki mentaliti elit dalam dirinya berbanding mana mana pemain lain seusia dengannya.

 

Baca yang lain