Kenali Lipas Laut, Yang Ditemui Pengkaji Di Perairan Indonesia

Lautan ni memang banyak spesis yang kita belum kenali dan baru ditemui oleh mereka yang bekerja dalam bidang berkaitan.

Dengan sejumlah besar spesies yang masih belum kita temui dan terima kasih kepada kemajuan penerokaan laut moden, kita dapat menemui lebih banyak makhluk aneh yang berada di perairan kita.

Dalam ekspedisi tahun 2018 untuk meninjau perairan yang belum dipetakan di pesisir selatan Jawa Barat, Indonesia, sekumpulan penyelidik membuat beberapa penemuan yang sangat aneh.

Diketuai oleh Ketua Muzium Sejarah Alam Lee Kong Chian (LKCNHM) Universiti Nasional Singapura (NUS), Peter Ng, pasukan itu menemui dan mengumpulkan ribuan makhluk yang merangkumi 63 kawasan tinjauan yang berbeza dalam dua minggu.

Ekspedisi itu adalah kerjasama dengan Pusat Penyelidikan Oseanografi (LIPI) Institut Ilmu Pengetahuan Indonesia (LIPI).

Pasukan ini menggunakan pelbagai alat penerokaan laut dalam seperti pukat, kapal korek, kapal, dan multicorer untuk mengumpulkan pelbagai makhluk yang mereka temui.

Kedalaman penjelajahan mereka adalah sekitar 800 meter, dengan kedalaman paling dalam mereka sampel pada 2,100 meter.

Hasil daripada ‘tangkapan’ mereka, pasukan ini berjaya menemui lebih dari 12,000 makhluk laut dalam, terdiri dari 800 spesies yang berlainan dari lebih dari 200 keluarga span, obor obor, moluska, tapak sulaiman, landak, cacing, ketam, udang, dan ikan.

Pasukan ini juga menemui lebih daripada 12 spesies hidupan laut baru.

Tetapi menjelang 2020, pasukan ini secara rasmi mengesahkan pengenalan spesies baru lain: Bathynomus raksasa ataupun lipas laut.

Mujur benda ni tak boleh keluar daripada laut dan terbang. Kalau tak automatik dia jadi benda lain kan macam sedara dia yang ada di daratan.

Ini bukan manipulasi foto mahupun hasil suntingan yang dibuat untuk kelihatan seperti versi lipas untuk membuatkan korang tak senang tidur.

Ia sebenarnya adalah isopod raksasa, yang biasanya dijumpai menggali dan mengorek sisa-sisa haiwan laut mati di dasar lautan.

Isopod raksasa ini sering disebut ‘lipas laut’ kerana ia menyerupai lipas yang kita kenali yang suka berada di tempat kumbahan dan di sudut sudut rumah kita.

Lipas laut ini ada pelbagai bentuk dan ukuran, dengan saiznya rata-rata 33 sentimeter.

Tetapi ada beberapa yang bahkan boleh mencecah saiz hingga 50 sentimeter.

Sesuai dengan nama, isopod raksasa ini juga dapat bertahan untuk jangka waktu yang lama tanpa makanan, seperti saudara mereka iaitu lipas yang mungkin ketika ini sedang mengintai korang sedang membaca artikel ini dan sedia nak terbang.

Menurut Muzium Sejarah Alam London menyatakan, ukuran isopod raksasa ini semakin besar kerana disebabkan oleh kurangnya pemangsa semula jadi di habitat laut dalam mereka yang mahu makan mereka.

Itu yang memungkinkan mereka tumbuh lebih besar daripada yang biasa.

Mungkin ikan yu dan ikan jerung pun menjerit macam kita ni apabila melihat lipas laut ini mulai melompat dari dasar laut. Jangan memain kau.

Muzium ini juga menyatakan bahawa mereka memiliki daging lebih sedikit daripada ketam yang menjadikannya kurang menarik bagi pemangsa lautan.

Baca yang lain