Kisah Gila Haller: Terlepas Daftar UEL Musim Lalu, Skor 4 Gol Debut UCL Musim Ni

Share on facebook
Share on twitter
blank

Sebastian Haller menikmati debut impian setiap pemain bola sepak. Di mana beliau mencetak hatrik dan kemudian 4 gol dalam satu malam yang sama.

Haller merupakan pemain yang dibeli Ajax dengan rekod pembelian pada musim lalu.

Sudah jatuh ditimpa tangga mungkin itulah perumpamaan yang paling tepat menggambarkan situasi di Ajax Amsterdam pada ketika itu.

Peminat Ajax Amsterdam dikejutkan dengan berita kesilapan bodoh pengurusan yang terlupa mendaftarkan nama Sebastian Haller dalam senarai pasukan UEL mereka.

Beli Mahal Tetapi Terlupa Daftar Dalam Skuad Europa

Ajax membeli Sebastian Haller dengan nilai £20 juta dan melalui proses yang agak rumit sepanjang rundingan. West Ham memberikan Ajax masa masa sukar.

Ajax mendapatkan Haller untuk beraksi dalam dua kejohanan utama iaitu Eredivisie dan UEL.

Namun apa yang berlaku dilaporkan bahagian pentadbiran telah terlepas pandang dan tidak mendaftarkan nama Sebastien Haller dalam skuad Liga Europa mereka.

Pemain antarabangsa Ivory Coast itu telah bermula dengan baik untuk Ajax pada musim tersebut. Ketika hari pendaftaran, dia sudah menjaringkan dua gol dan menambah empat assist dalam enam penampilan pertama dalam liga.

Tetapi nampaknya pemain berusia 26 tahun itu tidak dapat mewakili pasukan barunya dalam pertandingan Eropah musim ini, dengan kelab itu mengesahkan kesalahan dalam pendaftaran mereka.

Ajax mahu merayu perkara ini kepada UEFA dan berharap akan dapat mendaftarkan nama Haller. Kes ini agak jarang berlaku. Jadi Ajax cuma mampu berharap mereka akan diberikan pengecualian khas kali ini untuk mendaftarkan pemain di luar waktu pendaftaran.

“Dia memang tidak ada dalam daftar, kami berusaha mencari tahu apa yang salah,” kata jurucakap Ajax, Miel Brinkhuis.

“Kami telah menghubungi KNVB dan UEFA untuk perkara tersebut.”

Para peminat Ajax sangat bengang dengan perkara tersebut. Dan menganggap ia satu kesilapan bodoh yang tidak boleh dimaafkan.

Onana pula digantung

Pada hari berikutnya, sehari selepas Ajax sah gagal mendaftarkan Haller, Ajax menerima satu lagi tamparan hebat apabila penjaga gol mereka, Andre Onana dikenakan penggantungan 12 bulan.

Ajax mungkin harus berasa sedikit lega kerana hukuman itu tidak lebih berat daripada 12 perlawanan. Ini mungkin kerana UEFA mempertimbangkan situasi Onana yang ketika itu mengambil barangan terlarang untuk merawat kesakitan.

Tetapi Ajax tetap merasakan hukuman itu tidak wajar dan seharusnya dibatalkan ataupun dipendekkan.

Ajax dalam kenyataan rasmi mereka berkata:

UEFA melarang Andre Onana selama dua belas bulan.

“Badan disiplin persatuan bola sepak Eropah, UEFA, telah menjatuhkan hukuman penggantungan 12 bulan kepada Andre Onana kerana melanggar peraturan doping.

Setelah pemeriksaan “di luar pertandingan” pada 30 Oktober tahun lalu, UEFA mendapati penjaga gol ada bahan Furosemide dalam air kencingnya.

Pengantungan ini berkuat kuasa mulai hari ini dan tertakluk untuk semua aktiviti bola sepak, baik di kelab dan antarabangsa.

Pada pagi 30 Oktober 2020, Onana berasa tidak sihat.

Dia mahu mengambil pil untuk mengurangkan rasa tidak selesa. Namun, tanpa disedari, dia mengambil Lasimac, ubat yang telah diberikan oleh isterinya sebelumnya.

Kekeliruan Onana dalam dirinya membuatkan dia tersalah mengambil ubat yang diberikan isterinya, akhirnya menyebabkan tindakan ini diambil oleh UEFA terhadap penjaga gol tersebut.

Tambahan pula, badan disiplin persatuan bola sepak telah menyatakan bahawa Onana tidak mempunyai niat untuk menipu.

Walaubagaimanapun, Persatuan Bola Sepak Eropah percaya berdasarkan peraturan anti-doping yang berlaku, bahawa seorang atlet mempunyai tugas setiap saat untuk memastikan bahawa tidak ada bahan terlarang yang masuk ke dalam badan.

Onana dan Ajax akan merayu keputusan tersebut ke Mahkamah Timbang Tara untuk Sukan (CAS).”

Pengarah Urusan Edwin van der Sar: “Kami secara terang-terangan tidak mengambil kesemua jenis ubatan yang meningkatkan prestasi, dan jelas kami mahukan sukan yang bersih.

Ini adalah tamparan yang sangat buruk, bagi Andre sendiri tetapi juga untuk kita sebagai sebuah kelab.

Andre adalah penjaga gol berkelas dunia, yang telah membuktikan nilai untuk Ajax selama bertahun-tahun dan sangat popular di kalangan peminat.

Kami berharap penggantungan bersyarat atau penggantungan lebih pendek daripada dua belas bulan ini, kerana boleh dikatakan tidak bertujuan untuk menguatkan tubuhnya dan dengan demikian meningkatkan prestasinya. “

Debut  impian Haller

Sebastian Haller akhirnya menikmati malam Eropah selepas kesilapan Ajax musim lalu membuatkan pemain itu sekadar menjadi penyokong di rumah.

Dalam aksi berdepan dengan Sporting Lisbon, Haller menjaringkan 4 gol untuk membantu kelabnya menang 5-1 dalam aksi pembukaan UCL pada musim ini.

Aksi itu sangat bermakna selepas beliau terlepas aksi eropah musim lalu dalam pertandingan Europa League – kasta kedua dalam pertandingan eropah.

Selepas tamat perlawanan, Haller berkata: “Saya cuba untuk tidak terlalu emosional, sebab masih muda dan bermain dalam perlawanan seperti ini, ianya adalah satu impian.”

Baca yang lain