Ki Sung Yong Dituduh Cabul Pelajar Lain Ketika Sekolah, Paksa Mereka Lakukan Perkara Tak Senonoh

Share on facebook
Share on twitter
blank

Pada 24 Februari lalu, satu artikel telah mengaitkan bekas kapten pasukan kebangsaan Korea Selatan, Ki Sung Yueng / Ki Sung Yong – dengan kes cabul dan serangan seksual ketika di sekolah rendah.

Di mana ada dua mangsa telah tampil membuat pengakuan pada Rabu. C2 Global, agensi yang mengendalikan Ki Sung Yueng menafikan tuduhan tersebut dan mereka tidak mengerti bagaimana mangsa boleh mengaitkan Ki dalam kes berakitan.

Agensi tersebut turut mendedahkan bahawa klien mereka akan mengambil tindakan mahkamah ke atas fitnah yang ditabur kepadanya.

Ki kini bermain untuk pasukan Liga Korea – FC Seoul, sangat kecewa dengan tuduhan ke atasnya. Agensi beliau juga menyatakan, status Ki sebagai bintang global dan berkahwin dengan pelakon terkenal, Han Hye Jin membuatkan media serta merta menulis dan menghangatkan isu itu tanpa usul periksa.

blank

Pada awal hari Rabu, Park Ji-hun, peguam dari firma Hyun Law yang berpusat di Seoul, mengeluarkan siaran akhbar yang memperincikan tuduhan yang dikemukakan oleh dua kliennya.

Kedua-duanya seyahun tahun lebih muda daripada pemain yang dituduh, yang, menurut Park, adalah “pemain bintang yang baru-baru ini bergabung dengan sebuah kelab di wilayah Seoul yang lebih besar.”

Gambaran itu, bersama dengan fakta bahawa pemain yang terlibat bersekolah di sekolah dasar di Provinsi Jeolla Selatan dan dua orang yang didakwa pelaku kepada salah laku seksual itu berada di darjah enam pada tahun 2000. Maklumat itu dengan jelas berkait rapat dengan Ki.

Ki, 32, bergabung semula dengan FC Seoul pada Julai lalu setelah menghabiskan lebih dari satu dekad bermain di luar negara.

Menurut Park, pemain bintang yang tidak disebutkan namanya dan rakan sepasukannya memaksa kedua-dua mangsa yang dikatakan melakukan perbuatan seksual terhadap mereka antara Januari dan Jun pada tahun 2000.

Dan ketika mangsa menolak,  kedua-dua pemain yang lebih tua itu “memukul mereka tanpa belas,” kata Park.

Semua pemain bola sepak sekolah diharuskan tinggal di asrama pasukan dan hanya dibenarkan pulang pada hujung minggu, kata Park lagi.

Mangsa mendakwa mereka dipaksa  menyentuh dan memegang kemaluan senior mereka dan melakukan perkara tak senonoh termasuk seks oral.

Salah  seorang daripada pemain yang menjadi pembuli seksual itu dikatakan anak kepada seorang yang berpengaruh.

“Kedua pemain yang lebih muda menjadi mangsa pelaku ini kerana mereka kecil dan mereka introvert,” kata peguam itu.

“Kira-kira 20 tahun selepas itu, mereka masih ingat tentang apa yang terjadi ketika itu, dan mereka masih trauma dengan kenangan itu.”

Menurut peguam itu, pelaku kedua dinyatakan memiliki kerjaya bola sepak profesional yang singkat dan kini mengajar di universiti wilayah Gwangju sebagai profesor tambahan.

Salah seorang mangsa yang tampil membuat pengakuan  – telah bermain selama lapan musim profesional sebelum bersara beberapa tahun lalu, dan yang seorang lagi bekerja sebagai ejen, tambah Park.

“Yang paling mustahak, mangsa mangsa ini menginginkan permintaan maaf yang ikhlas,” kata Park.

blank

“Sakit yang ditimpa mereka telah memberi kesan serius pada kehidupan mereka.”

Park mengakui bahawa akan menjadi sangat sukar untuk menyelesaikan kes ini melalui tuntutan jenayah, kerana kedua-dua pelaku yang diduga itu adalah anak di bawah umur ketika insiden yang diduga berlaku. Dan di Korea adalah peraturan batasan tempoh daripada kes tersebut berlaku, sudah berakhir.

Tetapi peguam itu mengatakan bahawa dia masih memutuskan untuk membuat tuduhan tersebut kerana kedua-dua kliennya membuat tuntutan yang sangat spesifik, sehingga mereka dapat mengingat tarikh yang tepat ketika mereka diminta untuk melakukan perbuatan seksual.

Ki membuat kenyataan di media sosial berkata:

This is Ki Sung Yong. I think there is no need for long words. The articles that have been in the news, have no relation to me at all. In summary, I have committed no such matter. I can tell you this while swearing on my soccer career. I have decided to deal with this matter strictly, for the sake of my family.

I will be dealing legally with all the malicious comments as well that did not verify the truth before posting. I have come to this far due to my passion for the sport. I personally thought that this matter would not become a problem because it is not true, but I realized that it could endanger not only my soccer career but also my family’s lives. I will not sit back and I will deal with this actively.

— Ki Sung Yong

blank


Ki Sung Yong di sini. Rasanya tak perlu nak cakap panjang lebar. Artikel yang berlegar dalam berita, tiada kaitan langsung dengan saya sama sekali. Sebagai rumusan, saya tidak terlibat melakukan kesalahan seperti itu. Saya boleh menyatakan bahawa saya mengatakannya dengan bersumpah atas karier bola sepak saya. Saya memutuskan untuk berhadapan dengan masalah ini dengan tegas, demi nama keluarga saya.

Saya akan berurusan secara perundangan ke atsa kesemua komen jelik juga yang ditulis tanpa mengetahui kebenaran. Saya sudah pergi sejauh ini dalam karier kerana cinta saya kepada sukan ini. Secara peribadi saya awalnya berpendapat, isu ini bukan satu masalah kerana ianya tidak benar,  namun saya mulai menyedari ianya mampu merosakkan, bukan setakat karier bola sepak saya, tetapi nyawa keluarga saya. Saya tak akan duduk bediam diri. Dan saya akan berdepan dengan perkara ni denga aktif.”

– Ki Sung Yong

Tuduhan ini muncul di tengah-tengah negara Korea sedang heboh membangkitkan tuduhan buli terhadap pemain bola tampar dan besbol profesional di negara ini.

Awal bulan ini, empat pemain bola tampar, termasuk saudara kembar popular, Lee Jae-yeong dan Lee Da-yeong, digantung selama-lamanya oleh kelab Liga-V mereka setelah mengakui tuduhan bahawa mereka telah membuli rakan sepasukan di sekolah menengah dan sekolah menengah.

Bukan itu sahaja, beberapa artis Kpop juga dituduh melakukan pembulian ketika mereka masih bersekolah.

Baca yang lain